Prima pagină » Știri politice » ANI cere revocarea din funcție a deputatului Nechita pentru incompatibilitate

ANI cere revocarea din funcție a deputatului Nechita pentru incompatibilitate

ANI cere revocarea din funcție a deputatului Nechita pentru incompatibilitate
Instanța supremă a stabilit că deputatul Aurel Nechita este incompatibil întrucât deține atât funcția de parlamentar, cât și pe cea de decan al Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității "Dunărea de Jos" din Galați, ANI comunicând sentința Camerei Deputaților.

Instanța supremă a stabilit că deputatul Aurel Nechita este incompatibil întrucât deține atât funcția de parlamentar, cât și pe cea de decan al Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, ANI comunicând sentința Camerei Deputaților.

Agenția Națională de Integritate arată, luni, într-un comunicat de presă remis agenției MEDIAFAX, că raportul de evaluare emis la 27 iunie 2011, prin care s-a constatat încălcarea dispozițiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităților de către deputatul Aurel Nechita a rămas definitiv și irevocabil prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 585/05.02.2013, prin care a fost admis recursul formulat de ANI împotriva sentinței nr. 339/31.10.2011 a Curții de Apel Galați.

„Agenția Națională de Integritate a comunicat raportul de evaluare Camerei Deputaților în vederea aplicării sancțiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcție, și a interdicției exercitării unei funcții sau demnități publice, în conformitate cu prevederile art. 25, alin. (1) din Legea nr. 176/2010: «Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective, în măsura în care prevederile prezentei legi nu derogă de la aceasta și dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni»”, a precizat sursa citată.

ANI a precizat că, potrivit articolului 25, alineatul 2 din Legea 176/2010, „persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.

Potrivit ANI, în perioada 12 mai 2005 – 19 decembrie 2008, Aurel Nechita a exercitat, simultan, atât funcția de deputat, cât și pe cea de decan al Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, încălcând, astfel, prevederile articolului 84, alineatul 2 din Legea 161/2003.

Citește și