Prima hotărâre din acest an a Consiliului Local (CL) Arad privind construirea unei fântâni arteziene de cinci milioane de euro pe râul Mureș a fost declarată ilegală de Prefectură, care solicită revocarea deciziei, altfel urmând să fie atacată în instanță, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Reprezentanții Prefecturii Arad au anunțat, marți, că au transmis Primăriei Arad o solicitare de revocare a Hotărârii nr. 1 din 22 ianuarie, referitoare la construirea unei fântâni arteziene de 3.000 de metri pătrați pe râul Mureș, proiect care costă cinci milioane de euro.
„Serviciul Juridic și Contencios Administrativ a examinat Hotărârea nr. 1 a Consiliului Local Municipal, apreciind că aceasta este nelegală. Drept urmare, Instituția Prefectului a transmis Primăriei municipiului Arad o sesizare cu privire la nelegalitatea hotărârii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Lucian Cozma.
Potrivit juriștilor Prefecturii, au fost constatate trei aspecte de nelegalitate, primul fiind referitor la faptul că proiectul de hotărâre nu fusese afișat timp de 30 de zile pentru a putea fi consultat de public înainte de dezbaterea în CL.
„Hotărârea nu respectă prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. De asemenea, prin articolul 3 al hotărârii s-a instituit o condiție suspensivă privind obținerea unui aviz, or este nelegală condiționarea intrării în vigoare a hotărârii de obținerea ulterioară a unor avize conforme”, a declarat Cozma.
Al treilea aspect de nelegalitate sesizat ar fi dat de faptul că Primăria nu a precizat explicit care este sursa de finanțare a proiecului, menționând „finanțări atrase și/sau fonduri ale bugetului local”.
„În articolul 2 există o formulare echivocă în condițiile în care autoritatea administrativă nu precizează în mod concret, univoc, care este sursa de finanțare a obiectivului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii.
În cazul în care hotărârea nu va fi revocată, reprezentanții Prefecturii au anunțat că o vor ataca în contencios-administrativ, cerând instaței anularea ei.
Reprezentanții Primăriei afirmă că vor analiza cererea Prefecturii.
„Din punctul nostru de vedere, s-au respectat procedurile legale. Aplicarea transparenței decizionale este obligatorie doar pentru proiecte cu caracter de act normativ. În ceea ce privește finanțarea, s-a adoptat o formulare standard, pentru că, și în situația obținerii de fonduri europene, municipalitatea va avea o participație financiară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici.
Primarul din Arad, Gheorghe Falcă (PDL), declara, în 21 ianuarie, într-o conferință de presă, că fântâna arteziană ar urma să fie amenajată pe râul Mureș, în zona Ștrandului Neptun (centrul orașului), fiind finalizat studiul de fezabilitate, care urma să fie supus aprobării consilierilor locali.
Proiectul prevede construirea unei fântâni arteziene care ar acoperi un luciu de apă de 3.000 de metri pătrați, adică jeturile de apă ar fi pe o lungime de 100 de metri și o lățime de 30 de metri.
Edilul spunea că proiectul ar costa cinci milioane de euro, iar posibilitatea de finanțare ar fi accesarea de fonduri europene nerambursabile.
Potrivit lui Falcă, proiectul vine în contextul în care Aradul dorește să-și depună candidatura pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. „În strategia pe care o coordonăm pentru a intra în competiția Capitală Culturală Europeană avem nevoie de acest obiectiv pentru că el va revitaliza o zonă importantă a municipiului Arad”, spunea primarul.
În proiectul privind aprobarea studiului de fezabilitate, se preciza că fântâna arteziană ar urma să fie amplasată între Podul Decebal și podul de pontoane care face accesul la ștrand.
„În această delimitare se vor amplasa părțile componente ale fântânii, care împreună cu efectele unice ale jocului de apă, lumină, muzică, foc, vor da efecte spectaculoase”, se menționa în studiu.
Efectele ornamentale ale fântânii ar fi date de 315 jeturi de apă, unele de zece metri înălțime.
Printre componentele fântânii se vor afla și două jeturi cu efecte tip „foc”, care vor fi constant interactive, un jet cu efect de vapori de apă, care va forma un ecran de proiecție, opt jeturi care vor produce bule de săpun și 15 jeturi cu efect de frunză care se vor roti în jurul unei axe de doi metri.
Fântâna ar fi dotată și cu un proiector pentru lasere.
Potrivit primarului, proiectul nu ar afecta practicarea sporturilor nautice pe Mureș, iar construcția ar avea un mecanism care să îi permită retragerea la mal în cazul în care râul ar deveni navigabil.
Proiectul prevede și realizarea unei tribune, pe fiecare mal al râului, care va permite urmărirea spectacolului fântânii arteziene și a proiecțiilor.
Construirea fântânii ar face parte dintr-un program mai amplu de revitalizare a falezei Mureșului.
Referitor la acest proiect, PSD Arad a transmis ulterior un comunicat de presă în care arăta că nu va susține investiția.
„Consilierii municipali ai PSD Arad resping proiectul megaloman de construire a unei fântâni arteziene cu costuri exorbitante: aproximativ cinci milioane de euro. Este o sumă exagerat de mare alocată unui proiect care nu reprezintă o prioritate pentru Arad. În condițiile în care administrația locală a decis majorarea taxelor și impozitelor – proiect cu care nu suntem de acord – este anormal ca banii să fie astfel folosiți”, se arăta în comunicat.
PSD considera că orașul are alte priorități, precum investițiile în infrastructură. „Dacă vrem să înfrumusețăm orașul, obiectiv absolut necesar, putem să alocăm bani echilibrat pentru reamenajarea parcurilor și construcția de noi parcuri, amenajarea de spații pietonale și de agrement, nu pentru un singur proiect, supra-evaluat. Suntem convinși că toți colegii din USL vor fi alături de noi, așa cum sperăm că și consilierii UDMR, PPDD și chiar PDL se vor opune acestei fantezii”, se mai arăta în comunicat.