Alegerea vicepreședintelui CSM și revocarea judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica, amânate

Alegerea vicepreședintelui CSM și revocarea judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica, amânate
Publicat: 13/02/2013, 10:00
Actualizat: 31/01/2019, 20:52

Consiliul Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, alegerea vicepreședintelui, în urma solicitării lui Adrian Bordea, singurul candidat pentru această funcție, precum și luarea unei decizii privind revocarea judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica din CSM.

Judecătorul Adrian Bordea a cerut amânarea pentru o dată ulterioară a procedurii de alegere a vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii, invocând că procedura ar dura, iar mulți membri ai CSM trebuie să meargă la ședințele de bilanț de la instanțe și parchete.

Totodată, a fost amânată și luarea unei decizii privind revocarea din CSM a judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica.

Alegerea vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii era primul punct pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Plenului CSM.

Pe ordinea de zi a Plenul Consiliului Superior al Magistraturii erau și cele două note ale Direcției Legislație a CSM referitoare la solicitările Judecătoriei Râmnicu Vâlcea și Curții de Apel Cluj de revocare a judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica.

În ședința Plenului CSM s-a pus în discuție trimiterea centralizatoarelor cu voturi ale adunărilor generale ale instanțelor la o comisie a CSM, pentru a analiza dacă s-a respectat procedura de vot, cea referitoare la opțiunile de vot și centralizarea voturilor.

În acest sens, procurorul George Muscalu a spus că a observat că în cadrul a două judecătorii nu s-a întrunit cvorumul, deși s-a consemnat că la acestea s-a decis revocarea.

În replică, judecătorul Bogdan Mateescu, președintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, a spus că sunt două erori pe care și le asumă, însă a atras atenția că decizia unei adunări generale a judecătorilor este un act administrativ pe care nu CSM îl poate îndrepta.

Judecătorul Mateescu a arătat că se pune în discuție legitimitatea celor doi colegi judecători a căror revocare se cere, iar mesajul este prost atât pentru sistem, cât și pentru opinia publică.

Judecătoare Adina Lupea, de la Curtea de Apel Cluj, prezentă în sală, a reiterat faptul că este vorba de un act administrativ care nu poate fi îndreptat de către CSM, iar analizarea de către o comisie a Consiliului a centralizării voturilor ar însemna discutarea pe fondul problemei.

Pe de altă parte, judecătoarea Lupea a spus că, în ce privește adunările geneale ale Curților de Apel, sunt consemate într-un tabel opțiunile de vot, neexistând niciun fel de eroare.

Judecătorul Adrian Bordea, reprezentantul magistraților instanței supreme în Consiliul Superior al Magistraturii, și-a anunțat în 5 februarie candidatura pentru funcția de vicepreședinte al CSM, în urma ședinței Secției pentru judecători a forului.

Judecătorii Cristi Danileț și Alina Ghica și-au retras candidaturile la funcția de vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii înaintea ședinței din 23 ianuarie a Plenului CSM, în care urmau să aibă loc alegerile pentru această funcție.

Alina Ghica și Cristi Danileț își depuseseră candidaturile la funcția de vicepreședinte al CSM în 4 ianuarie, după alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca președinte al Consiliului, ulterior împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curțile de apel și judecătorii declanșând proceduri de revocare din CSM. Acțiunea constituie cea mai amplă formă de protest a magistraților împotriva membrilor Consiliului.

În 7 ianuarie, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanșat procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileț. Un demers similar a fost început în 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcția de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curților de Apel în Consiliu.

Un număr de 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilică Danileț, rezultatele fiind transmise în 23 ianuarie de Judecătoria Râmnicu Vâlcea la CSM.

În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileț, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abținut, a anunțat, miercuri, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, într-un comunicat de presă.

Curtea de Apel Cluj a sesizat în 30 ianuarie Consiliul Superior al Magistraturii pentru procedura de revocare din calitatea de membru al CSM a Alinei Ghica, după centralizarea voturilor adunărilor generale ale judecătorilor din 13 curți de apel din țară din totalul de 16.

Curțile de Apel unde s-au întrunit adunările generale ale judecătorilor sunt: Curtea de Apel Alba Iulia, Curtea de Apel Brașov, Curtea de Apel Constanța, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Galați, Curtea de Apel Iași, Curtea Militară de Apel București, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Pitești, Curtea de Apel Ploiești, Curtea de Apel Târgu Mureș și Curtea de Apel Timișoara. La fiecare dintre aceste curți de apel, peste două treimi dintre judecătorii instanței au votat pentru revocarea Alinei Ghica.

„În urma centralizării voturilor la aceste curți de apel, precum și la Curtea de Apel Cluj a rezultat că, dintr-un număr total de 514 judecători cu drept de vot, au participat la ședința adunărilor generale 475 de judecători, din care 424 de judecători au votat pentru revocarea doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica, 39 au votat împotrivă, 10 voturi au fost nule și au existat două abțineri”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Curtea de Apel Cluj.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal