Observ. Astronomic: Ploaia de meteoriți, cauzată de un obiect aflat de mult timp în jurul Soarelui

Observ. Astronomic: Ploaia de meteoriți, cauzată de un obiect aflat de mult timp în jurul Soarelui
Publicat: 15/02/2013, 12:21
Actualizat: 25/06/2013, 15:08

Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic, a declarat pentru MEDIAFAX că nu există posibilitatea ca asteroidul care va trece vineri seară pe lângă Terra să lovească planeta, precizând că acesta se află la 500.000 de kilometri depărtare de fenomenul petrecut vineri dimineață în Urali.

O ploaie de meteoriți cauzată de distrugerea unui meteorit deasupra regiunii Urali, însoțită de explozii violente, a spart vineri dimineață ferestrele unor imobile în mai multe localități, a provocat panică și a rănit peste 250 de persoane, scriu agențiile ruse citând autoritățile și martori.

Pe de altă parte, un asteroid cu diametrul de 45 de metri, monitorizat cu mare atenție de NASA, va trece vineri seară la mică distanță de Terra.

Contactat de MEDIAFAX, cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Capitală, a declarat că ploaia de meteoriți de deasupra regiunii Urali și asteroidul care va trece vineri seară pe lângă Terra sunt „două lucruri diferite”.

„Azi-dimineață am avut de-a face cu un obiect care a intrat în atmosferă, un obiect a cărui orbită îl aducea exact în dreptul Pământului și a intrat în atmosferă. Obiectul probabil că se rotea în jurul Soarelui de mult timp, dar s-a întâmplat să intre în atmosferă azi. Iar pentru diseară avem un asteroid a cărui orbită se cunoaște destul de bine și știm că va trece pe lângă, la vreo 30.000 de kilometri depărtare, și nu există vreo posibilitate ca asteroidul acela să ajungă în atmosfera Pământului. El se mișcă cu o viteză de 8 kilometri pe secundă și nu are cine să-l scoată de pe traiectoria lui, să i-o modifice. Va trece pe lângă noi”, a explicat Adrian Sonka.

El a mai spus că momentan nu se poate considera că sunt asemănătoare cele două fenomene, pentru că obiectul care a intrat vineri dimineață în atmosferă se află cam la 500.000 de kilometri depărtare de cel care va trece vineri seară pe lângă Terra. „Distanța este foarte mare, este distanța Pământ-Lună și încă puțin. Nu sunt obiecte care au legătură unul cu altul”, a spus Adrian Sonka.

Dacă fenomenul de vineri dimineață nu a putut fi observat din România, cel de vineri seară poate fi observat din România, din Europa, din Africa și din Australia. „Dar numai prin binoclu și dacă poți găsi constelațiile, dacă le poți recunoaște”, a spus Adrian Sonka. „Trebuie să îndrepți binoclul către anumite stele și să te uiți cum trece asteroidul pe lângă ele. Dacă nu știi constelațiile, nu ai nicio șansă să vezi asteroidul”, a atenționat Sonka.

Și Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu există nicio legătură între ploaia de meteoriți de deasupra regiunii Urali și asteroidul care va trece vineri seară pe lângă Terra, precizând că nu există un pericol de ciocnire cu Pământul.

Asteroidul, care are o masă de 135.000 de tone, denumit 2012 DA 14, ar putea distruge, în caz de impact, un oraș mare. Este cel mai mare asteroid detectat vreodată de oamenii de știință care trece atât de aproape de Terra, a precizat Agenția spațială americană (NASA), citată de AFP.

Descoperit în februarie 2012, asteroidul 2012 DA 14 va trece cel mai aproape de planeta noastră la o distanță de 27.600 de kilometri – o zecime din distanța dintre Terra și Lună -, vineri, la ora 19.25 GMT, deasupra zonei de est a Oceanului Indian, de lângă insula indoneziană Sumatra, cu o viteză de 7,8 kilometri pe secundă.

Potrivit Agenției Spațiale Române (ROSA), vineri, la 21.24.42 (ora României), distanța minimă dintre Pământ și asteroid va fi de 27.700 km, o altitudine inferioară sateliților geostaționari, care orbitează în general la 36.000 km altitudine. Această apropiere este una record pentru un obiect de asemenea dimensiuni. Ea va permite observarea obiectului de oricine deține un simplu binoclu. Mișcarea aparentă a asteroidului pe sfera cerească va fi similară cu cea a sateliților artificiali ai Pământului. Asteroidul se va deplasa de la orizontul estic spre regiunea Stelei Polare. Viteza asteroidului în raport cu Pământul va fi de 7,8 kilometri/secundă, precizează ROSA.

Postul de televiziune al NASA prevede o transmisie în direct, comentată de specialiști, timp de o jumătate de oră începând cu ora 19.00 GMT, pe măsură ce asteroidul se apropie de punctul în care se va afla cel mai aproape de Terra, la ora 19.25 GMT. NASA va realiza totodată o animație în timp real a deplasării și poziționării asteroidului în raport cu Terra, însoțită de imagini în timp real sau aproape real, provenind de la observatoarele astronomice din Australia și din Europa, dacă vremea o va permite.

Dacă acest asteroid, considerat de talie mică, întrucât are diametrul de 45 de metri, s-ar prăbuși pe Terra, el ar produce pagube comparabile cu asteroidul căzut în Siberia centrală în 1908, în regiunea Tunguska, afirmă Tim Spahr, cercetător la Minor Planet Center din cadrul Universității Harvard.

Acest astronom estimează că șocul ar echivala cu o bombă de 2,4 megatone, suficient de puternică pentru a devasta o suprafață întinsă, dar care nu ar fi catastrofică la nivel mondial.

Potrivit anumitor estimări, unda de șoc din regiunea Tunguska a fost de câteva sute de ori mai mare decât aceea provocată de bomba de la Hiroshima, distrugând întreaga pădure pe o rază de 20 de kilometri.

Prin comparație, meteoritul considerat responsabil cu extincția dinozaurilor în urmă cu 66 de milioane de ani avea un diametru de 10 kilometri, a precizat Tim Spahr.

NASA afirmă că a descoperit deja 95% dintre cei mai mari asteroizi – cu diametre de peste 1 kilometru – care se află în apropiere de Terra.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?