Scandalul cărnii de cal care a fost ștampilată eronat drept carne de vită este o problemă de etichetare și nu reprezintă, pentru moment, o amenințare sanitară, a subliniat vineri la Atena comisarul european pentru Sănătate, Tonio Borg, relatează AFP, preluat de Mediafax.
„Până în prezent, nu este vorba despre o problemă de siguranță alimentară”, a subliniat Borg în cadrul unei conferințe de presă. „Nu trebuie să generăm panică”, fără elemente noi, acest caz „va fi tratat drept o problemă de etichetare”, a insistat el.
Comisarul a subliniat că UE are „unul dintre cele mai bune sisteme de siguranță alimentară din lume”. „Avem instrumentele pentru a urmări toate produsele”, a afirmat el.
Borg încheie o vizită în Grecia, în umbra scandalului generat în Europa de o fraudă privind 750 de tone de carne care a servit la fabricarea a 4,5 milioane de produse etichetate eronat și vândute în 13 țări europene.
Cazul, care a dezvăluit complexitatea comercială a circuitului urmat de carne în Europa, a luat joi o dimensiune sanitară, după ce testele efectuate în Marea Britanie au dezvăluit că șase carcase de cal conțineau fenilbutazonă, un analgezic interzis în alimentație.
Dar potrivit Parisului, această carne nu a intrat în lanțul alimentar.
Uniunea Europeană a decis să lanseze o campanie de teste ADN în toate țările membre și să încredințeze Europol coordonarea anchetelor judiciare.