„Încă sunt șocat, încă nu m-am trezit la realitate. Am nevoie de câteva zile până voi înțelege ce înseamnă acest premiu”, a declarat Călin Netzer, regizorul filmului câștigător al trofeului Ursul de Aur la Berlin, Poziția copilului, la conferința de presă care a urmat după decernarea oficială a premiilor. „Acesta este un film despre relația patologică dintre o mamă și fiul ei. Restul e doar decor”, a mai spus regizorul român.
Vorbind despre filmul său în conferința de presă, Călin Netzer a spus că lungmetrajul „Poziția copilului” reprezintă „o poveste universală”, iar „corupția nu este ceva care apare doar în România”.
Totodată, invitat de un jurnalist să definească relația pe care o are cu limba germană, Călin Netzer i-a răspuns vorbind în această limbă: „Când aveam șapte ani, prin 1981, am venit în Germania cu mama mea. Tatăl meu emigrase. Am locuit la Stuttgart. Prin 1981 m-am întors în România. Tatăl meu locuiește în continuare la Stuttgart”.
Filmul „Poziția copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit, sâmbătă seară, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.
„Poziția copilului” s-a aflat în competiția oficială a Berlinalei 2013 alături de alte 18 filme.
Din juriul competiției oficiale a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (7-17 februarie) au făcut parte Wong Kar Wai (președinte), Susanne Bier, Tim Robbins, Shirin Neshat, Athina Rachel Tsangari, Andreas Dresen și Ellen Kuras.
Marele premiul/ trofeul Ursul de Aur primit de „Poziția copilului”, sâmbătă seara, la gala Festivalului de Film de la Berlin vine după ce, vineri seara, filmul lui Călin Netzer a primit și premiul criticii internaționale – FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.
„Poziția copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după multi-premiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbește cu dramatism, cu emoție, dar și cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste și despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalității acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan și vorbește despre trafic de influență și corupție la nivel mic în instituțiile de bază ale societății și extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.
Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă și fiu. Li se alătură, într-o distribuție selectă, nume ca Natașa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu și Vlad Ivanov.