Consiliul Național al Elevilor susține introducerea mai multor ore de sport în învățământul primar

Consiliul Național al Elevilor susține introducerea mai multor ore de sport în învățământul primar
Publicat: 17/02/2013, 19:35
Actualizat: 29/09/2018, 22:46

Consiliul Național al Elevilor susține introducerea mai multor ore de sport în programa școlară a elevilor din ciclul primar, considerând însă că trebuie să se facă investiții în bazele sportive din școli pentru ca orele să se desfășoare în condiții optime.

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, forul consultativ al Ministerului Educației, arată, într-un comunicat de presă remis duminică agenției MEDIAFAX, că introducerea mai multor ore de sport în programa școlară, propusă printre modificările aduse Planului cadru pentru învățământul primar, este o măsură necesară, în condițiile în care a crescut numărul de copii supraponderali.

Potrivit statisticilor, România ocupă locul al treilea în Europa la capitolul supraponderalitate, au precizat reprezentanții Consiliului Național al Elevilor.

„Mișcarea este esențială pentru dezvoltarea copiilor, iar în România, din păcate, ne confruntăm cu o creștere a numărului de copii supraponderali. Pe lângă faptul că sportul echilibrează funcționarea întregului organism, acesta are rol în educarea și disciplinarea copiilor. Introducerea mai multor ore de sport pe săptămână pentru elevii din învățământul primar este o măsură necesară, însă, pentru ca orele să se desfășoare în condiții optime, trebuie investit în bazele sportive din unitățile de învățământ”, a declarat președintele Consiliului Național al Elevilor, Iulia Miron, citată în comunicatul de presă.

Liderii elevilor atrag însă atenția că unitățile de învățământ trebuie să dețină baze sportive dotate corespunzător și spații exterioare în perimetrul școlii pentru ca elevii să facă mișcare în aer liber.

Ei propun ca soluție în acest sens atragerea unor surse financiare extrabugetare, care să fie accesate de către unitățile de învățământ.

Consiliul Național al Elevilor a fost înființat în 2007, în baza unui ordin de ministru, și reprezintă în prezent peste 3,2 milioane de elevi din România, se mai arată în comunicat.

Ministerul Educației propune creșterea numărului de ore de sport în învățământul primar, pe lângă cele două ore la „Educație fizică” fiind prevăzute la clasele pregătitoare, întâi și a II-a alte două ore la „Muzică și mișcare”, iar la clasele a III-a și a IV-a, o oră la „Joc și mișcare”.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectul Planului cadru pentru învățământul primar prin care propune creșterea numărului de ore prevăzut pentru activitățile care urmăresc stimularea dezvoltării fizice armonioase a elevilor, respectiv educație fizică și muzică.

Planul-cadru de învățământ este un document de politică educațională care cuprinde discipline obligatorii (trunchiul comun) și opționale (curriculum la decizia școlii), precum și numărul de ore alocate acestora pe săptămână.

„Planul-cadru propus asigură continuitatea concepției privind învățământul primar, valorificând disciplinele abordate integrat în primii trei ani de studiu, și anume: Matematică și explorarea mediului, care cumulează numărul de ore alocat pentru disciplinele Matematică și Științe ale naturii, Arte vizuale și lucru manual, care cumulează numărul de ore alocat pentru disciplinele Arte vizuale și Educație tehnologică și Muzică și mișcare”, se arată în proiectul aflat în dezbatere publică.

O noutate a proiectului de Plan-cadru pentru învățământul primar este numărul de ore prevăzut pentru activitățile care urmăresc stimularea dezvoltării fizice armonioase.

Inițiatorii proiectului precizează că, la nivel european, se constată acordarea unei atenții sporite educației fizice, prin alocarea unui număr mare de ore în țări precum Franța, Luxemburg, Ungaria, Germania, Slovenia, Austria, Liechtenstein și Croația, respectiv cel puțin trei ore pe săptămână.

„Creșterea numărului de ore de educație fizică reflectă importanța care trebuie acordată sănătății și dezvoltării fizice armonioase a tinerei generații, tot mai preocupată de tehnologia digitală, în detrimentul sportului și mișcării în aer liber. Această importanță este subliniată și de Legea Educației Naționale, în special pentru segmentul de educație timpurie și pentru clasa pregătitoare”, se mai precizează în documentul pus în dezbatere publică.

Pentru ciclul primar, orele destinate stimulării motricității sunt repartizate astfel: două ore la disciplina „Educație fizică” și alte două ore la disciplina „Muzică și mișcare” pentru elevii din clasele pregătitoare, întâi și a II-a și două ore la disciplina „Educație fizică” și o oră la disciplina „Joc și mișcare” pentru elevii claselor a III-a și a IV-a.

Proiectul va fi în dezbatere publică până în 19 februarie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Concluzii după dezastrul Satan II: Putin nu controlează situația arsenalului nuclear. „Nicio rachetă grea nu...
Traseul mega furtunii prin România! La ce oră va fi atins VÂRFUL ciclonului
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali!...
Viață de miner în comunism: lucra în Iad ca să aibă o viață ca-n Rai....
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Un bărbat a găsit un schelet în timp ce se pregătea să-și renoveze pivnița. Ce...
Medvedev amenință „țările mici” din NATO cu lovituri nucleare tactice: „Acel stat nu va mai...
Maria Campai (42 de ani) a dispărut fără urmă, după ce a plecat la o...
Cum arăta Gabriela Prisăcariu înainte să devină celebră. Nici că o recunoști! Soţia lui Dani...
Anchetă în poliţie, după ce patroana unui salon din Galaţi şi-a făcut reclamă îmbrăcată în...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Turbulenţele continuă la Boeing: angajaţii rămân în grevă
Fenomen EXTREM de rar observat la acceleratorul de la CERN
Lege pentru toți românii care nu locuiesc la adresa din buletin. Devine obligatoriu la divorț
Super-furnicile invadează Europa. Provoacă pene de curent și paralizează rețelele de internet
Dansuri lascive într-un jacuzzi plin de spumă! Video-ul cu ispitele de la Insula Iubirii care...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la...
Motivul pentru care David Popovici a refuzat un cadou de mii de euro
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Simona Halep a primit wild card la turneul WTA 125 de la Hong Kong