Medicii britanici cer suprataxarea băuturilor carbogazoase și interzicerea reclamelor la fast-food, spunând că obezitatea reprezintă „cea mai mare amenințare la adresa sănătății”, scrie BBC.
Medicii din Marea Britanie, unde un sfert dintre adulți și o treime dintre copii sunt obezi, susțin că produsele de tip fast-food ar trebui tratate precum țigările.
Asociația Colegiilor medicale regale din Marea Britanie cere interzicerea reclamelor la fast-food înainte de ora 21, limitarea numărului de restaurante de tip fast-food în preajma școlilor sau a locurilor de joacă, interzicerea automatelor cu produse nesănătoase, dar și suprataxarea cu cel puțin 20% a băuturilor carbogazoase. În plus, medicii britanici cer și un fond de 100 de milioane de lire sterline (116 milioane de euro) din care să fie suportate intervenții chirurgicale, precum liposucția.
Președintele Academiei Colegiilor medicale regale din Marea Britanie, Terence Stephenson, a făcut o paralelă între campania împotriva alimentelor nesănătoase și cea împotriva fumatului, spunând că „interzicerea reclamelor la țigări a dus la îndepărtarea oamenilor de acest obicei”.
Pe de altă parte, reprezentanții Federației pentru alimente și băuturi din Marea Britanie consideră inițiativa Asociației Colegiilor medicale regale drept „o colecție de idei dezechilibrate, puternic influențate de grupuri de presiune, prin care nu se va reduce obezitatea”.
De asemenea, reprezentanții Asociației britanice a băuturilor răcoritoare susțin că aceste băuturi nu conțin decât 2% din caloriile consumate zilnic de britanici, prin urmare trebuie găsite alte soluții pentru reducerea obezității.
Pe de altă parte, cardiologul Aseem Malhotra spune că „mediul alimentar”, prin promovarea multor dulciuri relativ ieftine, reprezintă cauza obezității din Marea Britanie și numai.