Europarlamentarul Oana Antonescu (PDL, PPE) și-a informat colegii din Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din cadrul legislativului european că producătorii români au fost acuzați pe nedrept în scandalul cărnii de cal, cu toate că au respectat reglementările europene în materie de etichetare.
Antonescu a mai atras atenția, în cadrul dezbaterilor din comisia parlamentară, că trebuie identificați și pedepsiți cât mai rapid responsabilii de înșelarea consumatorilor europeni, în joc fiind credibilitatea industriei alimentare europene, potrivit unui comunicat remis gândul.
„Aș dori ca, la sfârșitul acestei dezbateri, să se afirme cu claritate faptul că toate acuzațiile apărute în media europeană la adresa unităților de abatorizare din România sunt nefondate și injuste”, a afirmat eurodeputata. Antonescu a subliniat că autoritățile române au acționat „foarte rapid înainte să fie sesizate oficial” și au făcut toate verificările necesare.
„Rezultatul a fost clar: etichetarea loturilor de carne de cal provenită de la unitățile din România a fost corectă și sistemul de trasabilitate a fost aplicat. Companiile din România au furnizat carnea de cal cu respectarea tuturor procedurilor legale. Nu au existat probleme de siguranță alimentară”, a susținut Oana Antonescu.
Eurodeputata PDL Oana Antonescu a subliniat că posibilitatea unei confuzii sau etichetări accidentale nu poate fi luată în calcul, în condițiile în care companiile din România au exportat numai carcase, și nu produsul final, după cel puțin patru controale sanitar-veterinare.
Grupul elvețian Nestlé a anunțat luni că retrage de la vânzare în Spania și Italia două produse prezentate ca fiind de vită, dar care conțin carne de cal, a anunțat AFP, potrivit Mediafax. Tot luni, distribuitorul Lidl a anunțat, la rândul său, că a retras din magazinele din Suedia, Finlanda, Danemarca și Belgia produse în care a fost găsită carne de cal în loc de vită.
De asemenea, Guvernul francez a autorizat luni compania franceză Spanghero să-și reia o parte din activitate după retragerea autorizației sanitare, la mijlocul săptămânii trecute.
Toate statele membre UE vor efectua două serii de teste ADN pentru a depista prezența cărnii de cal în produse etichetate de vită, măsură decisă la reuniunea Consiliului UE de săptămâna trecută.