Demisia agentului Buddha

Demisia agentului Buddha
Publicat: 20/02/2013, 15:03
Actualizat: 29/07/2014, 21:58

Boiko Borisov al Bulgariei, fostul bodyguard al dictatorului Jivkov și al regelui Simeon al II-lea, a făcut miercuri un anunț șocant pentru țara lui, care trebuie să fi provocat niște fiori reci și în anumite medii bucureștene. După zece zile în care am asistat la cele mai ample proteste de care a avut parte Bulgaria post-comunistă, Borisov a venit cu vestea demisiei sale și a întregului guvern. Atât de hotărât este bulgarul să se dea la o parte, încât a subliniat că nu intră nici în guvernul interimar. Unul dintre zecile de mii de protestatari, însă, îmi spune că manifestațiile continuă și că oamenii îl vor pe Boiko înapoi.

Presa bulgară scrie că demisia ar fi fost o decizie luată pe moment – premierul se afla în Parlament, unde se vota remanierea guvernului, când a decis să spună „gata” în numele tuturor. Ipoteza pare să se susțină, dat fiind că mai mulți membri ai cabinetului Borisov și-au exprimat surprinderea în presă, de la care au și aflat despre demisiile lor.

„Nu voi face parte dintr-un guvern sub care poliția bate oameni”, a explicat premierul. Cu un discurs care redă corect realitatea sumbră din Bulgaria, de-a dreptul emoționant și nefiresc parcă din gura unui uriaș acuzat atât de des de corupție, Borisov și-a „împachetat” demisia drept una de onoare, punându-i și „fundița” discursivă a demnității și patriotismului: „Poporul ne-a dat puterea, astăzi îi înapoiem această putere”. „Fiecare picătură de sânge e o rușine pentru noi”. „Am făcut tot ce am putut în ultimii patru ani”. „Nu am nimic de câștigat dacă oamenii ne urăsc”.

Protestele din Bulgaria au început acum mai bine de o săptămână, din cauza creșterii uluitoare a facturilor la energie electrică (vecinii de peste Dunăre au ajuns să plătească și dublu în luna ianuarie față de luna decembrie). Treptat, oamenii și-au extins protestul, pentru că și-au dat seama că facturile la curent și contractul împovărător cu cehii nu sunt singura lor problemă. Au început să strige împotriva salariilor înghețate – cele mai mici din UE de când au fost majorate ale noastre – , a taxelor și impozitelor greu de plătit, a calității tot mai scăzute a vieții. Doi oameni și-au dat foc, unul în fața primăriei din Varna, altul la Veliko Târnovo.

Până marți, când au existat confruntări violente între protestatari și polițiști, Borisov a tăcut. Ieri, a încercat să aplaneze furia protestatarilor, promițându-le scăderea facuturilor, rezilierea contractului cu cehii de la CEZ. Și-a demis și ministrul de Finanțe, însă oamenii nu s-au liniștit cu aceste promisiuni. Pe urmă, a venit demisia guvernului.

Ceea ce este ciudat la ziua aceasta este că protestele continuă. Duminică, se anunță o manifestație de amploare în Varna, unde sunt așteptați până la 60.000 de oameni. După cum mi-a explicat azi un protestatar din Varna, oamenii nu au vrut neapărat demisia lui Borisov, au vrut fapte din partea guvernului, au vrut ca premierul să înțeleagă că viața lor este prea grea și că trebuie să le-o schimbe. Criza politică pe care a provocat-o demisia și refuzul din acest moment al socialiștilor de a asigura interimatul nu arată acum ca soluții pentru mulțumirea oamenilor.

Mai mult, pe rețelele de socializare, tinerii bulgari îl cer pe Boiko înapoi. Unii spun deja că îl vor și vota la alegerile prevăzute pentru luna iulie (se așteaptă să fie devansate).

În aceste condiții, ce se întâmplă acum în Bulgaria? De ce a demisionat Borisov dacă oamenii nu sar în sus de fericire când se văd fără guvernul lui? Cât de mult ne afectează șansele pentru Schengen, dat fiind că suntem lipiți de bulgari? Pentru ultima întrebare, un răspuns scurt: șansele noastre de aderare sunt la fel de puține, cu sau fără criza din Bulgaria.

Cota de popularitate a lui Boiko Borisov a început să scadă dramatic abia recent, deci cu câteva luni înainte de alegeri. Prin demisia de onoare și discursul emoțional de miercuri, și-a asigurat legitimitatea de om politic pe viitor. Rămânând în actualele condiții în guvern, cu oamenii furioși și disperați, imaginea lui s-ar fi erodat până la alegerile din iulie fără vreo șansă de revenire. Dacă a fost un impuls de moment în Parlament, el a venit sub forma unei revelații. Nu degeaba este Borisov „agentul Buddha”*.


PENTRU COMENTARII ȘI OBSERVAȚII, VĂ AȘTEPT PE PAGINA MEA DE FACEBOOK – ALINA MATIȘ


* Un document secret ajuns în presa bulgară la începutul lunii arată că Boiko Borisov a colaborat cu serviciile secrete. El ar fi fost recrutat în 1996, cu numele de cod „Buddha”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
România, sufocată de inundații. Pericol major în multe zone
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Oamenii de știință au descoperit originile fierului metalic de pe Lună
×