European Environment Agency (EEA) a lansat recent un avertisment cu privire la o posibilă invazie de viespi cu picioare galbene provenite din Asia, relatează Daily Mail.
Potrivit specialiștilor, specia este extrem de periculoasă atât pentru om, cât și pentru celelalte insecte sau animale.
Viespile, a căror dimensiune atinge 2,5-3 centimetri, atacă viespile indigene, albinele și alte insecte care ajută la polenizarea anumitor plante, amenințând astfel unele culturi, precum și producția de miere.
Raportul EEA trage un semnal de alarmă și în ceea ce privește pătrunderea pe teritorii tot mai mari a țânțarilor-tigru, o specie asiatică cunoscută pentru răspândirea a circa 20 de tipuri de boli, printre care febra galbenă și febra chikungunya. Deși trăiesc în țări din sudul Europei, aceștia ar putea să înceapă să se deplaseze către nord în contextul schimbărilor climatice, explică specialiștii.
Pe de altă parte, mai multe specii de insecte-mutant creează deja probleme în Marea Britanie. Melcii spanioli, care pot ajunge la o lungime de 15 centimetri afectează atât culturile, cât și activitatea horticultorilor, întrucât aceștia mănâncă plantele și insecte.
De asemenea, papagalii cu colier roșu, o specie provenită din India și Africa, zboară acum în Marea Britanie. Aceștia ar putea fi o amenințare, întrucât se hrănesc cu florile pomilor fructiferi și, în plus, pot fi purtători ai anumitor boli.
Cheltuielile provocate de aceste invazii în Europa se ridică anual la circa 10 miliarde de lire, precizează EEA.
„În multe zone, ecosistemele sunt afectate de poluare, schimbarea climatică și fragmentare”, a arătat Jacqueline McGlade, directorul executiv al EEA. „Invazia de specii străine cresc presiunea asupra mediului înconjurător, provocând probleme greu de rezolvat.”, a mai explicat aceasta.