Opoziția siriană a anunțat sâmbătă că își suspendă participarea la o serie de întâlniri organizate în străinătate, denunțând astfel „tăcerea internațională asupra crimelor” comise de regim, la o zi după tiruri cu rachete împotriva orașului Alep, relatează AFP.
Concomitent, Coaliția opoziției a anunțat că va crea în curând un guvern în zona controlată de rebeli, un lucru care, potrivit unor experți, ar urma să îi permită să recupereze terenul față de grupări islamiste implantate pe teren și să împingă la o acțiune o comunitate internațională recalcitrantă.
Liderul Coaliției Ahmed Moaz al-Khatib a declarat că retragerea opoziției de la reuniunile internaționale reprezintă „un mesaj de protest adresat tuturor guvernelor din lume care văd cum este ucis poporul sirian și doar se uită”.
Acest gest are loc în contextul în care conflictul, soldat cu peste 70.000 de morți potrivit ONU, urmează să intre în al treilea an, fără nicio soluție la orizont.
Asimilând „tăcerea internațională” unei „participări la masacru”, opoziția a anunțat că își va suspenda participarea la viitoarea reuniune a Prietenilor poporului sirian, prevăzută la 28 februarie la Roma, dar și vizitele în Rusia, un aliat al regimului lui Bashar al-Assad, și în Statele Unite.
Ea a anunțat că îi consideră în special pe liderii ruși „vinovați din punct de vedere etic și politic, deoarece ei continuă să susțină regimul cu armament”.
Al-Khatib era așteptat într-una dintre săptămânile viitoare la Moscova. El a fost invitat la Washington de către subsecretarul de Stat William Burns, în cadrul ultimei reuniuni a Prietenilor poporului sirian, la 12 decembrie.
„Nu vom putea vizita nicio țară, dacă nu există o decizie clară cu privire la acest regim sălbatic și barbar”, a declarat al-Khatib la Cairo, referindu-se la regimul de la Damasc.
Londra a îndemnat opoziția să își reconsidere decizia, afirmând că pregătește „o nouă ofertă de susținere a Coaliției, la Roma”.
Dar aceasta afirmă că nu mai vrea „să asculte declarații care nu sunt însoțite de fapte”, apreciind că lumea poartă responsabilitatea de a-i proteja pe sirieni de un „măcelar”, potrivit purtătorului de cuvânt al Coaliției Walid al-Bounni, care se referea la Bashar al-Assad.
„Dacă sunteți prietenii noștri adevărați, ajutați-ne să oprim masacrele care sunt pe cale să fie comsie împotriva poporului nostru”, a subliniat el.
Opoziția a cerut în mai multe rânduri comunității internaționale să furnizeze armament rebelilor pentru a lupta împotriva regimului, dar al-Bounni nu a evocat această problemă în mod explicit.
– Un Guvern „rebel”
Coaliția, recunoscută de mai multe țări occidentale ca reprezentantul legitim al poporului sirian, a mai anunțat că intenționează să formeze un Guvern însărcinat să gestioneze teritoriile aflate sub controlul rebelilor. Ea se va reuni la 2 martie la Istanbul (Turcia) pentru a decide componența Cabinetului „provizoriu” și a-l alege pe șeful acestuia.
Acuzată frecvent că este deconectată de ceea ce se petrece pe teren, opoziția „vrea să stabilească o prezență în Siria, care să îi ofere mai multă credibilitate”, comentează Salman Shaikh, directorul Brookings Doha Center.
Pe teren, violențele nu dau niciun semn de încetare, sâmbătă fiind ucise 64 de persoane, dintre care 34 de civili, în întreaga țară, potrivit unui ONG, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care se bazează pe o rețea de activiști și medici.
Cel puțin 37 de persoane, dintre care 19 copii, au fost uciși vineri, iar alte 150 au fost rănite de tirul a trei rachete de tip sol-aer la Alep, în nord. Potrivit unor militanți, aceste rachete sunt de tip Scud și au fost trase din regiunea Damasc. Această informație nu a putut să fie verificată.
Potrivit unei surse militare care a dorit protecția anonimatului, trupe suplimentare sunt în drum spre aeroportul internațional din Alep, unde au loc confruntări armate între militari și rebeli „care au utilizat materiale explozive pe drumuri, încercând să împiedice avansarea trupelor”.