Garda de Mediu intră în grădina zoologică a fraților Cămătaru. Nuțu pierde leii și urșii, dar păstrează canarii și caii. VIDEO

Garda de Mediu intră în grădina zoologică a fraților Cămătaru. Nuțu pierde leii și urșii, dar păstrează canarii și caii. VIDEO
Publicat: 25/02/2013, 17:39
Actualizat: 25/02/2013, 17:39

Comisarii Gărzii de Mediu au terminat inspecția la ferma și la casa lui Nuțu Cămătaru, unde au verificat ce animale erau deținute și cum erau tratate. Oficialii au decis ca cei doi urși și cei patru lei găsiți acolo să fie confiscați, pentru că animalele nu erau deținute legal. Urșii vor fi trimiși în rezervația de la Zărnești. Animalele vor fi ridicate de pe proprietatea lui Ion Balint cel mai târziu mâine.

Inspectorii au mai găsit pe proprietățile lui Nuțu Cămătaru și mai mulți cai și canari, care erau însă deținuți legal, astfel că aceste animale nu vor fi confiscate. Animalele erau hrănite foarte bine, însă spațiile în care erau deținute nu respectau normele, fiind prea mici, a explicat un inspector al Gărzii de Mediu.

Un comisar al Gărzii de Mediu a mers sâmbătă la casa lui Nuțu Cămătaru, dar nu a fost lăsat să intre. Instituția a făcut demersurile, prin Poliție, pentru primirea unui mandat, în baza căruia să poată intra pe proprietatea lui Ion Balint, zis Nuțu Cămătaru, pe care se află mai multe animale sălbatice.

Reprezentanții Gărzii de Mediu au declarat pentru gândul că, deși existau informații cu privire la existența acestor animale sălbatice încă de la prima arestare a fraților Cămătaru, comisarii Gărzii au mai avut „două tentative” de a intra pe proprietatea lui Nuțu, pentru a ancheta cazul, însă nu li s-a permis accesul. Întrebați de ce nu au cerut și atunci ajutorul Poliției, oficialii au spus că nu aveau informații concrete despre existența animalelor, ci „doar zvonuri”.

Reprezentanții GNM au precizat că, din moment ce nimeni din instituție nu a putut pătrunde pe proprietatea lui Nuțu Cămătaru, ei nu au putut constata câte animale sălbatice sunt ținute acolo, dar, în urma discuțiilor cu oamenii din zonă, au înțeles că ar fi vorba despre patru lei, doi urși, un cerb și o căprioară, precum și păsări exotice.

În urma discuțiilor cu ONG-uri de mediu, dar și cu Poliția și Jandarmeria, Garda de Mediu urmează să stabilească unde și cum să transporte animalele aflate la ferma lui Nuțu Cămătaru. Urșii ar putea fi duși la Grădina Zoologică de la Zărnești, dar pentru lei nu mai există loc acolo, au precizat reprezentanții GNM.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru Mediafax că, în urma perchezițiilor făcute vineri, la ferma lui Nuțu Cămătaru au găsit doi urși, patru lei, doi cerbi carpatini, 20 de câini de rasă, 30 de cai de rasă, dintre care unii sunt pursânge olandezi al căror preț ar ajunge la 100.000 de euro, precum și mai multe păsări exotice.

Totodată, anchetatorii au găsit pe proprietatea lui Nuțu Cămătaru un cal tranșat, despre care acesta ar fi spus că era bătrân și foarte bolnav, fiind tranșat pentru a fi dat de mâncare animalelor pe care le deține.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) au declarat pentru MEDIAFAX că instituția nu emite persoanelor fizice autorizație pentru deținerea de animale sălbatice.

„Emitem autorizație de mediu numai pentru grădini zoologice și centre de reabilitare și îngrijire a animalelor sălbatice”, a spus Mirela Pantilie, directoarea Direcției Biodiversitate din ANPM.

Conform articolului 9, alineatul 1 din Legea 205/2004 privind protecția animalelor, „deținătorii de animale pot deține animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizați de direcția veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București”.

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au precizat pentru MEDIAFAX că nu s-a solicitat niciun aviz pentru deținerea de animale săbatice pe proprietatea fraților Cămătaru.

Aceștia au menționat că nu sunt deținute legal animale sălbatice de către persoane fizice în România, condițiile care trebuie îndeplinite pentru a obține o astfel de autorizație fiind foarte stricte.

În afara grădinilor zoologice și centrelor de îngrijire a animalelor, mai pot fi deținute, „pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii și recuperării fizice”, animale sălbatice aflate în impas de supraviețuire, cu acordul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, potrivit articolului 9, alineatul 3, din Legea 205/2004.

Liderii clanului Cămătarilor, Ion și Vasile Balint, precum și Radu Cristian Roșca, liderul grupării Sportivilor, au fost arestați preventiv pentru 29 de zile în urma unei decizii din 23 februarie a Tribunalului București.

Instanța a mai dispus emiterea unor mandate de arestare pentru Mario Nuțu Balint, Andrei Cristian Bădulă (implicat în scandalul Plaza Mall ce l-a avut ca actor principal pe Eugen Preda), Cornel Schuster, Marian Bucur, Nicușor Dumitrescu, Remus Petrică Dincă, Dănuț Ion, Dragoș Florin Broșteanu, Costel Valentin Danciu, Constantin Frangulea, Cosmin Vidin, Nicholas Vitto Niculae, Alexandru Ionuț Stoica, Eugen Pârvan, Mihai Ion Tonciu, Robert Florian Petre, Robert Constandache, Gabrile Robert Bușă, Marian Sârbu, Alexandru Răzvan Vasile, Constantin Neață, Geanina Narcisa Barbu, Gigi Daniel Chiras, Licuță Udilă, Adrian Răducu Bică și Bogdan Dumitrache.

Deciziile Tribunalului București de arestare a celor 29 de membri ai celor mai influente grupări interlope din București pot fi contestate la Curtea de Apel București.

Cei 29 de membri ai grupărilor Cămătarii și Sportivii au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în urma celor 115 percheziții care au avut loc vineri, de la locuințele suspecților fiind ridicate sume importante de bani, bijuterii, mașini de lux și droguri.

Potrivit anchetatorilor, activitatea membrilor grupărilor s-a desfășurat pe două paliere infracționale. Astfel, în perioada 2008 – 2012, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, „în scopul asigurării supremației la nivel infracțional în municipiul București”, situații ce au avut drept consecință punerea în primejdie a vieții și integrității corporale a membrilor grupării, dar și a altor persoane. De asemenea, membrii celor două clanuri au săvârșit infracțiuni de violență, „generatoare de beneficii financiare substanțiale”, în urma recuperării unor împrumuturi de bani dați cu camătă.

În această cauză se fac cercetări față de 67 de persoane, acuzate de constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă de omor calificat și deosebit de grav, lipsire de libertate, șantaj, nerespectarea regimului armelor si munițiilor, operațiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea gravă a ordinii și liniștii publice.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Bianca Drăgușanu s-a afișat deja cu un alt bărbat. Cine este cel alături de care...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cher dezvăluie cine este unicul bărbat celebru care a părăsit-o
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!