Conducerea MNȚR, susținută de Rețeaua Națională a Muzeelor în cazul scandalului homofob

Conducerea MNȚR, susținută de Rețeaua Națională a Muzeelor în cazul scandalului homofob
Publicat: 27/02/2013, 14:12
Actualizat: 21/10/2014, 21:57

Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) și-a afirmat, printr-un comunicat, sprijinul față de managementul Muzeului Național al Țăranului Român (MNȚR) pentru deschiderea de care a dat dovadă în momentul acceptării cererii de organizare a proiecției filmului „Copiii sunt bine-mersi”.

Referitor la succesiunea de „evenimente nefericite” care au avut loc la Muzeul Național al Țăranului Român, cu ocazia proiecției filmului „Copiii sunt bine-mersi/ The Kids Are All Right”, în cadrul manifestării „Luna istoriei LGBT”, organizate de asociația Accept, „după o anchetă minuțioasă”, Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) își afirmă susținerea față de managementul instituției, în calitatea sa de membru cu drepturi depline, pentru deschiderea de care a dat dovadă în momentul acceptării cererii de organizare a unui astfel de eveniment în cadrul muzeului, „știut fiind puternicul factor de risc pe care acesta îl implica”.

„Deși suntem conștienți că o bună parte a societății noastre, prin tipul de educație și valori morale împărtășite, nu tolerează acele categorii de oameni de o altă orientare sexuală decât cea promovată de preceptele creștine, Rețeaua Națională a Muzeelor din România recomandă muzeelor să nu opereze cu altceva decât cu ideea de modernism și de maximă deschidere, traduse în cazul nostru prin facilitarea necondiționată a accesului tuturor categoriilor de oameni în spațiul dorit participativ al unui muzeu. Cu siguranță și în comunitatea muzeală există păreri diferite legate de tema orientării sexuale a unei persoane, dar nu avem voie să le transpunem în modul cum facem muzeologie și cum ne dedicăm publicului. Așa cum medicii au un cod etic personal, așa și muzeografii au propriul cod etic care trebuie respectat și aplicat cu sfințenie”, se precizează în comunicatul RNMR.

De asemenea, reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România cer protestatarilor din seara de 20 februarie, de la MNȚR, „să ofere replici culturale și nu isterice, să ne uimească și să ne bucure cu proiecte artistice și culturale de grup sau personale, pentru a da orice fel de „lecție” sau argument în sprijinul valorilor în care cred și pe care le promovează. Muzeele le vor oferi spațiu de exprimare în egală măsură. Dorim, de asemenea, ca muzeografii noștri să nu speculeze subiecte sensibile, care au atomizat societatea românească, pentru interese personale sau pentru rezolvarea unor probleme de autoritate în interiorul ierarhiilor din muzee”.

Potrivit comunicatului, muzeele sunt obligate să promoveze valori culturale și sociale sănătoase, decente, din care să facă parte inclusiv toleranța, abordată și interpretată din orice perspectivă.

„Rețeaua Muzeelor va interveni pe viitor nu sindicalist, ci prin apel la lege și la autoritățile statului și nu va mai permite deturnarea muzeelor de la adevăratele teme și probleme cu care se confruntă și pe care trebuie să le rezolve. Considerăm acest capitol închis, transmițând totodată către orice alt grup organizat, de felul celui care a intervenit nepermis în timpul unei acțiuni într-un spațiu muzeal, mesajul că muzeele vor oferi spațiu de exprimare culturală și artistică oricăror categorii de oameni, iar acest lucru nu se negociază”, se mai arată în comunicatul RNMR.

Proiecția filmului „The Kids Are All Right” („Copiii sunt bine-mersi”), eveniment ce trebuia să aibă loc pe 20 februarie, la sediul MNȚR, în cadrul festivalului „Luna Istoriei LGBT” (lesbiene, gay, bisexuali și transgender – n.r.), a fost întreruptă de un grup de protestatari.

Reprezentanții mai multor organizații non-guvernamentale din România au susținut, luni, o conferință de presă în care și-au expus punctul de vedere cu privire la incidentul sediul Muzeului Național al Țăranului Român. Potrivit celor prezenți la conferința de presă, reprezentanți ai Asociației „Pro -Vita”, Alianței pentru Demnitate Națională și Asociației „Basarabii”, Muzeul Național al Țăranului Român s-a asociat „cu propaganda homosexuală”.

„Am considerat și considerăm că memoria și identitatea țăranului român, prezente în MNȚR – datorită autenticității prezentării, muzeul a fost premiat ca Muzeul European al Anului -, nu au nimic în comun cu homosexualitatea”, a spus Iulian Capsali, regizor, publicist și președinte al Alianței pentru Demnitate Națională. Acesta mai consideră că prin permiterea proiecției filmului „Copiii sunt bine-mersi” a fost încălcat dreptul la demnitate națională și la identitate a țăranului român.

„Promovarea de către muzeu a unor evenimente ce țin de mișcarea LGBT conduce la încălcarea flagrantă a statutului (Statutul de Organizare și Funcționare a Muzeului Național al Țăranului Român – n.r.), cu grave consecințe pentru imaginea instituției, repet, incompatibilă funciar cu astfel de evenimente. O instituție publică ce depozitează ethosul țăranului român nu poate să fie folosită discreționar în propaganda homosexuală și nici nu i se poate da o altă direcție, improprie, care ține de corectitudinea politică”, a mai spus Capsali.

Pe de altă parte, într-un comunicat de presă remis, vineri, 22 februarie, agenției MEDIAFAX, Ambasada SUA la București a transmis că este „foarte dezamăgită” de protestul de la MNȚR care a împiedicat proiecția unui film furnizat de Ambasadă pentru sărbătorirea Lunii Istoriei LGTB și a menționat că „protestul părea să fi fost organizat sau cel puțin tolerat de către un angajat al muzeului, Mihai Gheorghiu”.

„ONG-ul Accept și Muzeul Țăranului Român au avut un acord pentru proiecția acestui film câștigător a numeroase premii internaționale în cadrul cinematografului muzeului. Suntem îngrijorați mai ales de faptul că protestul părea să fi fost organizat sau cel puțin tolerat de către un angajat al muzeului, directorul adjunct Mihai Gheorghiu, întrucât acesta i-a însoțit pe protestatari și nu le-a descurajat acțiunile”, se arăta în comunicatul Ambasadei SUA. Ambasada a susținut că protestatarii au creat „o atmosferă foarte intimidantă pentru persoanele care veniseră să vadă filmul iar discursul lor intolerant a creat o atmosferă care ar fi putut duce la confruntări violente”.

Referitor la „acordul” dintre ONG-ul Accept și Muzeul Țăranului Român, într-un răspuns trimis de către directorul general al Muzeului Țăranului Român, Virgil Ștefan Nițulescu, președintelui Alianței pentru Demnitate Națională, Iulian Capsali, se precizează că „nu există niciun contract de parteneriat încheiat între Muzeul Național al Țăranului Român și organizatorii evenimentului amintit”. În același document, Virgil Ștefan Nițulescu a precizat că „Muzeul Național al Țăranului Român nu poate transfera opțiunile politice, religioase și sexuale ale salariaților săi asupra proiectelor culturale ale instituției”.

De asemenea, protestul de la Muzeul Țăranului Român, a fost condamnat public, într-o conferință de presă, de ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei și reprezentanți ai Asociației Accept, care au făcut referire la „lipsa de reacție a autorităților”.

„Au confundat liberatatea de a-și exprima dezacordul cu privire la organizarea unui eveniment cu instigarea la discriminare și la ură pe criterii sexuale”, a spus Daniela Prisacariu coordonatoarea festivalului „Luna Istoriei LGBT” (lesbiene, gay, bisexuali și transgender – n.r.). Aceasta a considerat că reprezentantul MNȚR, directorul adjunct al instituției, Mihai Gheorghiu, „nu a intervenit în conformitate cu obligațiile sale profesionale și nu a dispus luarea măsurilor pentru continuarea evenimentului”.

Manifestările de la Muzeul Țăranului Român au ajuns și în atenția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) care, printr-un comunicat, a anunțat „condamnarea publică” a manifestărilor homofobe care au avut loc la Muzeul Țăranului Român.

Totodată, Primăria sectorului 2 București, unde au fost amplasate mai multe afișe prin care oamenii erau îndemnați să meargă la MNȚR și să boicoteze evenimentul, a identificat firmele care dețin panourile respective – Euromedia Group și Fler Media, potrivit unui răspuns la o solicitare MEDIAFAX. Reprezentanții primăriei au subliniat că nu au primit sesizări în legătură cu afișele, însă primarul Neculai Onțanu a dispus desființarea imediată a acestora și amendarea celor două firme cu câte 5.000 de lei.

Contactat de MEDIAFAX, joi, 21 februarie, directorul general al Muzeului Național al Țăranului Român, Virgil-Ștefan Nițulescu, a precizat că nu a fost prezent la incident, dar că, înaintea începerii proiecției, a fost sunat de unul dintre colegii săi care i-a spus că, din cauza unor manifestări huliganice, nu poate difuza filmul. „Am sunat imediat la Poliție, am cerut asistența Poliției pentru a se instaura ordinea, am aflat la o oră după aceea că solicitarea nu a avut niciun efect, în sensul că a venit un echipaj de Poliție, dar nu s-a instaurat ordinea și proiecția nu a mai avut loc”, a declarat Nițulescu, precizând că datoria paznicilor de la muzeu este să cheme Poliția în cazul producerii unui astfel de eveniment.

Nițulescu a adăugat că nu se cunoaște identitatea celor aproximativ 50 de persoane care au participat la manifestație, dar că, cel mai probabil, sunt susținători ai unor organizații religioase.

Virgil Nițulescu a mai spus că filmul care trebuia să fie difuzat în cadrul Lunii istoriei LGBT, eveniment ce se desfășoară simultan în opt țări din Europa, a fost difuzat anterior la postul național de televiziune. „Nu văd nicio problemă la acest film”, a adăugat Nițulescu.

Totodată, într-un comunicat remis MEDIAFAX, vineri, 22 februarie, Virgil Nițulescu și-a exprimat regretul cu privire la incidentul petrecut miercuri, 20 februarie, și a condamnat lipsa de reacție a autorităților chemate să aplaneze conflictul.

„Am aflat cu surprindere și amărăciune că, în seara zilei de 20 februarie 2013, un grup de persoane a împiedicat, printr-un comportament inadecvat, desfășurarea proiecției cinematografice în Studioul Horia Bernea. Din păcate, forțele de ordine, solicitate imediat să intervină, au avut o atitudine pasivă, nereușind să asigure condițiile necesare desfășurării evenimentului. Ne exprimăm pe această cale dezacordul față de o manifestare de acest tip, cu atât mai mult cu cât persoanele care au împiedicat proiecția au făcut acest lucru pentru a-și dovedi convingerile homofobe”, a spus Nițulescu.

El a precizat totodată că Muzeul Național al Țăranului Român este „o instituție publică de cultură care aparține tuturor cetățenilor României”. „(….) suntem extrem de dezamăgiți de faptul că, pentru prima oară în existența instituției noastre, o manifestare ce dovedește atitudini discriminatorii și nedemocratice, a putut avea loc. Considerăm că acesta este un semnal grav pentru societatea românească, în general. Prezentând scuzele noastre publicului care a fost împiedicat să participe la proiecția cinematografică amintită, ne exprimăm speranța că nu vor mai exista situații de acest fel”, a mai spus Virgil Nițulescu.

Filmul care a declanșat incidentul de miercuri, 20 februarie, de la Muzeul Țăranului, „Copiii sunt bine-mersi” (2010), a fost de patru ori nominalizat la Oscar și spune povestea unei familii formate din două lesbiene, interpretate de Annette Bening și Julianne Moore, și a copiilor acestora. Proiecția făcea parte din programul „Lunii Istoriei LGBT”, manifestare organizată anual de Asociația Accept pentru promovarea toleranței și respectării drepturilor minorităților sexuale.

Proiecția programată pe 20 februarie, la ora 18.00, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, de la Muzeul Țăranului Român, nu a mai putut fi urmărită, după ce aproximativ 50 de persoane s-au ridicat de pe scaune și au început să huiduie și să cânte „Deșteaptă-te, române!” și cântece bisericești, în sala de proiecție, potrivit reprezentantei Asociației Accept Irina Niță și înregistrărilor de la manifestare, postate online.

Cele mai importante știri online, în fiecare zi pe gandul.info

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora...
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună