Papa Benedict al XVI-lea, la ultima audiență: Au fost vremuri când părea că Dumnezeu doarme

Papa Benedict al XVI-lea, la ultima audiență: Au fost vremuri când părea că Dumnezeu doarme
Publicat: 27/02/2013, 15:27
Actualizat: 03/08/2014, 12:56

Papa Benedict al XVI-lea a evocat miercuri „apele agitate” din perioada Pontificatului său, adăugând totodată că „Dumnezeu nu va lăsa Biserica să se scufunde”, în timpul ultimei sale audiențe în fața a peste 150.000 de persoane reunite în Piața Sfântul Petru, relatează AFP.

„Sunt într-adevăr emoționat și văd Biserica vie”, a declarat Papa, răspunzând aclamațiilor călduroase ale mulțimii, după care și-a început cateheza.

Fragil, dar zâmbitor, Papa, în vârstă de aproape 86 de ani, a făcut mai înainte un tur al pieței în papamobil, în timp ce creștinii catolici fluturau drapele din toate țările și banderole pe care scria „mulțumesc” în toate limbile.

Papa a vrut să lase un mesaj de încredere înaintea retragerii de joi, spunând: „în ultimele luni, am simțit că forțele îmi scad și i-am cerut lui Dumnezeu în rugăciune, cu insistență, să mă lumineze (…), să mă facă să iau decizia cea mai dreaptă (…) Am făcut acest pas în deplină cunoștință atât de gravitatea, cât și de noutatea sa, dar, de asemenea, cu o mare seninătate a sufletului”, a dat asigurări el.

În opt ani de Pontificat, a recunoscut el, făcând aluzie la scandaluri și controverse, „au existat momente deloc ușoare, în care apele erau agitate și vântul potrivnic, ca în întreaga istorie a Bisericii, iar Domnul părea că doarme. Dar tot timpul am știut că barca Bisericii nu este a mea, nu este a noastră, că este barca Lui și nu o va lăsa să se scufunde”, a subliniat el.

Apoi a amintit că, devenind Papă la 19 aprilie 2005, „o mare greutate a fost pusă pe umerii săi” și că „dimensiunea privată a vieții sale a fost complet suprimată”. Benedict al XVI-lea a reiterat că se va retrage din orice activitate publică, chiar dacă un Papă „nu poate reveni la viața privată”.

„Decizia mea de a renunța la exercitarea activă a ministerului, nu va schimba aceasta. Eu nu revin la viața privată, la o viață de călătorii, de întâlniri, de recepții, de conferințe, etc… Eu nu abandonez crucea, dar rămân într-un mod nou aproape de Domnul crucificat. Eu nu îmi mai asum puterea sarcinii de a guverna Biserica, dar rămân în serviciul rugăciunii. Sfântul Benedict (fondatorul marelui ordin creștin al benedictinilor), al cărui nume de Papă îl port, îmi va fi un mare exemplu”.

„Voi continua să însoțesc calea Bisericii în rugăciune și reflecție”, a spus Papa.

Tiziana Fabi-AFP-Mediafax

Peste 100.000 de oameni în Piața Sfântul Petru

Papa Benedict al XVI-lea a ajuns miercuri în Piața Sfântul Petru pentru ultima audiență din timpul pontificatului său, care a durat aproape opt ani, au constatat jurnaliștii AFP.

Făcând un tur al pieței în papamobilul decapotabil, el a fost aclamat de o mulțime estimată la peste 100.000 de credincioși și turiști, care agitau drapele și bannere pe care se putea citit „Mulțumesc” în toate limbile.

Numeroase persoane au venit miercuri în Piața Sfântul Petru, unde Papa Benedict al XVI-lea și-a făcut ultima apariție publică la Vatican, înainte de demisia sa istorică de joi, relatează AFP.

Mulțimea s-a reunit în liniște de-a lungul Via della Conciliazione, bulevardul care se întinde din Piața Sfântul Petru până la râul Tibru, pentru a asista la audiența Papei, care a început la ora locală 10.30 (11.30 ora României).

Credincioșii s-au reunit într-o atmosferă prietenoasă și pe o vreme însorită, sub privirile agenților italieni de protecție civilă. La intrarea în celebra colonadă a lui Bernini, un serviciu de ordine format din tineri ai Opus Dei organizează cozile de așteptare la intrarea în piață, blocată de garduri metalice.

Unii poartă pălării de soare, niște tineri cântă la chitară și la bongo. Mulți dintre ei poartă tricouri cu însemnele Anului Credinței.

„Am venit să-mi exprim recunoștința pentru tot ce a făcut în opt ani. Demisia sa este un mesaj important pentru toți creștinii. El pleacă fără amărăciune, cu blândețe și seninătate”, explică părintele Giulio, în vârstă de 67 de ani, preot în regiunea muntoasă Abruzzo, din apropierea Romei.

Cu o zi înaintea demisiei sale istorice, Papa Benedict al XVI-lea își ia adio de la mulțimea de credincioși adunați în Piața Sfântul Petru, ultima apariție publică din cei opt ani de pontificat.

Papa german în vârstă de 85 de ani, a anunțat, la 11 februarie, că nu mai are puterile de care are nevoie pentru a face față unei lumi aflate în continuă schimbare. Anunțul demisiei sale sa a creat stupoare, inclusiv în rândul Bisericii, care nu a mai văzut de 700 de ani o demisie voluntară a papei.

Cel puțin 50.000 de bilete au fost rezervate pentru participarea la audiența de miercuri, fără a număra zecile de mii de persoane care se vor afla afară, fără bilete.

Audiența va respecta același ritual ca în toți cei opt ani de până acum, chiar dacă Joseph Ratzinger va face un tur în plus cu papamobilul.

Joi, Benedict al XVI-lea se va retrage din funcție fără vreo ceremonie. El va călători cu elicopterul până la Castelul Gandolfo, iar la ora 20.00 (21.00 ora României), el va înceta să mai fie Papă.

Stefan Costin Anghel, [email protected]

Gaidau Ion, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul din Pantelimon, în care un băiat de 9 ani a...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Incendiu violent la un azil de bătrâni din Tulcea. A fost activat Planul Roșu de...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic în proba de 200 m liber şi aduce prima medalie...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
Revine o escrocherie celebră în România. A făcut furori acum două decenii
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Winston Churchill: „Niciodată atât de mulți nu au datorat atât de mult celor puțini”