Reacția ambasadorului Ion Jinga, după ce Daily Express a scris că românii ocupă locul doi în Marea Britanie în ceea ce privește arestările

Reacția ambasadorului Ion Jinga, după ce Daily Express a scris că românii ocupă locul doi în Marea Britanie în ceea ce privește arestările
Publicat: 28/02/2013, 17:04
Actualizat: 06/10/2018, 07:24

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, afirmă, într-un drept la replică către Daily Express, că statisticile Poliției Metropolitane indică o infracționalitate în rândul locuitorilor britanici de 9,16%, fiind mai mare decât procentul de 7,9% aferent românilor din Regatul Unit.

Daily Express menționase în ediția electronică de miercuri, în articolul „Cum infractorii români ne terorizează străzile”, că imigranții români din Marea Britanie ocupă locul doi, după polonezi, în privința arestărilor pentru comiterea de infracțiuni în această țară, potrivit unor date obținute de la Poliția Metropolitană în baza legii accesului la informații de interes public.

Potrivit publicației, „date șocante” arată că Poliția Metropolitană a efectuat în ultimii cinci ani 27.725 de arestări în rândul imigranților români pentru infracțiuni care includ violuri și crime, în contextul în care, în prezent, în Marea Britanie trăiesc 68.000 de imigranți români. După deschiderea frontierelor, prevăzută anul viitor, această rată – de aproximativ unu din trei imigranți români arestați pentru infracțiuni – ar putea crește, apreciază Daily Express.

„Infracționalitatea trebuie abordată ca un fenomen, dar nu legată de etnie sau naționalitate”, afirmă Jinga în dreptul la replică publicat pe site-ul Ambasadei României la Londra.

El arată că datele Poliției Metropolitane trebuie interpretate corect. „În primul rând, raportul Poliției Metropolitane vorbește despre «suspecți de infracțiuni», care nu au fost neapărat și condamnați. Apoi trebuie făcută distincție între numărul de persoane arestate, cei condamnați și cei deținuți. Potrivit statisticilor oficiale, un număr total de 5.485.164 infracțiuni au fost comise în Anglia și Țara Galilor în 2012, iar instanțele britanice au dat în același an 9.450 de condamnări împotriva unor cetățeni români, care reprezintă 0,17% din numărul total de infracțiuni comise. Însă, din cei 9.450, la sfârșitul lui 2012 numai 624 de cetățeni români erau deținuți în Marea Britanie, cifra incluzând și pe cei condamnați anul anterior”, argumentează ambasadorul Jinga.

El arată și că numărul de 9.450 de condamnări e aferent pentru 7,9% dintre membrii comunității românești din Marea Britanie dacă e luată în considerare o „prezență românească de aproximativ 100.000-120.000 de persoane”. „Dacă luăm în seamă că în multe cazuri e vorba de persoane care au fost condamnate de mai multe ori pe durata aceluiași an, aceste 9.450 de condamnări au fost pronunțate împotriva unui număr mult mai redus de infractori români. Ca să ținem cont de proporții, la 60 de milioane de locuitori din Regatul Unit sunt aproape 5,5 milioane de infracțiuni, rata totală a infracționalității fiind de 9,16%, care este ceva mai mare decât cea din rândul românilor de de 7,9%”, subliniază Jinga.

De asemenea, el arată că trebuie avut în vedere și că infractorii români din Marea Britanie au fost implicați mai ales în infracțiuni cu gravitate redusă (64% din total fiind furturi), iar criminalitatea de risc înalt este foarte redusă în rândul românilor, fiind numai 10 români arestați ca suspecți de crimă în ultimii cinci ani.

„Cifrele interpretate incorect pot alimenta retorică anti-imigrație și teama de un nou val de străini din Europa. Deoarece restricțiile de muncă pentru români și bulgari vor fi ridicate la sfârșitul anului, ei au devenit țintele pentru aproape toate dezbaterile referitoare la imigrație. Acest context este un fel de «furtună perfectă», fiind îndeplinite toate condițiile pentru a fi victime, dar este absolut nedrept și nemeritat pentru românii și bulgarii care locuiesc deja în Marea Britanie și își aduc contribuția onestă și, aș spune, importantă la bunăstarea țării gazdă”, menționează ambasadorul României.

El mai arată și că datorită „cooperării excelente” dintre Poliția Metropolitană și autoritățile române, concretizată prin vizita în România a comisarului Bernard Hogan-Howe și prezența a 10 polițiști români timp de trei luni în Mare Britanie, „a fost descurajată substanțial infracționalitatea românească din Londra și Regatul Unit”.

Potrivit articolului din Daily Express, datele statistice menționate „subminează asigurările oferite de oficiali români, potrivit cărora Marea Britanie nu are de ce să se teamă în urma unei diminuări a controalelor la frontieră”.

Aceleași date arată că poliția britanică a efectuat aproximativ 35.000 de arestări în rândul imigranților polonezi, din 2008 și până în prezent, aproximativ 600.000 de imigranți polonezi trăind, în prezent, în Marea Britanie.

Datele Poliției Metropolitane arată că 27.725 de suspecți români au fost arestați în legătură cu 142 de violuri, zece crime, 666 de infracțiuni de natură sexuală, 303 jafuri, 1.370 de spargeri și 2.902 de infracțiuni săvârșite cu violență.

Cele 34.905 arestări operate în rândul imigranților polonezi la Londra vizează 84 de crime, 129 de violuri, 866 de infracțiuni de natură sexuală, 480 de jafuri, 2.094 de spargeri și 7.500 de infracțiuni săvârșite cu violență, potrivit aceleiași surse. Imigranții lituanieni ocupă locul al treilea, arată aceleași date, cu peste 18.500 de arestări, urmați de nigerieni (15.600), indieni (15.200), jamaicani (14.072), irlandezi, somalezi, portughezi și pakistanezi.

Daily Express mai notează că date recente arată că numărul românilor aflați în închisori britanice a crescut cu aproximativ 40%, de la 454 în septembrie 2011 la 624 anul trecut. Contribuabilii britanici plătesc, deja, peste 100 de milioane de lire sterline (peste 115,6 milioane de euro) pe an, pentru a finanța cei aproximativ 2.400 de est-europeni aflați în prezent în închisori, o rată de 42.000 de lire sterline (peste 48.500 de euro) de deținut.

Potrivit publicației, imigranții români sunt responsabili totodată de 92% din fraudele comise la bancomate în Marea Britanie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
WhatsApp, două modificări revoluționare. Toți utilizatorii sunt afectați
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...