Rompetrol Rafinare (RRC) și Rompetrol Petrochemicals, companii membre ale Grupului Rompetrol, își vor întrerupe activitatea de producție în perioada 1 martie – 8 aprilie pentru realizarea unor lucrări tehnologice programate, în valoare de peste 55 milioane dolari.
Repornirea etapizată a instalațiilor tehnologice de pe platforma industrială Petromidia urmează să înceapă cu data de 8 aprilie, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Rompetrol Bursei de Valori București (BVB).
„Lucrările vor fi coordonate de Rominserv, contractorul general al Grupului, și constau în revizia și modernizarea echipamentelor în acord cu noua capacitate de procesare a rafinăriei, creșterea gradului de siguranță în funcționarea instalațiilor, respectarea prevederilor legale în domeniu ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat), dar și realizarea unor proiecte pentru protecția mediului, conform legislației naționale și europene”, se arată în comunicat.
Peste 1.800 de persoane cu diferite specializări vor realiza aceste lucrări, în cursul cărora vor fi reautorizate 1.211 conducte, 371 echipamente și 545 supape de siguranță de pe platforma Petromidia.
Cele două companii ale Grupului vor asigura în această perioadă livrările de produse către clienți din stocuri.
Grupul a finalizat anul trecut un amplu program de creștere a capacității de prelucrare a rafinăriei Petromidia, de la 3,8 milioane tone la 5 milioane tone de materie primă, investiția ridicându-se la aproximativ 380 milioane dolari. Inițiat in 2006, pachetul a vizat realizarea a nouă proiecte majore, construcția a cinci noi instalații, precum și modernizarea/extinderea a altor patru instalații existente.
În paralel cu programul de mărire a capacității, Grupul Rompetrol a dezvoltat și alte proiecte necesare susținerii acestuia, respectiv construcția terminalului din largul Mării Negre pentru aprovizionarea cu țiței, triplarea capacității de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, reabilitarea parcului de rezervoare țiței și produse finite, construcția terminalului de import-export gaz petrolier lichefiat.
Cantitatea totală de materie primă procesată de Rompetrol Rafinare anul trecut a fost de 4,05 milioane tone, în creștere cu 4% față de nivelul din 2011.
Rompetrol Rafinare a înregistrat anul trecut pierderi de aproape 157 milioane dolari, în scădere cu 39%, și o cifră de afaceri brută consolidată de 4,619 miliarde dolari, cu 4% sub valoarea din precedentul exercițiu financiar. Profitul operațional EBITDA a urcat anul trecut la 76,8 milioane dolari, fiind cu mult peste câștigul din precedentul exercițiu financiar, de 5,8 milioane dolari.
Situațiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare SA și cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control și Rompetrol Logistics (împreună cu subsidiara Rompetrol Gas).
The Rompetrol Group și alte companii din grup controlează 54,63% din titlurile Rompetrol Rafinare, iar statul deține 44,69% din acțiuni. Grupul Rompetrol este deținut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.