România, ținta unui NOU ATAC CIBERNETIC. SRI: „E altceva decât Octombrie Roșu și are în spate un actor statal”

România, ținta unui NOU ATAC CIBERNETIC. SRI: E altceva decât Octombrie Roșu și are în spate un actor statal
Publicat: 01/03/2013, 20:45
Actualizat: 18/03/2017, 10:02

Atacul cibernetic semnalat recent are un impact mai mare decât Red October, prin nivelul tehnologic, are relevanță în planul securității naționale a României și este realizat de o entitate care prezintă caracteristicile unui actor statal, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SRI.

Sorin Sava a declarat, referitor la informația potrivit căreia mai multe organizații guvernamentale din Europa, inclusiv din România, au fost victima unui atac informatic prin intermediul unui aplicații de tip malware, creată pentru a spiona și colecta informații geopolitice confidențiale, că SRI confirmă că este vorba despre un nou atac cibernetic la adresa României, la finalul lunii februarie.

„Acest atac este unul cu totul nou față de Red October, este realizat însă de o entitate care prezintă caracteristicile unui actor statal. Din estimările SRI, acest atac are un impact mai mare, din cauza nivelului tehnologic superior, care îi permite să se disimuleze mai bine și să preia sub control rețeaua compromisă, în scop exfiltrării (opusul infiltrării, n.r.) de informații. Potrivit și estimărilor SRI, atacul are cu certitudine relevanță în planul securității naționale a României prin profilul entităților compromise, motiv pentru care, în prezent, Serviciul, prin echipele specializate de reacție la atacuri cibernetice, întreprinde măsuri specifice pentru identificarea tuturor entităților afectate, evitarea consecințelor și stoparea atacului”, a spus Sava.

El a menționat că SRI cooperează, în acest scop, cu STS și CERT-RO (Centrul național de răspuns la incidente de securitate cibernetică, n.r.).

„Serviciul reiterează faptul că amenințarea cibernetică reprezintă una dintre cele mai mari și mai dinamice amenințări la adresa securității naționale a României, astfel încât creșterea nivelului securității cibernetice este o prioritate a statului român. Serviciul, în calitate de autoritate națională în domeniul cyber-intelligence, acordă o atenție prioritară acestui domeniu, în strânsă cooperare cu celelalte instituții ale statului român, cu partenrii externi, precum și în parteneriat cu domeniul privat”, a mai spus Sava.

Mai multe organizații guvernamentale din Europa, inclusiv din România, au fost victima unui atac informatic prin intermediul unui aplicații de tip malware, creată pentru a spiona și colecta informații geopolitice confidențiale, a anunțat Kaspersky Lab România.

Malware-ul este o aplicație software creată pentru a fi instalată și a rula pe un sistem informatic fără consimțământul proprietarului.

„Experții Kaspersky Lab au publicat un nou raport de cercetare ce analizează o serie de incidente de securitate în cadrul cărora au fost utilizate exploit-urile PDF din Adobe Reader (CVE-2013-6040) descoperite recent și un nou program malware, foarte specializat, numit MiniDuke. MiniDuke a fost folosit săptămâna trecută pentru a ataca mai multe organizații guvernamentale și instituții din întreaga lume”, se arată într-un comunicat al Kaspersky Lab România, subsidiara grupului rus Kaspersky.

Potrivit analizei Kaspersky Lab, mai multe ținte importante au fost deja compromise de atacurile MiniDuke, inclusiv instituții guvernamentale, din Ucraina, Belgia, Portugalia, România, Cehia și Irlanda.

În plus, un institut de cercetare, două think-tank-uri și un furnizor din domeniul medical din Statele Unite, precum și un institut de cercetare foarte cunoscut din Ungaria au fost, de asemenea, compromise.

Compania Kaspersky Lab, specializată în produse pentru securitatea informatică, informa, la finele anului trecut, că a detectat o campanie de spionaj cibernetic care vizează de cinci ani țări din Europa de Est și foste state sovietice, printr-un program creat de experți rusofoni.

Campania, care are numele de cod „Octombrie rușu”, vizează „reprezentanțe diplomatice, administrații și institute de cercetare științifică”, explică grupul Kaspersky Lab.

Patru IP-uri ale unor instituții și ambasade străine din București au fost vizate, potrivit Televiziunii Române.

Purtătorul de cuvânt al SRI a declarat, pentru MEDIAFAX, că atacul cibernetic „Octombrie Roșu” mediatizat de către firma Kaspersky a fost investigat de SRI încă din 2011, iar acesta a vizat accesul la rețele informatice de interes național și culegerea de „informații confidențiale”, nu clasificate.

„Recentul atac cibernetic «Octombrie Roșu» mediatizat de către firma Kaspersky a făcut obiectul investigațiilor SRI începând cu anul 2011. SRI a identificat activitățile acestor entități cibernetice ostile ce urmăreau obținerea accesului la rețele informatice de interes național și culegerea de informații confidențiale. Atenție, nu este vorba de informații clasificate, ci de informații confidențiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată