Ministrul de Interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich, a declarat pentru Der Spiegel că Germania „va folosi dreptul de veto” pentru a preveni o aderare imediată a României și a Bulgariei la spațiul Schengen, în cazul în care cele două țări vor insista pentru un vot în acest sens, la Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI) care va avea loc la Bruxelles, între 7 și 8 martie.
„Dacă România și Bulgaria vor cere vot, inițiativa se va lovi de veto-ul Germaniei”, a spus ministrul de Interne german, conform Die Welt, care citează Der Spiegel (interviul apare luni, în ediția tipărită).
Friedrich a mai declarat că planul aderării României la Schengen în două etape – mai întâi cu frontierele aeriene și maritime, apoi cu cele terestre, va fi de asemenea respins. Acest plan fusese soluția de compromis găsită în primăvara anului 2012, de Germania și de Franța, pentru a convinge restul statelor membre să renunțe la opoziția politică față de aderarea României și Bulgariei la Schengen.
Ministrul de Interne german spune că există obiecții puternice din partea statelor membre UE, din cauza corupției și a nefuncționării statului de drept din ambele state.
Friedrich a mai declarat că Germania va lua măsuri pentru a preveni așa-numita imigrație a sărăciei din Bulgaria și România, respectând însă regulile UE privind libertatea de mișcare a cetățenilor europeni. Cei care vin să muncească sau să studieze vor putea în continuare să migreze în orice stat membru al UE.
Sâmbătă, premierul Victor Ponta și ministrul de Externe Titus Corlățean au anunțat că România va renunța la aderarea la spațiul Schengen, ca prioritate guvernamentală a României, în cazul în care statele UE vor amâna din nou stabilirea unui termen de aderare, la Consiliul JAI de săptămâna viitoare.
Citește și Băsescu, în conflict deschis cu guvernul: „Mă delimitez de afirmațiile ministrului de Externe referitoare la Schengen. Să renunțe”. REACȚIA lui Ponta
Citește și Declarație surprinzătoare a ministrului de Externe: Dacă ne amână iar pe Schengen, România nu mai e interesată. Cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare