Antonescu către Ambasada Germaniei: România este stat de drept, niciun ambasador nu poate nega asta

Antonescu către Ambasada Germaniei: România este stat de drept, niciun ambasador nu poate nega asta
Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marți, întrebat despre poziția Ambasadei Germaniei care leagă aderarea la Schengen de progresele pe MCV și statul de drept, că România este stat de drept și niciun ambasador din vreo țară UE nu poate să nege acest lucru.
Publicat: 05/03/2013, 15:34
Actualizat: 28/07/2014, 17:21

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marți, întrebat despre poziția Ambasadei Germaniei care leagă aderarea la Schengen de progresele pe MCV și statul de drept, că România este stat de drept și niciun ambasador din vreo țară UE nu poate să nege acest lucru.

„România, o repet, este un stat de drept. România este un stat de drept, nu cred că ambasadorul vreunei țări din Uniunea Europeană poate să nege asta”, a afirmat Antonescu.

El a arătat că poziția Ambasadei Germaniei de marți privind subiectul Schengen a venit ca să nu fie percepută drept „ostilă” în România afirmația ministrului de Interne, Hans-Peter Friedrich.

„Eu cred că din însăși declarația ministrului de Interne german, singura declarație publică în care s-a spus clar că cineva se împotrivește intrării în Schengen acum a României, se descriu foarte clar motivele. Sigur, avem și declarația ambasadorului german în România, care construiește un context ceva mai larg și care în același timp nuanțează niște lucruri, salut preocuparea ambasadorului german pentru ca în România această poziție a ministrului de Interne german să nu fie percepută ca ostilă, nici nu trebuie să fie percepută ca ostilă”, a spus Antonescu.

El a arătat că trebuie să fie clar că România nu intră acum în Schengen din cauza temerii despre afluxul de imigranți care ar putea veni prin țara noastră după aderare, temere care există în unele țări europene, dar și din cauza campaniei electorale din Germania.

„Dar trebuie să ne fie foarte clar că, dacă nu intrăm acum în Schengen, nu intrăm din motivele pe care chiar ambasadorul german le-a spus. Din grija Germaniei și, poate a altor țări, chiar dacă nu s-au pronunțat, de faptul că numărul imigranților, adică al celor din afara UE către țările lor ar putea crește și, de asemenea, din faptul că în aceste țări, în Germania în speță, urmează foarte aproape o campanie electorală. Chiar dacă neintrarea României în Schengen nu micșorează numărul de oameni care circulă în UE, totuși în spațiul campaniei electorale din Germania, sau știu și eu, altă dată din altă țară, această poziție de forță poate să aducă puncte”, a susținut președintele Senatului.

Totodată, întrebat despre faptul că și președintele Traian Băsescu a vorbit despre necesitatea de a avea rezultate pe MCV în vederea aderării la Schengen, Antonescu a răspuns că afirmațiile șefului statului pentru el nu „au valoare și credibilitate”. „Ceea ce spune domnul Băsescu pentru mine nu are importanță, nu are valoare, nu are credibilitate”, a afirmat liderul Senatului.

El a adăugat că își menține poziția referitoare la faptul că România a îndeplinit toate criteriile de aderare la Schengen, lucru recunoscut și de Comisia Europeană și președintele Jose Manuel Barroso.

„Asta nu înseamnă că România este vinovată de ceva, că Guvernul României, că autoritățile României nu și-ar fi îndeplinit vreo obligație. Așa încât, să fie limpede, România și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de aderarea la Schengen. Toate, întru totul (…). Haideți să privim foarte serios lucrurile, România a făcut tot ce trebuia pentru a intra în Schengen. România, de fapt se și comportă ca o țară care este în Schengen pentru că are instalațiile, are oamenii, are procedurile la frontieră. România face practic în acest moment pentru UE serviciul de țară de graniță. În schimb, nu primește această recunoaștere din motive care țin de campaniile electorale din aceste țări. De data asta, e rândul Germaniei”, a afirmat Antonescu.

El a amintit că și președintele Traian Băsescu a fost în situația de a cere boicotarea produselor olandeze după opoziția acestei țări la aderarea la Schengen în anii trecuți. „Aduceți-vă aminte, de însuși domnul Băsescu, care astăzi critică Guvernul Ponta, dar care cu ceva vreme în urmă, când avea guvern și când noi nu eram primiți în Schengen, tot pe nedrept, striga foarte tare să boicotăm produsele olandeze. Astăzi analiști ultraeuropeni îl critică pe domnul Corlățean sau îl critică pe domnul Stroe pentru faptul că ar avea atitudine destul de țâfnoasă față de Occident, dar când domnul Traian Băsescu striga și amenința cu boicotarea produselor olandeze, asta nu își mai amintesc dânșii”, a afirmat Antonescu.

De asemenea, el a mai arătat că i s-a relatat de către cei prezenți conținutul consultărilor de la Palatul Cotroceni între președinte, premier și miniștrii de Interne și Externe, însă e datoria acestora să comunice pe acest subiect.

Ambasada Germaniei la București afirmă că aderarea integrală a României și Bulgariei la spațiul Schengen rămâne un obiectiv principal al Guvernului Federal, dar pentru aceasta „trebuie să existe toate condițiile tehnice, administrative și cele care caracterizează statul de drept”.

„Aderarea integrală a României și a Bulgariei la spațiul Schengen rămâne un obiectiv principal al Guvernului federal. Pentru aceasta, trebuie să existe toate condițiile tehnice, administrative și cele care caracterizează statul de drept. Prin ridicarea controalelor la frontierele interne, un stat membru își asumă o mare responsabilitate în relația cu partenerii Schengen”, afirmă Ambasada Germaniei într-o poziție remisă marți agenției MEDIAFAX.

De asemenea, Ambasada amintește că „nu este vorba de libera circulație a cetățenilor români, ci de întrebarea dacă România poate asigura protecția frontierelor externe UE, de pildă protejarea de intrarea frauduloasă a unor cetățeni din afara UE”.

„Ultimul raport MCV din ianuarie a evidențiat progrese în domeniile statului de drept și cel al combaterii corupției, dar și deficiențe”, subliniază Ambasada Germaniei. Totodată, misiunea diplomatică a Berlinului evidențiază că „aceste dubii” sunt împărtășite și de „alți parteneri UE/Schengen”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un...
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
O adevărată „mină de aur”: 800 de tipuri de grâu ar putea salva lumea