Un florar sibian care a lucrat la nunta lui Tom Cruise face peste 500 de buchete de 8 Martie

Un florar sibian care a lucrat la nunta lui Tom Cruise face peste 500 de buchete de 8 Martie
Publicat: 07/03/2013, 14:05
Actualizat: 27/03/2019, 11:37

Un bărbat din Sibiu care 26 de ani a lucrat la o firmă din Italia specializată în aranjamente florale, realizând, printre altele, ornamente la nunta lui Tom Cruise, s-a întors în orașul natal și și-a deschis o florărie, el pregătind de 8 Martie peste 500 de buchete pentru bănci și alte instituții.

Tobias Loris a fugit din România în 1985, când încă nu împlinise 18 ani, s-a stabilit la Roma și a lucrat aproape 26 de ani într-o firmă specializată în pregătirea de aranjamente florale pentru evenimente, învățând meserie de la profesioniști în arta florală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tobias Loris povestește, cu un pronunțat accent italienesc, aventura vieții sale.

„Am trecut Dunărea înot. Am fugit din România. Nu-mi plăcea, eram copil, nu aveam 18 ani împliniți. Mie îmi plăcea Occidentul și cu doi prieteni am zis: «Gata! Noi plecăm». Noi terminaserăm școala profesională și, cum era pe vremea lui Ceaușescu, nu prea ne plăcea nouă să lucrăm, să fim angajați. Eram operator ceramist. Nu ne plăcea să lucrăm și am plecat în Moldova Nouă. Ne-am angajat acolo ca să putem studia faleza, granița. Ne-am angajat ca să ne dea flotant că altfel nu aveai ce căuta acolo pe graniță”, povestește Loris.

După o perioadă în care au studiat terenul și locul pe unde ar trebui să plece înot, cei doi prieteni ai săi au decis că nu se pot încumeta la drum, așa că a plecat singur.

„Era vară, era cald, era frumos. În august. Mi-am legat hainele la brâu, am intrat în apă și am trecut. Noroc că nu m-au prins. Când am ajuns la jumătatea Dunării, mi-am văzut moartea cu ochii, nu era ușor, am înotat vreo trei ore. Era aproape să strig la grăniceri să mă întorc înapoi. Povestea e lungă. Am mers vreo două săptămâni pe jos, prin Iugoslavia, am fugit, tot felul de peripeții. Când am ajuns la italieni, am trecut granița și acolo”, își amintește Loris.

El spune, ușor amuzat, că povestea nu s-a încheiat nici după ce a ajuns în Italia. A cerut azil politic pentru America și a fost trimis în Alaska.

„În Alaska nu ne-a plăcut, era departe, peste ocean, ne-a angajat la un institut minier. Acolo era frig, era urât, nu ne-a plăcut. Din 18 români câți ne-am dus, ne-am întors 14, că nu ne-a plăcut. Patru au rămas acolo”, afirmă Loris, care din Alaska s-a întors în Italia.

El își amintește că „toate statele europene erau bucuroase, că români pe vremea aia nu prea vedeai”.

„Dacă eram 20 de români prin Italia, eram mulți”, susține Tobias Loris.

Odată stabilit în Italia, Loris și-a căutat un loc de muncă și s-a angajat ca ajutor la o firmă specializată în realizarea de aranjamente florale pentru diferite evenimente.

„Eram copil, căutam de lucru și m-au luat să dau cu mătura pe acolo, să ajut, să încarc. Apoi am văzut că-mi place”, spune Loris.

În trei ani a învățat meserie de la cei mai renumiți artiști din domeniu, iar apoi a ajuns și el foarte bun în meseria sa.

„După câțiva ani am ajuns de am făcut toată scenografia plantelor și florilor la televiziunile lui Berlusconi. Am avut un an de zile în care eram singur acolo, la niște emisiuni și trebuia să văd dacă plantele și florile dau bine în cadru, să le așez, să mut o plantă. Mi-a plăcut, mă jucam cu florile și am devenit un profesionist în arta florală”, declară Tobias Loris.

El povestește că la firma la care lucra „veneau contese, principese, baronese care aveau castele vechi și voiau tot felul de combinații de flori la nunți”.

„Tot ce visau ele noaptea, trebuia să le dăm noi ziua”, spune Loris.

Firma la care a lucrat a realizat toate aranjamentele florale la nunțile unor celebrități precum Tom Cruise, Adrian Mutu, Eros Ramazzotti, Francesco Totti și Flavio Briatore.

„Nunta lui Adrian Mutu am făcut-o singur, singurel, fără să mă ajute nimeni. A venit șefu și a zis: «Loris, vezi că e român de-al tău, încarcă-ți florile și du-te». Am lucrat de dimineața până pe la două-trei. Au fost flori de foarte bun gust la nunta lui Mutu. Dar noi lucram numai pentru celebrități, așa că nu ni se mai părea nimic ieșit din comun. În fiecare săptămână lucram la alt eveniment la care erau invitate tot felul de vedete mondene, personalități, iar de multe ori eram așa obosiți, după câteva nopți nedormite ca să terminăm la timp, că nu ne mai interesa dacă e Tom Cruise sau altcineva”, afirmă Tobias Loris.

El spune că ajunsese să câștige câte cinci mii de euro pe lună, dar și munca era multă.

Spune însă despre el că este un patriot și își iubește țara, așa că și-a dorit mereu să revină în România.

În urmă cu aproape nouă ani, cu o parte din banii câștigați în Italia a cumpărat un spațiu în Sibiu și și-a deschis o florărie unde a angajat două fete. A început să facă la Sibiu ceea ce a învățat în Italia – aranjamente pentru evenimente.

„În primii doi ani s-au descurcat fetele, că fiind nouă firma în oraș nu eram cunoscuți. Noi lucrăm din nuntă în nuntă. La fiecare nuntă există cel puțin una sau două viitoare mirese și, dacă le place ce văd, întreabă de noi. Când era mult de lucru veneam și eu din Italia și le ajutam. De vreo trei ani însă am decis să rămân pentru că era prea mult de lucru”, spune Loris.

El afirmă că are costuri de producție mai mici decât alte firme din domeniu pentru că aduce accesoriile din Italia, iar florile direct din Olanda, fără intermediari și poate lucra mai ieftin. Așa a atras clienți din Vâlcea, Neamț, Timiș, Brașov, Arad, Constanța și București.

„Am avut o clientă care era studentă aici, la Sibiu, și s-a căsătorit la București. Florile pe care le-a luat de la noi au costat-o cam 3.000 de lei, iar la București ar fi dat pe ele peste 10.000 de lei. De aceea avem multe nunți în București, pentru că acolo totul este mai scump”, afirmă Loris.

În florăria sa, Loris face buchete de mireasă de la 60 la 280 de lei, buchetele de 60 de lei fiind din flori de toamnă, în general crizanteme, care sunt mai ieftine, iar buchetele de 280 de lei fiind cu multe flori, orhidee și alte flori exotice pe care și le dorește mireasa.

Aranjamentele florale pentru mese pot să coste între 50 și 2.000 de lei, în funcție de numărul florilor, tipul acestora și înălțimea structurii pe care se așează. De exemplu, un aranjament în formă de palmier, realizat dintr-o structură metalică pe care se așează peste 150 de trandafiri, costă cam 400 de lei.

Costurile buchetelor pentru mașină pornesc de la 150 de lei și pot ajunge până la 1.200 – 1.300 de lei, iar împodobirea lumânărilor costă între 90 și 1.500 de lei, totul depinzând de florile pe care și le dorește mireasa.

Pentru 8 Martie, Loris a adus din Olanda peste 10.000 de flori – orhidee, frezii, iriși, lalele, trandafiri sau floarea soarelui, chiar dacă nu este sezonul pentru această floare.

Peste cinci sute de buchete vor pleca, joi și vineri, către firme, bănci și alte instituții din oraș, dar și către persoane fizice din întreg județul Sibiu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
România plânge și acum! A fost cea mai elegantă doamnă a muzicii românești. A murit...
Au întors-o ca la Ploiești. Vești uluitoare de la meteorologi
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Temperaturile „se prăbușesc”! Meteorologii anunță fenomene meteorologice extreme