Patru miniștri de Externe din UE i-au trimis lui Barroso o scrisoare cu bătaie spre România

Patru miniștri de Externe din UE i-au trimis lui Barroso o scrisoare cu bătaie spre România
Publicat: 11/03/2013, 19:07
Actualizat: 24/03/2015, 18:40

Miniștrii de Externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei și Finlandei i-au cerut președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, un mecanism de reacție în cazul în care principiile statului de drept mai sunt încălcate în Uniunea Europeană, mergând până la tăierea fondurilor UE. Subiectul ar urma să fie discutat la inițiativa celor patru astăzi în Consiliul Afaceri Generale, la Bruxelles.

Scrisoarea miniștrilor de externe nu menționează explicit Ungaria sau România, țările criticate în ultimele luni pentru astfel de practici, dar i-a fost trimisă lui Barroso pe 6 martie, cu o zi înainte de Consiliul Afaceri Interne în care era inițial pe agendă aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Înainte ca textul integral să fie făcut public, fostul președinte Ion Iliescu s-a arătat tranșant: „Acum venim cu tot felul de fleacuri„, a comentat el, etichetând drept „dispute inutile” demersurile ministrilor de externe Guido Westerwelle (Germania), Frans Timmermans (Olanda), Villy Søvndal (Danemarca) și Erkki Tuomioja (Finalanda).

„Este de o importanță crucială ca valorile fundamentale cuprinse în Tratate să fie respectate. Iar Uniunea Europeană trebuie să fie extrem de atentă când acestea sunt puse sub semnul întrebării oriunde în interiorul granițelor sale și să reacționeze prompt și eficace”, se arată în textul scrisorii publicate de Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene.

Cei patru miniștri cer „un mecanism rapid și eficace”, „nediscriminatoriu și aplicabil tuturor statelor membre în același mod”, în trei pași. Primul: Comisia Europeană „să semnaleze din timp deficitele într-un stat membru și, dacă există suținerea statelor membre, să ceară țării să remedieze situația”. Al doilea: „O varietate de opțiuni ar trebui explorate pentru a impune respectarea acestor valori, inclusiv introducerea unui dialog politic structurat, aducerea acestei chestiuni în fața Consiliului din timp, ori încheierea unor întelegeri constrângătoare între Comisie țara respectivă. Al treilea: „În ultimă instanță, suspendarea fondurilor europene ar trebui să fie posibilă”.

În final, cei patru miniștri menționează „importanța fundamentală a chestiunii” și avertizează că intenționează să discute subiectul în CAG programat astăzi: „Având în vedere importanța fundamentală a chestiunii, am dori să discutăm acest subiect în Consiliul Afaceri Generale, drept pentru care trimitem o copie a acestei scrisori președintelui Consiliului”.

La o reuniune PSD, ministrul de Externe Titus Corlățean s-a declarat în principiu de acord cu un astfel de mecanism, dar a pus câteva condiții, acuzând indirect populismul și lipsa de solidaritate din țările semnatarilor.

„Dacă această propunere vizează și asigurarea unor principii fundamentale ale UE precum solidaritatea și respingerea unor idei privind noi linii de demarcație, o Europă cu mai multe viteze, și dimpotrivă, mai multă solidaritate între mai vechii membri și mai noii membri, respingerea populismului și curentelor populiste, foarte prezente o serie de state paradoxal cu o veche democrație, atunci ar putea fi o idee extrem de interesantă pe care și noi o putem lua în considerare”, a comentat Corlățean.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor