Pentru Norvegia, euro și dolarul au devenit foarte riscante. În ce investește banii cel mai mare fond de investiții din lume

Pentru Norvegia, euro și dolarul au devenit foarte riscante. În ce investește banii cel mai mare fond de investiții din lume
Cel mai mare fond de investiții din lume, Government Pension Fund Global, administrat de guvernul norvegian și îmbogățit cu "petro-dolari", întoarce spatele celor mai importante valute din lume în favoarea monedelor de pe piețele emergente, ca strategie de reducere a riscului.
Publicat: 11/03/2013, 18:09
Actualizat: 30/07/2014, 07:33

Cel mai mare fond de investiții din lume, Government Pension Fund Global, administrat de guvernul norvegian și îmbogățit cu „petro-dolari”, întoarce spatele celor mai importante valute din lume în favoarea monedelor de pe piețele emergente, ca strategie de reducere a riscului.

Fondul suveran al Norvegiei, cu active de 713 miliarde de dolari, și-a redus anul trecut puternic deținerile de obligațiuni guvernamentale franceze și britanice, potrivit Bloomberg.

Totodată, investițiile în active de pe piețele emergente au crescut la 10% din deținerile de active financiare cu venit fix ale fondului, economiile preferate fiind Mexicul, Turcia, Rusia și Taiwanul.

Strategia fondului este determinată de politica economică adoptată de cele mai mari economii ale lumii, ale căror măsuri de stimulare economică afectează evoluția ratelor de schimb valutar.

„Este ceea ce noi percepem drept o strategie de investiții care reduce riscul”, a declarat Yngve Slyngstad, directorul general al Norges Bank Investment Management, într-un interviu pentru Bloomberg.

Reducerea investițiilor în active denominate în dolari, yeni, euro sau lire sterline este o mutare „prudentă”, a adăugat el.

„Aceste patru mari valute au probleme structurale, în privința datoriei guvernamentale, datoriilor din sectorul privat, politicilor monetare neconvenționale, profilului demografic și profilului de creștere economică ale țărilor respective”, a afirmat oficialul norvegian.

Coroana norvegiană s-a apreciat cu aproximativ 22% față de euro în ultimii patru ani, din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro, care a determinat investitorii să caute active mai sigure.

Ministrul norvegian al Finanțelor a declarat luni că guvernul va limita cheltuielile publice pentru a preveni noi creșteri ale coroanei cu efecte negative asupra numărului de angajați din industrie.

„Este foarte important ca prin diferitele decizii pe care le luăm în buget să nu punem presiuni suplimentare asupra cursului”, a afirmat el.

Yenul japonez a scăzut la minimul ultimilor 3 ani și jumătate față de dolar, în așteptarea unor noi măsuri de stimulare a economiei din partea premierului Shinzo Abe și a candidatului favorit la șefia băncii centrale.

În Franța, ministrul Industriei Arnaud Montebourg a eclarat în luna februarie că Banca Centrală Europeană ar trebui să „înfrunte un nou război al valutelor”, pe fondul aprecierii euro.

Analiștii financiari anticipează că lira sterlină se va deprecia odată cu desfășurarea programelor de stimulare a economiei.

Fondul suveran al Norvegiei a investit anul trecut 150 miliarde coroane (20 miliarde euro) în obligațiuni guvernamentale emise de state emergente. Astfel, ponderea obligațiunilor guvernamentale ale statelor emergente în portofoliul cu venit fix al fondului a crescut de la 0,4% la 10,2%.

În același timp, deținerile de obligațiuni guvernamentale franceze au scăzut cu 25%, iar titlurile emise de guvernul britanic reprezintă în prezent numai 13% din portofoliu. Fondul nu mai este interesat nici de active denominate în yeni japonezi.

Activele europene reprezintă 48% din deținerile totale ale fondului, față de 53% la finele anului 2011, iar strategia pe termen lung a instituției vizează reducerea expunerii pe Europa la 40%.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...