Peste 110.700 de britanici au semnat o petiție online prin care îi cer premierului David Cameron să ia măsuri pentru împiedicarea muncitorilor români și bulgari să meargă în Marea Britanie, relatează Daily Mail.
Potrivit documentului, oamenii solicită Guvernului prelungirea restricțiilor pe piața muncii pentru cetățenii din România și Bulgaria pentru încă cinci ani.
„În anul 2014, restricțiile existente vor fi ridicate, permițând românilor și bulgarilor libertatea de mișcare în Regatul Unit. Mișcarea este similară celei care a permis accesul (în Regat, n. red) a aproximativ 60.000 de imigranți polonezi în ultimii ani”, se arată în petiție.
„Odată ce restricțiile vor fi ridicate, noii imigranți sosiți vor fi îndreptățiți să solicite ajutor social, locuințe, să își caute locuri de muncă etc. (…) Drept rezultat, mai multă presiune va fi pusă în sectorul locuințelor, pe infrastructură, școli și pe sistemul de sănătate. În același timp, Guvernul reduce pensiile, salariile, fondurile alocate serviciilor publice și armatei.”, mai scrie în document.
Pe de altă parte, aflat în vizită la București, David Lidington, ministrul britanic pentru Europa, a încercat să pună punct speculațiilor privind noi restricții pentru români și bulgari post-2014, subliniid că țara lui își va deschide piața muncii pentru noi.
„Regatul Unit își va deschide piața muncii pentru muncitorii români și bulgari începând cu 2014. Suntem obligați de tratatele europene să facem acest lucru și nu intenționăm să facem altceva. Recunoaștem și considerăm binevenit impactul pozitiv pe care îl au cetățenii UE ce își exercită libertățile fundamentale, libertăți de care se bucură zilnic și 1,5 milioane de cetățeni britanici care trăiesc, muncesc sau studiază altundeva în UE”, a declarat acesta pentru gândul.
Totodată, oficialul a contrazis declarațiile recente ale vicepremierului britanic Nick Clegg, care a arătat că Guvernul lui David Cameron are estimări privind numărul de români și bulgari care ar urma să se stabilească în Regatul Unit după ridicarea restricțiilor în anul 2014.
„Nu există estimări exacte. Sunt diferite think-tank-uri independente sau economiști care spun ce numere cred că vor fi, însă nu există estimări oficiale. Aceasta pentru că predicțiile au fost atât de eronate în cazul Poloniei și pentru că există numeroase variabile. Pur și simplu, nu vedem rostul înaintării unor pronosticuri care, mai mult ca sigur, vor fi invalidate. Nu, nu există măsurători, nu avem niciun document ascuns cu cifre”, a precizat Lidington.