Banca americană JPMorgan „a indus în eroare investitorii”, după care „a mințit autoritățile” în privința unei pierderi de 6 miliarde de dolari înregistrate din trading anul trecut, a declarat un membru al comisiei înființate de Senatul SUA pentru analizarea cazului.
Senatorul John McCain, cel mai important membru al comisiei din partea Partidului Republican, a făcut declarațiile în contextul publicării unui raport de 300 de pagini asupra operațiunilor de trading și eșecurilor de control al riscului care au condus la pierderile uriașe ale JPMorgan în cazul cunoscut ca „balena din Londra”.
Raportul comisiei se concentrează pe informările venite de la directorului general, Jamie Dimon, și directorul financiar, Doug Braunstein, care ulterior scandalului a fost nevoit să renunțe la post.
Dimon a minimalizat într-o primă fază importanța tranzacțiilor cu instrumente financiare complexe la biroul de investiții din Londra. Activitățile de trading ale biroului din Londra „sunt o furtună într-un pahar cu apă”, a spus șeful JPMorgan la o întâlnire cu investitorii în aprilie anul trecut.
Senatul SUA a aflat în urma investigației, că acesta „avea deja informații despre portofoliul foarte mare și complex, pierderile înregistrate pe perioadă de trei luni, majorarea semnificativă a pierderilor din luna martie, precum și despre dificultățile în lichidarea investițiilor”.
Declarații ale directorului financiar de la acea dată, Doug Braunstein, că JPMorgan a informat autoritățile periodic și complet despre pozițiile deținute la Londra, sunt descrise în raport ca”imprecise în cel mai bun caz și minciuni în cea mai rea situație”.
JPMorgan a răspuns acuzelor comisiei Senatului afirmând că banca a recunoscut repetat greșeleile comise, dar conducerea a acționat cu bună-credință, fără intenția de a induce în eroare.
Comisia pentru bursă și valori mobiliare din SUA analizează informări transmise de bancă în privința portofoliului, precum și dacă acestea au fost făcute la timp și precis.
Senatorul McCain a acuzat JPMorgan că a mințit atunci când a transmis Senatului că a procedat complet transparent cu autoritățile de reglementare.
Raportul îl citează pe un expert al autorității de audit pentru monedă, autoritarea de reglementare în subordinea căreia se află JPMorgan, care a afirmat că, în opinia sa, banca „a mințit” și „a înșelat” agenția referitor la întrebarea dacă a modificat documentele finaciare pentru a ascunde amploarea pierderilor.
Rezultatele investigației în privința JPMorgan se adaugă presiunilor în dezbaterile privind necesitatea implicării statului pentru restructurarea băncilor considerate preamari pentru a fi reglementate eficient. JPMorgan are active totale de circa 2.400 de miliarde de dolari.