Alertă la Danone România. Mai multe produse, retrase preventiv de pe piață. Ce lactate au fost scoase de pe rafturi UPDATE

Alertă la Danone România. Mai multe produse, retrase preventiv de pe piață. Ce lactate au fost scoase de pe rafturi UPDATE
Publicat: 18/03/2013, 22:14
Actualizat: 29/07/2014, 21:24

Danone România, cel mai mare producător de lactate după cifra de afaceri,a decis să retragă, preventiv, o cantitate de 59,6 tone de produse lactate după primirea rezultatului pentru aflatoxină, potrivit informațiilor primite de gândul de la Danone.

Produsele, care urmau să fie retrase de pe piață până la sfârșitul zilei de luni, sunt mai multe tipuri de iaurt – natural, cu musli, cu cereale – și smântână.

După primirea rezultatului pentru aflatoxină M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii săi de lapte, rezultat care era peste limita legală, Danone România a sistat imediat colectarea de lapte de la o fermă, se arată într-un comunicat remis gândul de procesator.

În plus, pentru siguranța consumatorilor, compania a decis să blocheze în depozitul său 75 tone de produse și să retragă preventiv de pe piață unele produse care ar fi putut să conțină urme de lapte contaminat de la acea fermă.

Procesul de retragere se desfășoară „foarte rapid”

„Procesul de retragere se desfășoară foarte rapid și facem toate eforturile să fie finalizat până la finalul zilei. Danone colaborează și este în legătură cu autoritățile pentru a garanta siguranța alimentară a laptelui colectat și ne asigurăm toți clienții că siguranța alimentară rămâne prioritatea noastră principală, în concordanță cu standardele companiei”,se arată în comunicat.

Danone a precizat că, după alerta națională referitoare la aflatoxină, a introdus mai multe măsuri suplimentare și voluntare de auto-control față de obligațiile legale de monitorizare și control și planul aferent validat de autorități, inclusiv achiziția unui echipament propriu de testare a conținutului de aflatoxină. Laptele pentru care există suspiciunea unui conținut de aflatoxină peste norme nu este acceptat în fabrică, se arată în comunicatul de la Danone.

Săptămâna trecută președintele interimar al ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a anunțat că numărul total de unități la care s-a descoperit lapte infestat cu aflatoxină – toxina cancerigenă – a fost de șapte, dintre care trei ferme, două unități de procesare și două unități de colectare, ale căror nume nu au fost precizate.

O cantitate de circa 60 tone de produse lactate de la Danone, retrase de pe piață

Cantitatea de produse Danone care trebuia retrasă de pe piață este de 59,6 tone, 75% din această cantitate fiind retrasă deja în cursul dimineții, potrivit informațiilor furnizate gândul de Laurențiu Tulvan, director operațiuni la Danone România.

Cele 59,6 tone reprezintă mai puțin de 1% din producția lunară a companiei.

Produsele Danone retrase de pe piață:

Sursa: Danone

Supermarket-urile așteaptă notificarea de la Danone

Delia Nica, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), a declarat pentrugândulcă din supermarket-uri nu se retrag toate produsele Danone.

„Atât timp cât compania Danone România nu a transmis o înștiințare oficială și câtă vreme nu este vorba decât de o suspiciune (de depășire a limitei la aflatoxină n.n.) nu are rost să retragem toate produsele Danone de la raft. Așteptăm o comunicare scrisă din partea lor”, ne-a explicat Delia Nica.

Vânzările de produse lactate, în picaj

Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a declarat, înainte de apariția informațiilor privind laptele contaminat cu aflatoxină la Danone România, căîn următoarele săptămâni vânzările de lapte și produse lactate vor scădea cu 30%.

Motivul îl reprezintă, în opinia lui, scandalul legat de contaminarea cu aflatoxină, dar și începerea postului Paștelui.

„În urma evenimentelor (depistarea de aflatoxină în laptele de consum – n.r.) și a promovării în mass media foarte agresiv, s-a creat o psihoză, o paranoia, pot să spun așa, care a dus la scăderea cumpărării. Volumele vândute prin lanțurile de hipermarketuri au fost cam cu 10-15% mai mici, față de perioada de dinaintea evenimentelor (începutul lunii martie – n.r.). Pe magazinele de proximitate, pe retail, scăderile au mers chiar până la 30% – pe produse proaspete, adică lapte de consum și derivate”, a declarat Dorin Cojocaru pentru Agerpres.

Contactat degândul, Dorin Cojocaru a declarat, după apariția informațiilor că Danone își retrage un lot de produsele de pe rafturi, că „suntem în colaps”.

Scurtă istorie a scandalului aflatoxinei din lapte

Prima declarație privind lapte cu aflatoxină a fost făcută în urmă cu aproape două săptămâni de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a afirmat că o cantitate de lapte care conține aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, și o alta aflată la un procesator din România au fost identificate și retrase de pe piață.

Ulterior, ANSVSA a anunțat că a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectivă, dispunându-se verificări în toată țara, de la producători, la unități de procesare a laptelui.

De asemenea, ANSVSA a anunțat că probele de lapte de la trei ferme și două unități de prelucrare prezintă suspiciunea depășirii limitelor admise pentru aflatoxină, în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din rețeaua sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.

Miercuri, vicepreședintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a afirmat că laptele de la alte două centre de colectare ar conține aflatoxină peste limitele admise, însă produsul nu a ajuns în comerț, în total existând suspiciuni privind laptele din șapte unități. Tot miercuri, Mihai Țurcanu a demisionat de la conducerea ANSVSA.

Limita admisă de aflatoxină în laptele brut este de 0,05 micrograme pe litru, potrivit reglementărilor europene.

Gândula scris că o cantitate de 20-25 de litri lapte contaminat cu aflatoxină consumată zilnic, timp de câteva luni, ceea ce este însă imposibil pentru un om, poate crea probleme de sănătate unei persoane, potrivit medicilor nutriționiști.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Se întocmesc liste de buncăre şi adăposturi. Toate clădirile sunt inventariate
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...