Luarea în greutate în perioada sarcinii este un lucru absolut normal, aceasta ajutând la o naștere fără complicații, atât pentru mamă, cât și pentru copil.
„Încă înainte de a rămâne însărcinate, femeile ar trebui să se pregătească pentru evenimentul care va urma, făcând ordine în alimentația zilnică, adoptând obiceiuri culinare sănătoase și, cel mai important, încercând să aibă greutatea ideală corespunzătoare vârstei lor”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic, autoarea cărții „Sănătatea are gust”.
Specialista completează că luarea în greutate pe tot parcursul sarcinii ajută la construirea unor rezerve de grăsime necesare alăptării și asigurării unui status nutrițional corespunzător noului născut.
„Kilogramele se acumulează într-un mod neregulat pe parcursul sarcinii și de multe ori ritmul de creștere în greutate este mai important decât câștigul ponderal total. În primul trimestru se pot câștiga 5-10% din numărul total de kilograme – maxim 1,5 kilograme, dar este și mai bine ca viitoarea mamă să-și păstreze greutatea inițială. Ulterior, se pot acumula în medie 450 de grame pe săptămână, un pic mai mult pentru femeile slabe și mai puțin pentru femeile robuste”, spune medicul.
O femeie de talie medie ar trebui să câștige pe timpul sarcinii între 11 și 15 kilograme, una slabă până la 20 de kilograme, în timp ce femeile supraponderale ar trebui să ia între 7 și 10 kilograme.
„O creștere exagerată în kilograme este un semn periculos care poate arăta debutul preeclampsiei, afecțiune manifestată prin edeme și hipertensiune arterială în ultimele luni de sarcină”, menționează nutriționista.
Potrivit nutriționistei, repartizarea unui suprplus ponderal de 14 kilograme se poate face astfel:
â— mărirea volumului sânilor – 1 kilogram,
â— volumul de lichide suplimentar – 2 kilograme,
â— placenta – 0,7 kilograme,
â— vascularizarea placentei -2 kilograme,
â— greutatea copilului la naștere – 3,5 kilograme,
â— dezvoltarea musculaturii uterului – 1 kilogram,
â— depozitele de grăsime – 3,5 kilograme.