Galaxy S4 ridică așteptările pentru iPhone 6. Cum ar trebui să fie noul smartphone Apple. ANALIZĂ GÂNDUL

Publicat: 26/03/2013, 17:32
Actualizat: 09/01/2020, 00:59

Cu Galaxy S4, Samsung a mutat pe tabla de șah, ridicând miza pentru iPhone 6, mult așteptatul rival de la Apple. În primele teste comparative, S4 a avut rezultate de două ori mai bune decât iPhone 5 (vezi graficul 2, mai multe informații pe go4it). A venit acum rândul Apple să facă o mutare strategică. Gigantul american trebuie să aducă, în viitoarele modele, nu doar de componente mai performante, ci și de funcționalități inovatoare.

Potrivit analistului Glen Yeung de la banca americana Citibank, Galaxy S4 ar putea înregistra vânzări de 10 milioane de unități în prima lună. Samsung și-a propus ca în 2013 să vândă în fiecare lună 10 milioane de smartphone-uri Galaxy S4. Asta înseamnă livrări de circa 80 milioane de dispozitive, dacă ținem cont de faptul că modelul va intra în magazine în luna mai.

În acest moment, platforma Android, dezvoltată de Google, care rulează și pe Galaxy S4, domină autoritar piața globală a sistemelor de operare mobile, cu o cotă de 68,4% în 2012, potrivit firmei de cercetare a pieței Strategy Analytics. Sunt peste 720 milioane de dispozitive în lume care rulează platforma, iar rata de activări zilnice a depășit pragul de un milion, a anunțat recent Google. iOS, platforma de pe iPhone, a avut o cotă de piață de 19,4% anul trecut.

Sursa: Strategy Analytics

Afacerea iPhone reprezintă mai mult de jumătate din veniturile Apple și terminalul este încă cel mai bine vândut model de smartphone din lume. Însă, per total portofoliu, regele industriei smartphone-urilor este Samsung. Sud-coreenii au livrat 213 milioane de telefoane inteligente anul trecut, potrivit unei infografii publicate pe blogul oficial al companiei. Cifra este cu 13 milioane mai mare decât populația Braziliei, al cincilea cel mai populat stat de pe planetă, ceea ce este impresionant.

Cota de piață globală a Samsung pe segmentul de smatphone-uri s-a menținut la 30,4% în 2012. În lume, 1 din 3 clienți de telefoane inteligente alege marca asiatică.

Majoritatea smartphone-urilor (peste 90%) vândute de compania sud-coreană în 2012 ruleaza sistemul de operare Android.

Apple nu mai inovează?

Tot mai multe voci susțin că Apple a rămas în urmă în ceea ce privește inovația. În ultimii doi ani, Samsung a cântat și rivalii săi au dansat. Steve Wozniak, cofondator Apple, a declarat recent pentru revista germană WirtschaftsWoche că Apple rămâne în urmă în ceea ce privește funcționalitățile oferite pe smartphone-urile sale: „În acest moment suntem oarecum în urmă în ceea ce privește funcționalitățile în industria de smartphone-uri.”

Foto: Steve Wozniak

Wozniak a lăudat abilitatea Apple de a-și face fani loiali, însă crede că producătorul iPhone trebuie să muncească mai mult pentru a-i păstra. „Samsung este un competitor extraordinar. Asta pentru că scoate pe piață produse extraordinare”, a spus cel numit „Woz”.

Mai mult, președintele BlackBerry, Thorsten Heins, a învârtit cuțitul în rană, opinând că iPhone arată învechit: „Apple a făcut o treabă fantastică introducând pe piață dispozitivele cu touchscreen și au făcut o treabă foarte bună și cu interfața. Însă interfața iPhone, cu tot respectul pentru inovația pe care a adus-o, este veche de cinci ani.”

Potrivit acestuia, iOS a adus doar câteva funcționalități în plus. Android și Windows Phone oferă suport pentru widget-uri și live tile-uri, iar sistemul de notificări din Android (2.1 Jelly Bean – n.e.) este mult mai avansat. Poți răspunde la un e-mail direct din notificare fără a mai deschide aplicația de e-mail.

Imperiul contraatacă în 2014

A venit rândul producătorului iPhone să mute decisiv, cel mai probabil în vara lui 2014, când va apărea următoarea generație de iPhone (în această vară Apple va lansa cel mai probabil versiunea iPhone 5S, o actualizare a iPhone 5). Iar loc pentru erori nu prea este. În primul rând, iPhone 6, dacă așa se va numi viitorul vârf de gamă al Apple, va avea nevoie de un ecran mai mare. iPhone 5 are un ecran cu diagonala de 4 inci, în condițiile în care Samsung oferă display-uri uriașe pe terminalele sale high-end. Galaxy S3 dispune de un ecran de 4,8 inci, iar Galaxy S4 de unul de 5 inci. Nu doar dimensiunile contează aici, ci și tehnologia folosită. S4 are un ecran AMOLED Full-HD, primul de acest fel capabil să redea o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli (441 ppi densitate a pixelilor), față de 640 x 1136 pixeli (329 ppi densitate a pixelilor) pe iPhone 5.

Foto: iPhone 5

Apoi, iPhone 6 va avea nevoie de un procesor mai rapid, cu patru nuclee. Modelul Galaxy S4 dedicat pieței americane dispune de un procesor cu opt nuclee. iPhone 5 dispune de un procesor dual-core, de 1,2 GHz. „La MWC 2012 au debutat procesoare foarte bune, de la Nvidia, Qualcomm și Samsung. Ar fi bine ca noul procesor Apple A7 să ofere suport integrat, nu din software, pentru fotografie și filmare HD. Acest lucru este oferit de procesorul Nvidia Tegra 4”, a declarat, pentru gândul, David Koblizek, PR manager la Nvidia pe regiunea CEE.

Grafic: Test procesoare

Camera este un alt aspect important când vine vorba de terminalele high-end. Galaxy S4 și Nokia Lumia 920 dispun de tehnologii de ultimă oră și fac poze impresionante. Camera de pe S4 dispune de un senzor de 13 megapixeli. iPhone 5 are o camera de 8 megapixeli. Apple va trebui să lucreze și aici pentru a ține pasul cu competiția.

Un alt aspect important care influențează performanțele unui smartphone este memoria RAM. iPhone 5 dispune de 1 GB, iar Samsung Galaxy S4 de 2 GB. Și de aici vin performanțele foarte bune în teste (vezi graficul de mai sus) ale celui de-al doilea model. iPhone 6 va trebui să vină cu cel puțin 2 GB memorie RAM, care este acum noul standard în industrie.

Însă nu doar hardware-ul vinde. Potrivit lui Katy Huberty, analist la banca americană Morgan Stanley, Apple va surprinde pe toată lumea anul acesta. „Ați văzut cu toții noul smartphone lansat de Samsung, săptămâna trecută. Lui Galaxy S4 îi lipsește ceva, o funcție revoluționară. Noul iPhone va avea acea caracteristică care îi va determina pe utilizatori către platforma Apple” De fapt, S4 are o funcție revoluționară – posibilitatea de a derula o pagină web sau dintr-o carte digitală doar privind ecranul.

Însă introducerea unor componente mai performante va însemna scăderea marjei de profit de peste 55% pe care o are Apple pe iPhone. Aceasta este cea mai mare din industria tehnologică. Nu-i de mirare astfel ca peste 75% din profiturile înregistrate în industria globală de smartphone-uri merg în conturile Apple, companie care, potrivit unor estimări ale agenției de rating Moody’s, ar putea încheia acest an cu o rezervă de cash de 170 miliarde de dolari, cam cat PIB-ul Romaniei în 2012.

Este, astfel, puțin probabil să vedem un nou iPhone care să încorporeze cele mai performante componente ale momentului. Apple se bazează în continuare pe armata sa uriașă de fani loiali, care nu cumpără dispozitivele pentru că sunt cele mai performante, ci pentru că iubesc brandul și ecosistemul creat de Apple.

Ce așteaptă utilizatorii

gândul i-a întrebat atât pe fanii iPhone, cât și pe fanii Android, ce așteaptă de la viitoarele produse Apple. George, utilizator de iPhone încă din 2007, când a fost lansat primul model, este mulțumit de smartphone-ul lui, un iPhone 4S. „Apple dispune de cel mai bun ecosistem – poți descărca cele mai bune aplicații din piață, muzică, filme din acelați loc. Pe partea de design, niciun alt telefon nu se apropie măcar de iPhone. Același lucru este valabil și când vine vorba de calitatea materialelor folosite. Aș vrea ca noul iPhone să dispună de un ecran mai mare, să zicem de 4,6 inci, dar nu 5 inci deoarece mi se pare prea mult. Sunt convins că Apple va lansa și pe partea de software ceva inovativ, așa cum a fost asistentul vocal Siri.”

Tudor, utilizator de smartphone Google Nexus cu Android, ne-a spus că Apple trebuie să vină cu un ecran mai mare pe noile modele de iPhone-uri: „Cred că standardul acum este de 4,3 inci. Apple va trebui să vină cu un ecran de 4,2-4,6 inci. Eu cred că ecranul de 5 inci de pe Galaxy S4 este prea mare pentru un smartphone. Ar fi interesant ca noul iPhone să dispună de un ecran HD cu tehnologie IPS. Aceasta oferă o vizualizare mai bună a imaginilor și conținutului video și o densitate mai mare a pixelilor. Ar fi interesant ca Apple să introducă pe iPhone 6 un ecran OLED flexibil. Cu asta chiar ar impresiona. Și da, sistemul de operare are nevoie de o actualizare majoră, pentru a oferi widget-uri, precum cele din Android sau live tile-urile din Windows Phone, care își oferă informații în timp real.”

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină