ANI: Funcționarii implicați în achiziții cu fonduri UE și rudele lor ar putea fi monitorizați

ANI: Funcționarii implicați în achiziții cu fonduri UE și rudele lor ar putea fi monitorizați
Funcționarii publici implicați în procesul de achiziții publice cu fonduri europene și rudele până la gradul II ale acestora ar putea fi monitorizați în timp real printr-un sistem care va emite avertismente atunci când în proceduri apar nereguli, a spus miercuri președintele ANI, Horia Georgescu.
Publicat: 20/03/2013, 15:12
Actualizat: 25/06/2013, 17:30

Președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Geogescu, a declarat, la conferința „Combaterea criminalității în domeniul achizițiilor publice”, că a trimis Guvernului un memorandum prin care ANI dorește, pe lângă verificarea procedurilor de achiziție până la momentul atribuirii contractelor, și instituirea unui sistem de „emitere a unor avertismente în tip real asupra persoanelor care participă la licitație și sunt rude de gradul I sau II cu conducătorii instituțiilor unde se organizează aceste licitații”.

„Toți funcționarii sau toate persoanele implicate în procesul de achiziții publice, procesul de achiziții publice pe fonduri europene și nu numai vor fi monitorizați în timp real și sistemul va emite avertismente atunci când în procedurile de licitație sunt semnalate rude de gradul I și II care au legătură cu persoanele implicate în acest proces”, a spus Horia Georgescu, precizând că va fi vorba de un sistem „preventiv sută la sută”.

Georgescu a mai arătat că sistemul va funcționa printr-o platformă cu o bază de date care va fi integrată atât la nivelul Registrului Comerțului, cât și la nivelul instituțiilor fiscale, astfel încât să se facă relaționarea cu persoanele conducătoare de instituții publice sau implicate în proceduri de achiziție publică.

„ANI va emite un avertisment de integritate care are ca scop responsabilizarea întregului lanț ierarhic al angajaților instituțiilor atât pe verticală cât și pe orizontală”, a mai spus Horia Georgescu, precizând că a fost inițiat grupul de lucru, au fost stabilite termene concrete, soluția acestui sistem urmând să fie dezvoltată de un consultant.

Președintele ANI a precizat că în următoarele trei luni va fi transmisă Guvernului „partea legislativă” a acestui sistem, iar la sfârșitul anului sistemul va putea fi operațional.

„ANI este în acest moment în prim-planul luptei împotriva corupției și cred că, în acest moment, fenomenul conflictelor de interese în achizițiile publice este scăpat de sub control din perspectiva faptului că legislația și-a atins limitele”, a mai spus Georgescu.

Președintele ANI a precizat că în urma unui studiu efectuat anul trecut, la care au participat peste 80 de entități reprezentate de consiliile locale, municipale și reședințe de județ, au fost găsite 78 de persoane, aleși locali, care au încasat bani publici prin procedura achizițiilor publice, prejudiciul estimat fiind de aproximativ opt milioane de euro.

„E un fenomen de amploare care nu poate fi controlat având în vedere că legislația și-a atins demult limitele”, a subliniat Horia Georgescu, arătând că este nevoie de luare unei decizii politice astfel încât legislația să fie modificată, însă numai cu ajutorul specialiștilor din sistem.

Proiectul „Combaterea criminalității în domeniul achizițiilor publice. O abordare operațională” este o inițiativă transnațională care urmărește combaterea fraudei din domeniul achizițiilor publice, .

Principalul aplicant al proiectului este Fundația Freedom House România, acesta urmând să fie implementat pe parcursul a 26 de luni, în parteneriat cu mai multe autorități și instituții publice, printre care Ministerul Justiției, Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Național al Magistraturii, Agenția Națională de Integritate, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, Direcția de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliției Române, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Autorizarea Achizițiilor Publice, dar și cu reprezentanți ai societății civile și mai mulți parteneri internaționali, printre care Magistrats Europeens pour la Democratie et les Libertes (MEDEL).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat interzis în TOATĂ ROMÂNIA. Ordinul care devine LEGE pentru toată lumea
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Cum va fi vremea până la începutul lunii august?
×