Corpul de Control al Guvernului va trimite către Direcția Națională Anticorupție (DNA) un raport din care rezultă că Hidroelectrica a fost prejudiciată de sute de milioane euro, a anunțat premierul Victor Ponta, care a apreciat că banii au ajuns „pe la Videanu și PDL” și trebuie recuperați.
La începutul ședinței de guvern, premierul le-a arătat miniștrilor un dosar care conținea mai multe documente emise de Corpul de Control al Guvernului în urma unei cercetări efectuate la Hidroelectrica.
„Administratorul special are o mulțime de procese, pe care, din fericire, le câștigă, cu băieții deștepți și cu reprezentanții băieților deștepți de la Hidroelectrica. În ultimii patru ani, nimeni nu a mai verificat nimic din ce s-a întâmplat acolo. Am raportul Corpului de Control pe care sigur îl vom trimite la DNA, la Curtea de Conturi, să vedeți cum sub semnătura ministrului Videanu, a secretarului de stat Tudor Șerban, Hidroelectrica și bugetul României au fost prejudiciate de sute de milioane de euro. Evident că banii ăștia acum sunt pe la domnul Videanu și pe la PDL, dar trebuie recuperați și trebuie trași la răspundere penală cei care au beneficiat de aceste sute de milioane de euro”, le-a spus Ponta miniștrilor.
Totodată, șeful Guvernului și-e exprimat speranța că Parchetul va avea timpul necesar să analizeze probele puse la dispoziție de Corpul de Control.
„Îmi exprim speranța că – uitați câte documente și câte probe are Parchetul – la un moment dat va avea timp să le cerceteze, pentru că totuși noi plătim ceea ce au furat alții, iar acei >, după ce au stat o lună, două, trei, mai ascunși, și-au dat seama că încă au protecție și începem să-i vedem pe la televizor dându-ne lecții despre ce trebuie făcut”, a mai spus Ponta.
Hidroelectrica este deținută de Ministerul Economiei și se află în insolvență din iunie anul trecut, unul dintre motivele intrării în insolvență fiind contractele directe.
Consiliul Concurenței (CC) și Comisia Europeană vor finaliza în a doua parte a anului investigațiile vizând contractele Hidroelectrica de vânzare directă a energiei, iar dacă se constată încălcarea legii cei implicați vor fi amendați cu 2-4% din afaceri, a declarat, miercuri, președintele CC, Bogdan Chirițoiu.
Contractele directe de vânzare a energiei de către Hidroelectrica, la prețuri mult sub media pieței, au fost încheiate în perioada 2001-2003, prelungite ulterior și reziliate sau renegociate anul trecut. Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galați, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroșani și CLMB Pationar Brașov.