Cea de-a zecea ediție autohtonă a Nopții Muzeelor, eveniment desfășurat anual în peste 3.000 de instituții de gen din Europa, va avea loc pe 18 mai și va cuprinde, potrivit recomandărilor Ministerului Culturii, și muzee și colecții din mediul rural, informează Mediafax.
Ministerul Culturii recomandă muzeelor din România, printr-un document datat 15 martie și semnat de secretarul de stat Radu Boroianu, să diversifice oferta culturală în timpul Nopții Muzeelor.
„În contextul diversificării ofertei dumneavoastră culturale, special dedicate acestui eveniment, vă rugăm să aveți în vedere și organizarea unor expoziții/proiecte culturale în parteneriat cu muzee și colecții din mediul rural (structuri ce funcționează în subordinea primăriilor sau în cadrul școlilor și căminelor culturale sau care sunt gestionate de persoane private)”, se arată în documentul citat.
Prin aceaste parteneriate, Ministerul Culturii dorește să contribuie la promovarea unui patrimoniu cultural mai puțin vizibil, care nu beneficiază de cele mai bune condiții de conservare, documentare și expunere.
Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional și asigură o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului special dedicat, www.noapteamuzeelor.ro, dar și al unei campanii de promovare la nivel național. De asemenea, din 2011, RNMR coordonează și organizarea circuitului muzeal din București, care a fost inițiat în anul 2008, de Muzeul Național de Artă al României.
Evenimentul Noaptea Muzeelor este sprijinit anual de peste 3.000 de muzee din Europa, dintre care aproximativ 100 sunt din România.
Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor, sărbătorită întotdeauna pe 18 mai.