Lazea, economistul șef al BNR: Românii plătesc cele mai mari rate bancare din Europa în raport cu venitul disponibil

Lazea, economistul șef al BNR: Românii plătesc cele mai mari rate bancare din Europa în raport cu venitul disponibil
Publicat: 26/03/2013, 12:31
Actualizat: 31/07/2014, 14:09

Românii plătesc cele mai înalte rate bancare din Europa în raport cu veniturile disponibile, cu o medie de aproape 20%, ceea ce înseamnă că băncile va trebui să se orienteze mai mult către finanțarea companiilor, unde perspectivele sunt mult mai bune, afirmă economistul șef al BNR, Valentin Lazea, informează Mediafax.

„Ponderea datoriilor gospodăriilor în PIB este în regulă, sub 20%, dar ponderea datoriilor în venitul disponibil este deja la media europeană, pentru că venitul este mic. Dacă mergem la serviciul datoriei în venitul disponibil, deja situația este total invers, gospodăriile din România stau cel mai prost în context european (cu 20% – n.r.)”, a arătat Lazea la un seminar privind modelul de afaceri al băncilor organizat de Finanțiștii la Banca Națională a României.

Din datele prezentate de Lazea, românii care au atras credite plătesc lunar la bancă aproape de două ori mai mult din veniturile încasate decât un francez, italian sau spaniol, și de trei ori mai mult decât un neamț.

„Ca tendință generală, sectorul companiilor are o mai bună capacitate de a accesa noi credite comparativ cu sectorul gospodăriilor. Îmi pare rău, asta este”, a afirmat Lazea.

El a explicat că, dincolo de unele erori făcute de bănci în trecut, printre care enumeră și creditarea excesivă a populației, există fatori exogeni, independenți de bănci, care îngreunează creditarea în acest moment.

FOTO:Octav Ganea/Mediafax Foto

Lazea s-a întrebat retoric cum ar putea băncile să crediteze când există atâția salariați care au salariu minim pe cartea de muncă, firme profitabile care raportează pierderi, primării care acumulează arierate.

Economistul șef al BNR a arătat că la nivelul companiilor singurul sector cu probleme este real estate, iar celelalte nu par supraîndatorate, nici serviciile, nici comerțul și nici industria prelucrătoare.

Lazea a arătat că băncile ar putea să se orienteze mai mult către finanțarea de proiecte, dând ca exemplu domeniul energetic și în acordarea de credite punte pentru proiectele finanțate cu bani europeni. El a găsit și aici piedici, arătâtnd că multe primării sunt insolvabile și că ar exista „o cultură a nerambursării”, stimulată de legislația favorabilă debitorului.

Oficialul BNR, care a ținut să precizeze că opiniile sunt personale, a dat ca exemplu și creditele de studii și împrumuturile pentru reparații, finanțări de nișe încă slab exploatate.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a scăzut în februarie cu 0,3% față de ianuarie, la 222,7 miliarde lei, ca urmare a reducerii atât a împrumutuirlor în lei, cât și a celor în valută, potrivit datelor anunțate marți de Banca Națională a României.

În termeni reali, scăderea a fost de 0,6%.

În perioada menționată, creditul în lei a scăzut cu 0,3% (-0,6 la sută în termeni reali), la 84,4 miliarde lei, în timp ce creditul în valută exprimat în euro s-a redus cu 8,9 milioane euro (exprimat în lei, creditul în valută s-a redus cu 0,3%), la 138,3 miliarde lei.

Față de februarie 2012, în luna similară din acest an, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere de 0,1% (în termeni reali a scăzut cu 5,2%), pe seama majorării cu 5% a componentei în lei (-0,6 la sută în termeni reali) și a diminuării cu 2,6% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 2,9%).

Împrumuturile în lei acordate populației au scăzut în februarie, față de ianuarie, cu 0,5%, la 34 miliarde lei, în timp ce creditele în lei pentru firme s-au redus cu 0,1%, la 50,3 miliarde lei. În aceeași perioadă, împrumuturile în valută pentru populație s-au diminuat cu 0,2%, la 68,8 miliarde lei, iar cele pentru firme au coborât cu 0,4%, la 69,5 miliarde lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Meteorologii anunță o scurtă pauză de la căldură, dar apoi canicula revine în forță