Ministrul Pricopie anunță când ar putea fi lansată platforma cu manuale digitale

Ministrul Pricopie anunță când ar putea fi lansată platforma cu manuale digitale
Publicat: 27/03/2013, 16:14
Actualizat: 18/05/2015, 18:11

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, miercuri, că spera ca platforma dedicată manualelor digitale să fie deschisă în toamnă, urmând ca acestea să formeze o bibliotecă electronică utilă atât elevilor, cât și cadrelor didactice și părinților.

„Sper ca, din toamnă, să deschidem platforma manuale.edu.ro, pe care să încercăm, pe măsură ce avem manualele digitale, să facem o bibliotecă cu toate manualele digitale din România aprobate, inclusiv cele alternative. Cred că un astfel de instrument va fi util nu doar copiilor din școlile din România, ci și profesorilor, care vor putea să își aleagă mai bine materialele didactice, și părinților care lucrează cu copiii și părinților și copiilor care nu trăiesc în România și care încearcă să asigure educație după program românesc”, a declarat Pricopie, cu prilejul lansării primului manual digital aprobat de Ministerul Educației.

Potrivit lui Pricopie, peste cinci-zece ani, sălile de clasă vor fi digitalizate, lucrul acesta fiind necesar întrucât copiii sunt, în permanență, în contact cu lumea digitală.

„Lumea digitală este lumea lor, ei sunt în permanență în legătură cu lumea digitală. Este clar că, peste cinci sau zece ani, sala de clasă va arăta cu totul și cu totul altfel decât arată astăzi. Sala de clasa va trebui să fi o sală de clasă digitală. În Polonia, sistemul manualelor digitale se pilotează în mai multe școli. Noi sperăm să dezvoltăm acest proiect și să îl dezvoltăm din fonduri structurale 2014-2020”, a spus ministrul Educației.

În același context, Remus Pricopie a arătat că sistemul educațional românesc trebuie să aibă viziune pentru viitor. „Cred că sistemul educațional românesc trebuie să privească spre viitor. Tehnologia, telefoanele inteligente, tabletele, calculatoarele fac parte din viața noastră și a copiilor noștri. Forma de exprimare a informației este din ce în ce mai importantă pentru noi, adulții, și cu atât mai importantă pentru copiii noștri. Mediul digital permite interactivitatea și dinamismul pe care îl așteaptă tinerii și consider acest proiect un început promițător”, a explicat demnitarul.

Primul manual digital realizat în România și aprobat de Ministerul Educației, „Lecția verde – Creează-ți mediul!”, se adresează elevilor din clasele III-VII și a fost lansat miercuri de minister și Holcim România.

Obiectul opțional digital este urmarea primului manual de educație ecologică în formă fizică pentru copii, lansat în 2004 la inițiativa Holcim România și dezvoltat cu avizul și în parteneriat cu Ministerul Educației.

Opționalul a fost introdus încă din 2008 în oferta națională a obiectelor opționale de studiu, pentru elevii din clasele III-VII, aprobată de Ministerul Educației Naționale. Încă de la începutul programului educațional, au fost realizate atât manualele adresate elevilor, cât și ghidurile metodologice pentru cadrele didactice.

Disciplina opțională se predă, în prezent, în 250 școli din România, iar introducerea manualului digital poate fi posibilă în peste 5.000 de unități școlare din țară, în care există, conform datelor oficiale, calculatoare și conexiune la internet.

Prin acest manual, se dorește responsabilizarea elevilor, părinții și întregii comunități locale, în vederea protejării mediului înconjurător. Manualul poate fi accesat online la adresa web www.lectiaverde.ro și poate fi descărca gratuit pe iPad.

„Manualul digital oferă elevilor, într-un format interactiv și actractiv, informațiile de care au nevoie pentru a lua decizii susținute și responsabile în vederea conservării resurselor naturale și protejării mediului înconjurător”, a declarat, cu ocazia lansării, directorul general Holcim România, Daniel Bach.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Detaliu scandalos în legea contra drogurilor la volan. Ce vor fi obligați să facă șoferii
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Anestezicele ar funcționa prin inducerea haosului în creier