De unde află copiii români despre sex? De la școală sau din familie? Știrile tot mai dese despre scadalurile sexuale din școală îi pun pe gânduri deopotrivă pe părinți și pe profesori. Care e vârsta potrivită pentru a-i vorbi copilului despre sex și care e cea mai bună metodă? E o întrebare la care școala încearcă să răspundă prin materia opțională „Educație pentru sănătate” în cadrul căreia sunt predate sporadic și noțiuni despre sexualitate. De cele mai multe ori însă „Educația pentru sănătate” se face la ora de dirigenție sau nu se face.
„La noi la liceu n-am făcut deloc educație pentru sănătate și cu atât mai puțin educație sexuală, pentru că noi avem profil economic. Nici nu avem oră de dirigenție”, spun elevele de la Colegiul Național „Virgil Madgearu” din Capitală.
Fetele își amintesc vag că profesoara de biologie le-a spus prima dată câte ceva despre sexualitate în cadrul orelor despre corpul uman. „În rest, fiecare își ia informațiile de unde poate. În „Săptămâna Altfel”, în care nu facem cursuri, facem teatru în loc să vină cineva să ne vorbească despre problemele astea”, a adăugat Corina, una dintre eleve.
În schimb, elevii de la Colegiul „Sf. Sava” învață despre educația pentru sănătate, dar la ora de dirigenție. „De câteva ori pe an vin mai multe ONG-uri și țin cursuri la câteva dintre clase. Însă, din păcate ofertele lor sunt mai slabe de la an la an. În rest, educația pentru sănătate se face la dirigenție”, a spus George Cazacu, director la Colegiul Național „Sf. Sava”.
Faptul că sexualitatea este un subiect tabu în școala românească este confirmat de datele de la Ministerul Educației care arată că aproximativ 12% din elevii din România urmează opționalul de „Educație pentru sănătate”.
În anul școlar 2011-2012, această disciplină s-a ținut în 1.141 de școli din mediul urban și în 1.276 de școli din mediul rural. Ceea ce înseamnă că aproximativ 170.000 de elevi au aflat anul trecut despre sex în timpul unor ore de curs dedicate special acestui subiect. Oficialii de la minister spun că, pe lângă aceștia, alți 220.000 au mai desfășurat activități extracurriculare și extrașcolare legate de educația pentru sănătate.
În total, 390.000 de elevi au participat într-un fel sau altul la cursuri în care aflau și informații despre viața sexuală. Cifra este mică ținând cont că în învățământul preuniversitar sunt 3 milioane de elevi.
Profesorii: elevilor nu le răspunde nimeni
Despre modul cum se predă educație sexuală în școlile din România nu sunt mulțumiți nici profesorii, care spun că despre sex se vorbește cu perdea în școală. De multe ori dascălii se văd puși în fața unei situații neplăcute cu elevi care în lipsa informațiilor ajung subiect al buletinele de știri.
„Este vorba despre o precocitate sexuală la copii în zilele noastre. Elevii pun întrebări, aceste întrebări sunt legitime, însă nu le răspunde nimeni. Părinții evită, școala o face cum o face, și atunci mai rămâne mass-media și gașca din parc”, afirmă Marian Banu, inspector de imagine la Inspectoratul Școlar București. El adaugă că, într-adevăr există disciplina de „Educație pentru sănătate”, însă nu toate școlile optează pentru această materie, iar elemente de educație sexuală nu se fac decât la liceu.
La rândul lor, părinții spun că educația sexuală ar trebui predată mult mai devreme. „Noi am propus de mai multe ori ca noțiuni de sex să primească elevii încă de la clasa a V-a. Acum se predau numai că noțiuni despre corpul uman. Dar educația pentru sănătate ar trebui predată de niște specialiști, în niciun caz de către diriginte așa cum se face acum de cele mai multe ori”, a spus Mihaela Gună, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.
Ce se predă la școală?
Ce învață însă elevii la opționalul „Educația pentru Sănătate”? Programa școlară este împărțită pe anii de studii. La clasele V – VI se predă despre sentimentul de iubire față de apropiați, la clasele VII-VIII se învață despre ceasul organismului feminin și despre comportamentul sexual. Începând cu clasele a IX și a X-a elevii învață despre planificarea familială, iar din clasele XI- și a XII-a despre diferențele sexuale la femei și bărbați.
Manualul pentru clasele VII-VIII
Primele informații sexuale aflate de elevi sunt în ultimele clase de gimnaziu. Manualul pentru clasele VII-VIII editat la Editura Didactică și Pedagogică în 2008, îi învață pe elevi despre transformările din perioada pubertății.
„Perioada pubertății pe care o traversezi este dificilă. Schimbările anatomice, fiziologice și emoționale sunt sentimente care te încearcă frecvent”, se arată capitolul „Comportamentul sexual responsabil: atitudini față de debutul vieții sexuale”.
Manualul pentru clasele VII-VIII
Autorii îi sfătuiesc pe elevi să-și caute informații despre ceea ce îi preocupă și, totodată, să fie siguri că acele informații sunt corecte.
Despre începerea vieții sexuale elevii află că „este un moment cu o încărcătură emoțională, care lasă impresii puternice asupra psihicului”. „De aceea, trebuie ca primul contact sexual să se petreacă la momentul potrivit, nu sub influența prietenilor care spun „eu am făcut-o, tu ești ultimul/ultima, nu pățești nimic dacă o faci”, și nici sub presiunea partenerului care eventual amenință că vă veți despărți dacă nu accepți”, mai arată autorii cărții.
Manualul demontează „miturile” care circulă printre elevi. Unul dintre acestea este: „a face sex este cel mai important lucru pentru tineri!”. În această privință, manualul arată că „adevărul este că nimănui nu-i place să fie tratat după considerații generale, ca și cum ai spune că dacă tinerilor le place Coca-Cola, tu trebuie să bei obligatoriu”.
Manualul pentru clasele VII-VIII
Un alt mit demontat este despre virginitate – „Oricine își dă seama dacă ești încă virgin/ă sau nu”. În această privință manualul îi îndeamnă pe elevi să se uite în oglindă. „Privește-te în oglindă. Este un semn pe fața ta? Scrie pe fața ta „virgin”? E adevărat că sunt mult mai interesanți cei ce se laudă cu experiența lor sexuală. În realitate, acești lăudăroși au cele mai puține motive de mândrie și cele mai reduse experiențe…”. În rest, manualul abordează multe teme de sănătate.
Cum se predă despre sex în Europa
Dacă elevii români învață sporadic despre sex, nu același lucru se întâmplă în majoritatea țărilor europene, unde educația sexuală este obligatorie.
Sunt și câteva țări în care, la fel ca și în România, cursurile despre educație sexuală sunt opționale: Cipru, Italia, Lituania, Polonia și Marea Britanie.
Una dintre cele mai avansate țări din punct de vedere al educației sexuale este Finlanda, care a introdus pentru prima dată această disciplină în curriculum în anii ’70. Datele arată că după această măsură numărul sarcinilor la adolescente a scăzut. Orele de educație sexuală sunt predate de profesori specializați, iar fiecare școală are propria metodă, care se bazează pe filmulețe, grupuri de discuții sau jocuri.
Franța este și ea în rândul țărilor care au introdus de timpuriu educația sexuală. În 1973 a fost creat Consiliul Superior al Informațiilor Sexuale. Din 2001, educația sexuală a devenit obligatorie, iar elevii urmează trei sesiuni pe an, când învață despre biologie, aspecte sociale și deopotrivă etice legate de sex.
Suedia poate fi considerată pionieră în privința educației sexuale, deoarece a introdus lecții opționale din 1942, iar din anii ’60 a introdus lecții despre educație sexuală difuzate la radio. Din 1970 încoace suedezii au creat centre pentru educație sexuală în cadrul școlilor, iar în prezent sunt 240 de astfel de centre.
Chiar dacă mulți dintre părinții germani catolici au contestat de multe ori în instanță obligativitatea educației sexuale, cei mai mulți dintre elevii merg la astfel de cursuri. Practic, în Germania, educația sexuală este integrată în discipline precum cetățenia, religia, etica și biologia.
Ultimele rapoarte europene cu privire la politicile privind educația sexuală colectate de Organizația Mondială a Sănătății între 2000 – 2010 arată că lipsa informațiilor duce la creșterea gravidității în rândul adolescentelor.
Cele mai mari rate la graviditate în rândul tinerelor, cuprinse între 2 și 5 %, au fost în Marea Britanie, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia și Estonia. În schimb în celelalte state s-au situat sub 2%.
Psihologii școlari: noțiuni despre sex ar trebui predate de la grădiniță
Psihologii școlari contactați de gândul arată că cei mici ar trebui să afle despre sex, sau cel puțin noțiuni despre sex, încă de la grădiniță. „Educația sexuală ar trebui menționată de la grădiniță sub formă de cunoașterea corpului uman. Mai ales că avem alte generații, crescute altfel. Și aici includem și alimentația care este cu totul alta și îi dezvoltă altfel pe copii”, a spus Marcela Călineci, psiholog școlar. Acesta mai spune că toate scandalurile legate de sex în rândul elevilor sunt influențate în mare măsură de mass-media și de nesupravegherea elevilor.
„Educația sexuală să se predea de la 12 ani”
Profesorii de la Liceul „Henri Coandă” din Craiova, unde recent doi elevi de clasa a VIII-a și o elevă de clasa a IX-a s-au filmat făcând sex, au venit zilele trecute cu propunerea ca educația sexuală să înceapă în mod obligatoriu de la 12 ani. Cel puțin ei vor încerca să facă acest lucru.
„Acum se spune acolo o lecție și cu asta gata. Însă, noi am propus ca acest demers să-l facă psihologii, cadrele specializate, care să le spună elevilor ce este permis să facă și ce nu este permis. Foarte mulți părinți au relatat că ei nu sunt în măsura ca acasă să le explice elevilor probleme legate de sexualitate. Și atunci elevii ajung ca la o anumită vârstă să nu aibă informații”, a mai spus Mihai Dragu, fost director al liceului, demis în urma scandalului.
Din cel mai recent studiu Durex la nivel european cu privire la educația sexuală reiese că 53,9% dintre tinerii români participanți consideră că profesorii care se ocupă de educația lor sexuală, în școală, nu au pregătirea necesară în domeniu.
Conform rezultatelor studiului, tinerii au nevoie de o mai bună informare pentru a-și proteja sănătatea sexuală. De asemenea,cei chestionați sunt puțin mai informați în ceea ce privește percepția asupra riscului contractării unei boli cu transmitere sexuală.