CFR Călători a avut în 2012 pierderi de circa 471 de milioane de lei, mai mari cu 59,1% față de suma bugetată la începutul anului trecut, respectiv 296 de milioane de lei, potrivit rezultatelor preliminare transmise de companie.
Pentru anul în curs, managementul privat numit la sfârșitul săptămânii trecute se așteaptă la un rezultat negativ de 427,2 milioane de lei, cu 44% mai mult decât suma bugetată la începutul anului trecut și cu 9 procente mai puțin decât rezultatul preliminar pentru 2012.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții companiei care au ținut să sublinieze că pierderile așteptate în 2013 sunt mai mici decât cele consemnate anul trecut.
Din nota trasmisă reiese însă că deși pierderile de anul acesta sunt într-adevăr mai mici decât rezultatul preliminar pentru anul trecut, diferența dintre ceea ce și-a bugetat compania în 2012 și ceea ce s-a înregistrat la finele anului este de circa 175 de milioane de lei.
„În ceea ce privește afirmația potrivit căreia CFR Călători se așteaptă să încheie acest an cu pierderi de 427,2 milioane lei, mai mari cu 44% față de rezultatul negativ bugetat pentru 2012, de 296 milioane lei> precizăm că CFR Călători prelimina in anul 2013 pierderi de 427,2 milioane lei, față de rezultatul negativ preliminat pentru 2012, de 471 milioane lei (cu o reducere a pierderii de 44 milioane lei)”, arată reprezentanții companiei.
Noul management privat: Directorul numit de ministru la începutul anului
Noul director general numit de Ministerul Transporturilor la CFR Călători în urma procesului de recrutare a unui management profesionist din mediul privat este Valentin Dorobanțu.
Dorobanțu a fost numit director la CFR Călători de la jumătatea lunii ianuarie, în urma deciziei ministrului Fenechiu de a-l demite pe fostul director Ștefan Roșeanu, la o zi după ce angajații companiei au organizat o grevă pe fondul unor numulțumiri legate de întârzierea plății integrale a salariilor pe luna decembrie.
Roșeanu a fost numit director general la CFR Călători în iunie 2012, de către ministrul Transporturilor de la acea dată Ovidiu Silaghi, înlocuindu-l pe Dorin Maier, numit de ministrul Anca Boagiu cu un an înainte.