Nicolăescu: Nu putem mări salariile rezidenților în 2013, poate prin reorganizare să rămână bani

Nicolăescu: Nu putem mări salariile rezidenților în 2013, poate prin reorganizare să rămână bani
Publicat: 28/03/2013, 17:02
Actualizat: 19/05/2015, 21:51

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat joi, la Adunarea Națională a Colegiului Medicilor din România (CMR), că nu are posibilitatea de a crește salariile rezidenților în 2013, însă, prin reorganizarea sau restructurarea sistemului, banii rămași ar putea fi folosiți în acest scop.

„Eu am triplat veniturile rezidenților, iar guvernarea PDL le-a tăiat 25 la sută. USL a repus cei 25 la sută. Nu avem posibilitatea creșterilor de salarii în 2013, dar vă readuc aminte declarația domnului prim-ministru, că toți banii din reorganizare și restructurare rămân la nivelul sănătății. Dacă rămân toți banii pe care i-am estimat, vom discuta cu Ministerul Finanțelor să-i putem duce spre o eventuală creștere a salariilor rezidenților. Poate, spun poate. Că va fi o creștere cu 10%, că va fi cu 13%, mi-e greu să spun. Să închidem subiectul de reorganizare și restructurare, să vedem ce bani rămân și apoi putem face o discuție”, a spus ministrul Sănătății, la adunarea CMR cu tema” Relația medic-pacient în România”.

Cu același prilej, Eugen Nicolăescu a vorbit despre proiectele Ministerului Sănătății pentru 2013, subliniind problema reorganizării spitalelor și a schimbării statutului medicilor.

„Politicile publice trebuie să se schimbe în acest domeniu. Să regândim statulul medicului și din punct de vedere al salarizării. Am declanșat procedura prin care avem un grup de lucru ce pregătește proiectul privind reorganizarea și restructurarea, partea cea mai complicată, «nuca», după cum se spune, adică spitalul, acolo unde avem mulți medici, mulți asistenți, dar care trăiesc pe lefuri de nimic. Este un sistem care nu este controlat cum trebuie, în care mulți își fac de cap, drept pentru care am spus să vedem cum putem schimba statulul spitalului și statulul medicului, astfel încât să fie medici care să ia mii de euro pe lună pentru că muncesc și medici care ia foarte puțin pentru că nu muncesc. Astfel, relația medic-pacient se poate așeza pe un palier de normalitate”, a explicat Nicolăescu.

Potrivit ministrului, în noul sistem, medicul ar avea mai multe opțiuni, respectiv să lucreze exclusiv în spital sau având contract cu diverse unități sanitare. „Dacă schimbăm statulul medicilor, trebuie să vedem cum o facem. Poate (medicul – n.r.) vrea să fie angajatul unui spital, poate nu vrea să meargă pe la mai multe spitale. Deci un medic poate să fie angajatul exclusiv al spitalului, și atunci trebuie să vedem cum îl plătim pe medicul acela ca să stea acolo, să fie motivat să muncească pentru acel spital. Atunci, nu va mai fi nevoie să avem grilă de salarizare bugetară. Sau să îi putem oferi posibilitatea medicului să lucreze într-o secție privată a acelui spital. Un medic poate să-și desfășoare activitate independent, ca profesionist, pe baza autorizării de liberă practică dată de CMR. De asemenea, un medic poate lucra part-time la un spital și la alte nu știu câte cabinete, sigur, respectând circuitele etice cu plimbarea pacienților”, a explicat demnitarul.

Nicolăescu a mai spus că ministerul Sănătății va stabili, în perioada următoare, criteriile pentru stabilirea salariilor din sistem. „Să vedem ce criterii stabilim pentru treptele de salarizare. Salariile vor ține cont de multe criterii, printre care profesionalism, performanță. Pentru unii, s-ar putea ca salariile să scadă, dar probabil nu sub un anumit prag. Noi ne-am propus să terminăm proiectul în vară, iar apoi să intre în debzbatere publică până în toamnă și apoi să fie aplicat”, a declarat ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?