Corpul de Control al Guvernului a sesizat DNA privind neregulile constatate la RADET. Potrivit constatărilor făcute de Corpul de Control, fostul director al regiei Mihai Becheanu ar fi vinovat de abuz în serviciu și fals intelectual. Pe lângă Mihai Becheanu, și alți directori sunt acuzați de nereguli. Analiza guvernului mai arată că RADET are datorii către ELCEN de peste 2 miliarde de lei.
În raportul Corpului de Control se menționează că, în 2011, conducerea RADET a depășit bugetul de salarii cu 5,5 milioane lei, deși, potrivit legii, nu avea acest drept. „În anul 2011, RADET a depășit nivelul cheltuielilor cu salariile realizate în anul 2012, cu suma de 5,49 milioane lei, încălcându-se astfel dispozițiile art. 40 din legea 286/2012 a bugetului de stat pe 2011, care dispuneau că operatorii economici, care primesc subvenții sau transferuri de la bugetul local pentru activitatea de exploatare, nu pot depăși nivelul cheltuielilor cu salarile aferente anului precedent”, se precizează în raport.
Raportul mai constată că, în septembrie 2012, RADET avea de primit de la Primăria Capitalei aproape 900 milioane lei reprezentând subvenții și ajutoare de încălzire. Raportul mai spune că RADET a înregistrat la finalul lunii septembrie 2012 o datorie de 2,2 miliarde lei către ELCEN producătorul de energie termică.
Primăria Capitalei datoare la căldură cu 800 milioane lei
Potrivit raportului RADET a înregistrat datoriile de 2,2 miliarde lei din cauza Primăriei Capitalei. Potrivit raportului RADET avea de încasat în septembrie 2012 aproximativ 900 milioane lei din care aproape 800 milioane erau datoriile Primăriei Capitalei către regie. Primăria Capitalei trebuia să plătască către RADET acestă sumă reprezentând subvenția la căldură.
Din raport mai reiese că bucureștenii nu au întârzieri la plata încălzirii și că singurul mare datorinic al RADET este Primăria Capitalei. Cât despre datoria de 2,2 miliarde lei raportul mai arată că acesta a fost generată din cauză că Primăria Capitalei nu a plătit subvențiile iar RADET nu a avut bani să plătească către ELCEN astfel că jumătate din datorie reprezintă penalități.
Achiziții publice suspecte
Raportul Corpului de Control spune că a descoperit o serie de nereguli privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Astfel, în 2012, RADET a atribuit contracte de 5,6 milioane lei pentru remediera avariilor. Contractele au fost încheiate cu companiile CCEI SRL, SICOR SRL, ROIMB SA, VERTA TEL SRL, STRACO GROUP SRL. Ancheta guvernului a stabilit că RADET a trimis invitații de participare la licitații numai acestor companii, ficare dintre firme licitând doar pentru un lot de servicii. În plus, contractele au fosta cordate prin negociere fără anunț de participare, deși acestă procedură rapidă nu se justifica.
Fostului director al RDET i se mai repreproșează că a acceptat sa plătească unui executor judecotoresc 4,1 milioane lei onorarii pentru o societate de avocatură. În raport se menționează că RADET a forumulat o plângere penlă în acest caz după ce a constat că suma este nejustificată.
Și actualul director al RADET Ion Voicu este acuzat de Corpul de Control de abuz în serviciu pentru că ar fi dispus eșalonarea unei creanțe de 8,8 milioane lei în favoarea companie Leoser SA. Pe lângă fostul și actualul director al RADET, Corpul de Control a decis sesizarea DNA și pentru alți director din cadrul companiei.