Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat pentru ProTV că în aproximativ două luni va începe construcția pasajului de la Piața Presei Libere, iar după un an și jumătate acesta ar putea fi deschis circulației. Interviul a fost difuzat în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, la ProTV.
Mai mult, edilul-șef a dezvăluit că tot în zonă va fi construit și noul sediu al Ministerului Afacerilor Externe.
Declarațiile au fost făcute la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică începând cu ora 10.00, de ProTV. Emisiunea este moderată de Cristian Leonte, avându-i ca invitați permanenți pe Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) și Claudiu Pândaru (gândul.info).
„Pasajul de la Piața Scânteii este așteptat de patru ani și tot mi l-au blocat. (…) Mi l-au blocat organizațiile ONG: >. Am făcut PUZ de trei ori. Acum nu au mai avut ce să spună, s-a dat drumul la PUZ. Este licitația făcută, este atribuit”, a spus primarul Sorin Oprescu.
Citește și Primarul Sorin Oprescu pregătește o supriză șoferilor: „Am găsit un sistem acum, dacă îl încearcă, își strică mașina, să se potolească”
Pasajul va începe după Fântâna Miorița și, potrivit primarului Capitalei, construcția lui nu va bloca principala intrare în București.
„Pasajul începe după Fântâna Miorița, la vreo 50-60 de metri, pe partea dreaptă, fără să deranjez pomii. Va avea un braț înspre direcția de mers către Bulevardul Mărăști și Bulevardul Expoziției, va avea un braț care va ieși în Kiseleff, fără să deranjeze undeva la 250-300 de metri de colț, adică chiar din piață, mergând în direcția de mers Arcul de Triumf”, a explicat Oprescu.
Întrebat dacă odată cu începerea construcției va fi blocat traficul pe principala intrare în București, primarul Capitalei a negat.
„Nu. Mă duc în spatele perdelei de pomi, nu va deranja pe nimeni. Iese în fata la WTC. Ies pe partea dreapta. Se îngustrează puțin intrarea spre Mărăști”, a spus Oprescu.
În legătură cu data finalizării, edilul a estimat că lucrările vor dura „un an, un an și două luni, un an și jumătate, ca să le poți da drumul să circule în condiții de siguranță”.
Întrebat cine va construi pasajul de la Piața Presei Libere, Oprescu a spus că „acolo este Ouatu, într-o asociere”.
Familia Ouatu deține firma Apolodor Grup Construct.
În mai 2011 firma Apolodor Grup Construct a câștigat, într-o asociere, o licitație pentru reabilitatea unui prim lot de străzi din Centrul vechi al Capitalei. Firma a mai participat, printre altele, și la licitația pentru construirea a unui tronson de 8,7 km din Autostrada Transilvania.
Potrivit indicatorilor tehnico – economici aprobați de Consiliul General al Municipiului București în ianuarie 2010, pasajul subteran rutier de la Piața Presei Libere va costa 22,4 milioane euro.
Ministerul de Externe va avea un nou sediu
Pe de altă parte, primarul a dezvăluit că același PUZ cuprinde și construcția noului sediu al Ministerului Afacerilor Externe.
„În 2018, președenția Uniunii Europene trece la România și Românica să aibă și ea un minister reprezentativ, care să îi primească, să îi cazeze, să îi mângâie pe cap”, a explicat în primarul Oprescu.
Foto: zona unde va fi construit noul sediu al MAE
Noul sediu al Ministerului Afacerilor Externe va fi situat „între Kiseleff și Mărăști”, Oprescu precizând că ministerul va selecta firma care va construi noua clădire.
Pe unde vrea Oprescu să treacă suspendată
Pe de altă parte, Sorin Oprescu a mai declarat că va face „pe dracu-n patru” să treacă autostrada suspendată prin strada Mihăileanu, unde președintele Traian Băsescu deține un apartament.
Întrebat despre proiectele edilitare majore, cu referire la cel al autostrăzii suspendate, Oprescu a răspuns: „Lasă, dom’ne, că o să vadă dom’ Băsescu și aia (autostrada – n.r.). Și dacă n-o să fac pe dracu-n patru s-o trec prin Mihăileanu (…) Uite așa, de-al naibii, așa, s-o trec p-acolo…”.
Proiectul autostrăzii suspendate, denumit „Închiderea inelului median de circulație la zona de nord”, urmărește fluidizarea traficului pe marile artere ale Capitalei.
Despre despărțirea lui Băsescu de PDL: „Am văzut și filmul, când eram tânăr: «Adio, dar rămân cu tine»
Întrebat cum vede despărțirea președintelui Traian Băsescu de PDL, Oprescu a afirmat că este vorba despre „niște tulburări biochimice, endocrinologice, normale pentru bărbat la vârsta dânsului”.
„Am văzut și filmul, când eram tânăr: «Adio, dar rămân cu tine». Dom’le, suntem de-o vârstă. Niște tulburări biochimice, endocrinologice, normale pentru bărbat la vârsta dânsului. Și are compulsiuni din astea, așa…”, a spus Sorin Oprescu, fredonând câteva acorduri din coloana sonoră a filmului „Love Story”.
Oprescu a adăugat că speră ca șeful statului să fie sănătos, însă a subliniat că dacă acesta „mai continuă așa, peste ani, biologia își spune cuvântul”.
„Eu sper să dea Dumnezeu să fie sănătos, să nu tragă galoșul, dar dacă mai continuă așa, peste ani, biologia își spune cuvântul. Eu sper să nu, nici nu-i doresc”, a completat Oprescu, citat de Mediafax.
Despre Bulevardul Berzei-Uranus: Trebuie lege specială să putem dărâma gardul la Parlament
În legătură cu viitorul bulevard Berzei-Uranus, primarul general al Capitalei a declarat, la emisiunea „După 20 de ani”, că „mai are o problemă”, pe hârtie, la Palatul Parlamentului, deoarece trebuie avize și o lege specială pentru a putea dărâma gardul clădirii.
„Dom’ le, probleme am din cinci în cinci metri. Acuma îmi dau seama ce deștept a fost Videanu, cu ghilimele, că nu s-a apucat de ea (de lucrare – n.r.). Da’ nu-mi pare rău, că tot o fac. Dar mai are o problemă: am ajuns acum, pe hârtie, la poarta trecerii pe sub Parlament. Dom’le, nu poți să-ți închipui ce înseamnă asta: avize de la SPP, avize de la SRI, avize de la Armată…”, a spus Oprescu, arătând că, după Hala Matache, proiectul a ajuns, pe hârtie, la Parlament.
În același context, edilul șef al Capitalei a explicat că municipalitatea are în vedere lărgirea bulevardului Izvor la patru benzi de circulație, însă este nevoie de o lege specială pentru dărâmarea gardului Palatului Parlamentului.
„L-am întrebat pe domnul președinte Zgonea: «Dom’ne, mă mai ții mult cu asta?» L-au zăpăcit și el ăia din jur: «Trebuie să trecem la aprobare, la vot». Da’ bagați-o, bă, la vot, că mă duc la 36 de metri (cu lucrările – n.r.), nu vă deranjez cu nimic, nu sar farfuriile pe masă la restaurant”, a comentat primarul general.
Potrivit primarului Capitalei, lucrările pentru pasajul subteran de la Palatul Parlamentului vor fi începute, cel mai probabil, anul acesta, după finalizarea tronsonului de bulevard Berzei-Buzești.
Sorin Oprescu a mai precizat, referitor la Hala Matache, că reconstrucția acesteia „cu elementele originale, la 50 de metri mai încolo”, nu va fi finalizată odată cu bulevardul, pentru cămunicipalitatea nu are fonduri suficiente.
„Hala nu va fi terminată odată cu bulevardul. Nu am atâția bani să mă scald în ei. Eu vreau, undeva spre septembrie, să închei lucrările (la bulevard – n.r.)”, a explicat Oprescu.