Prima pagină » Vremea » VREMEA. Casele plutitoare, soluția unui arhitect pentru zonele aflate în pericol de inundații

VREMEA. Casele plutitoare, soluția unui arhitect pentru zonele aflate în pericol de inundații

VREMEA. Școala plutitoare, soluția propusă de arhitecți pentru creșterea nivelului mării

Pentru că nivelul mării va crește cu aproape un metru până la sfârșitul secolului XXI din cauza încălzirii globale multe dintre orașe sunt în pericol să dispară, scrie Harvard Gazette.

Studiile arată că în Africa cel puțin 20 de mari orașe vor fi afectate de creșterea nivelului mării. Printre acestea sunt Cairo, Cape Town, Kinshasa.

Pentru a evita catastrofele în eventualitatea unor inundații, Kunlé Adeyemi – un arhitect nigerian- are o soluție: construirea unor case plutitoare.

Pentru a-și pune ideile în practică arhitectul a luat ca exemplu orașul plutitor Makoko, un fel de Veneția cu 2.200 de case plutitoare în care locuiesc 150.000 de oameni. Orașul este situat în apropiere de Lagos, Nigeria, care ar putea să dispară din cauza apelor.

„Totul se întâmplă sub apă. Este un exemplu de urbanizare maximă cu resurse minime”, spune Adeyemi.

Aici, arhitectul a construit o școală cu trei etaje din butoaie reciclate și dotată cu panouri solare. „Nu este nici clădire, dar nici barcă nu este”, spune arhitectul.

Clădirea este acum cea mai înaltă din zonă, iar arhitectul vrea să răspândească modelul printre localnici pentru a construe și alte modele.


 

Citește și