În două luni, autoritățile au găsit 240 de copii părăsiți în spitale

În două luni, autoritățile au găsit 240 de copii părăsiți în spitale
Publicat: 01/04/2013, 10:53
Actualizat: 29/07/2014, 19:08

Un număr de 240 de minori părăsiți, dintre care 57% în vârstă de cel mult trei luni, au fost identificați în 85 de unități sanitare din 32 de județe și din Capitală, în urma campaniei de verificare a numărului de copii abandonați în spitale, inițiată anul trecut de ministerele Sănătății și Muncii, informează MEDIAFAX.

Asociația Ador Copiii, cea care a semnalat fenomenul abandonului de copii în maternități și secții de pediatrie, a transmis agenției MEDIAFAX, duminică, datele obținute de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Ministerul Sănătății (MS) și Oficiului Român pentru Adopții (ORA), în urma campaniei derulate pentru identificarea copiilor abandonați în maternități.

„În urma campaniei de verificare derulată între 22 .11.2012 – 17.01.2013, s-a constatat că în nouă județe în care au fost inspectate 42 unități sanitare (18 secții de maternitate și 24 de pediatrie) nu au fost identificați copii părăsiți: Alba, Botoșani, Galați, Harghita, Ialomița, lfov, Mehedinți, Olt și Suceava. În celelalte 32 județe și municipiul București, au fost identificați un număr de 240 de copii părăsiți, în 85 de unități sanitare (38 secții de maternitate și 47 secții de pediatrie). Procentul cel mai mare de părăsire îl dețin copiii cu vârsta cuprinsă între 0-3 luni, ( 57,5 la sută din totalul copiilor existenți)”, se arată în documentul transmis agenției MEDIAFAX.

În răspunsurile oficiale transmise organizației neguvernamentale se mai arată că, din perspectiva istoricului medical al copiilor, medicii de specialitate din echipele mixte au constatat că, în momentul nașterii/internării, 154 de copii (64 la sută) prezentau diferite afecțiuni medicale, iar ca urmare a intervențiilor de specialitate, în momentul controlului, doar 75 copii (31,25 la sută) mai prezentau afecțiuni medicale cronice sau acute.

Din perspectiva stării de sănătate la momentul evaluării, 180 de copii, adică 75 la sută din totalul lor, aveau o stare de sănătăte ce permitea îngrijirea lor în familie (naturală, substitutivă sau adoptivă), doar 25 la sută (adică 60 de copii) din totalul de 240 având o stare de sănătate ce justifica spitalizarea și, implicit, suportul unităților medicale specializate.

În răspunsurile primite de la instituțiile abilitate se mai arată că peste 20 la sută din copiii internați în secțiile de recuperare și psihiatrie prezintă afecțiuni care le reduc șansele de a fi integrați în sistemul de protecție socială și că, în 91,25 la sută dintre cazuri, medicii care au asistat la nașterea copilului au întocmit și eliberat certificatul medical constatator al nașterii.

„În cazul a 224 de copii (192 în termenul legal și 32 tardiv), respectiv 93,34 la sută din totalul de 240 copii, unitățile medicale au sesizat direcțiile generale de asistență socială și protecție a copilului. Din totalul cazurilor monitorizate de direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului, în vederea reintegrării în familia naturală sau instituirii unei măsuri de protecție socială, până la finalizarea campaniei au fost soluționate 71 de cazuri”, se mai precizează în documentul citat.

Reprezentanții Asociației Ador Copiii consideră că sistemul de protecție a copilului este depășit de realitățile României de azi, acesta având o singură soluție și pentru cazurile de abandon, și pentru cazurile în care, din diferite motive, părinții nu-și pot îngriji copiii, și anume să-i transforme pe cei mici în copii abandonați.

„Astfel, mii de copii de diferite vârste îngroașă anual rândul beneficiarilor sistemulului de protecție socială, crescând costurile suportate de la bugetul de stat. În acest context, în anul 2012, numărul angajaților din sistemul de protecție socială a scăzut cu aproape 1.000, pe când decalajul între numărul copiilor din sistem (peste 60.000) și numărul familiilor potențial adoptatoare (aproximativ 1.300) a crescut simțitor”, afirmă organizația neguvernamentală.

Reprezentanții asociației subliniază necesitatea unui sistem de protecție socială modern, care să funcționeze în armonie cu sistemul medical și cu un sistem de adopții bine pus la punct, în beneficiul copiilor cu risc social sau părăsiți.

În acest context, Ador Copiii propune printre altele, ca soluții pentru rezolvarea problemelor din sistem, dezvoltarea unui sistem social modern, flexibil, al cărui scop să fie prevenirea abandonului, susținerea și îmbunătățirea serviciilor în domeniul asistenței sociale și a adopției, angajarea unor specialiști în asistență socială în serviciile de adopții din direcții și asigurarea dreptului la concediul de acomodare acordat adoptatorilor, în beneficiul copilului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Se schimbă totul pentru români. Ce aduce decizia așteptată de decenii
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Modul în care Lidia Buble a aflat că este înșelată Ca orice femeie, rămâi șocată
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...