18 persoane reținute în cazul fraudelor bancare cu un prejudiciu de 15 milioane de euro

18 persoane reținute în cazul fraudelor bancare cu un prejudiciu de 15 milioane de euro
Publicat: 01/04/2013, 11:08
Actualizat: 26/03/2019, 19:08

Alte 13 persoane suspectate că au dat bani cu camătă, care erau recuperați ulterior din credite bancare obținute cu acte falsificate, în dosarul cu prejudiciu de 15 milioane de euro, au fost reținute, numărul suspecților reținuți în acest caz ridicându-se la 18, relatează MEDIAFAX.

Potrivit anchetatorilor, inițial au fost emise cinci ordonanțe de reținere, iar până la sfârșitul audierilor, care au avut loc în noaptea de duminică spre luni, alte 13 persoane au fost reținute.

La sediul DIICOT Călărași, unde timp de aproape 20 de ore au avut loc audierile, s-au adunat zeci de rude ale suspecților, dar nu au fost înregistrate incidente.

În prezent, cei 18 suspecți pe numele cărora au fost emise ordonanțe de reținere se află în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, iar în cursul zilei de luni urmează să fie prezentate magistraților Tribunalului Călărași, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Suspecții sunt acuzați de sprijinirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Călărași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Călărași, au făcut, duminică, 80 de percheziții în localitatea Sintești, din Ilfov, în București și în județele Constanța, Giurgiu și Ialomița, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în obținerea unor beneficii financiare substanțiale, prin săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.

DIICOT anunța că în acest dosar, cu un prejudiciu evaluat la peste 15 milioane de euro, sunt cercetate 38 de persoane suspectate că au dat bani cu camătă, care erau recuperați ulterior din credite bancare obținute cu acte falsificate.

Potrivit sursei citate, membrii grupării au realizat o activitate infracțională conexă faptelor pentru care se efectuează cercetări în dosarul penal instrumentat de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial București, privind comiterea unor fraude bancare de proporții, sub coordonarea liderilor Mihai Stan și Ruse Daniel.

Astfel, arată DIICOT, o parte din membrii grupării acordau împrumuturi percepând dobânzi cuprinse între 7 și 40% pe lună, fără a declara organelor fiscale veniturile astfel realizate. Sumele împrumutate și dobânzile pretinse erau recuperate ulterior prin contractarea de către debitori a unor împrumuturi bancare, creditele fiind obținute prin utilizarea unor documente falsificate.

Mihai Stan și Daniel Ruse sunt arestați preventiv din toamna anului trecut, într-un dosar privind fraude bancare de 22 de milioane de euro.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) informa atunci că învinuiții din dosarul fraudelor bancare ale grupării Stan-Ruse sunt acuzați că ar fi obținut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanțarea unor proiecte de achiziții utilaje, prin intermediul unor societăți comerciale controlate de către liderii grupării.

Din cauza complexității dosarului, 38 de persoane sunt cercetate la București de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), pentru o înșelăciune de șapte milioane de euro, iar alte zece persoane sunt anchetate la Călărași pentru fraude de 15 milioane de euro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Scăpați de cel mai mare coșmar. Soluția fantastică pentru curățarea pereților
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Monica Vitti, regina filmului italian