Prima pagină » Știri externe » Decizia luată de Coreea de Nord pentru a-și „consolida arsenalul nuclear”

Decizia luată de Coreea de Nord pentru a-și „consolida arsenalul nuclear”

Decizia luată de Coreea de Nord pentru a-și
Coreea de Nord a anunțat marți că intenționează să repornească un reactor nuclear oprit în 2007 și a sugerat că va putea să reia îmbogățirea uraniului în scopuri militare, într-un context extrem de tensionat cu Coreea de Sud și Statele Unite, relatează AFP.

Coreea de Nord a precizat că „va reamenaja și va reporni” toate instalațiile complexului său nuclear de la Yongbyon, între care o instalație de îmbogățire a uraniului și un reactor de cinci megawați.

Acest reactor este singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar al Phenianului, care dispune de o cantitate suficientă pentru producerea a patru până la opt bombe.

Această decizie este conformă cu intenția Coreei de Nord de a-și „consolida arsenalul nuclear atât în ceea ce privește calitatea, cât și cantitatea” și este necesară rezolvării penuriei „grave” de electricitate, potrivit unui purtător de cuvânt al programului de energie nucleară nord-coreean, citat de agenția de presă oficială a regimului comunist KCNA.

Putere nucleară militară de la primul său test în 2006, Coreea de Nord a acceptat în 2007 să își întrerupă activitățile atomice în schimbul unui ajutor economic și al unor garanții de securitate.

Procesul părea că se respectă după dezactivarea Yongbyon în iulie 2007 și demolarea turnului său de răcire în iunie 2008.

Dar Phenianul a refuzat permanent inspecțiile la instalațiile sale și s-a retras în decembrie 2008 din cadrul negocierilor multilaterale privind programul său nuclear la care participau China, Statele Unite, Japonia, Rusia și cele două Corei.

În 2010, regimul a dezvăluit oamenilor de știință americani că lucrează la construirea unui reactor nuclear, oficial pentru folosirea lui civilă, cu uraniu îmbogățit.

Coreea de Nord a testat trei bombe nucleare din 2006, atrăgându-și de fiecare dată criticile comunității internaționale. Aceasta sugerase în februarie 2012 că intenționează să își suspende programele nucleare și testele cu rachetă după un acord încheiat cu Statele Unite în privința ajutoarelor alimentare.

Dar acest acord a fost abandonat după un tir ratat în 13 aprilie, care ar fi fost, potrivit experților, un test de rachetă balistică disimulat.

Citește și