Prima zi de înscriere pentru CLASA PREGĂTIOARE: „Părinții nu se mai înghesuie. Poate că au înțeles procedura”

Prima zi de înscriere pentru CLASA PREGĂTIOARE: Părinții nu se mai înghesuie. Poate că au înțeles procedura
Publicat: 03/04/2013, 14:51
Actualizat: 20/05/2015, 12:56

Prima zi de înscriere la ciclul primar a fost una liniștită la cele mai multe dintre școlile din Capitală. Până la ora 12 se înscriseseră în medie 20 de copii la fiecare dintre principalele școli din Centrul Capitalei.

Mai mulți părinți veniseră la centrele de evaluare psiho-somatică, unde se programaseră în prealabil telefonic. La Școala Nr. 5 de lângă Piața Amzei nu toți copiii veniți la evaluarea au primit documentul cu care se pot înscrie la clasa pregătitoare sau la clasa I.

„Chiar dacă testarea a decurs foarte bine nu am primit hârtia cu care să-l pot înscrie în clasa I”, spune Roxana Tufaru, mămica unui băiețel în vârstă de 6 ani și 2 luni care vesise la centrul de testare psihosomatică.

Psihopedagogul spune că metodologia înscrierii în clasa I nu-i permite să-i dea actul pentru înscriere. „Copilul s-a descurcat foarte bine, a intrat foarte ușor în contact cu ceilalți, dar metodologia specifică foarte clar care este vârsta. Dacă ar fi împlinit 7 ani între 31 august și 31 decembrie atunci s-ar fi putut înscrie fără probleme în clasa I”, a spus Carmen Costea, consilier psihopedagog.

Directoarea Școlii Nr.5 spune că are două clase pregătitoare pentru anul școlar pentru anul 2013 – 2014. „Avem 16 copii care locuiesc în circumscripție, restul primim din alte zone. Au prioritate cei ai căror copii lucrează în zonă sau care au bunicii în zonă”, a spus Cornelia Ghiță, directoarea de la Școala Nr. 5.

La Școala Nr. 11„ Ion Heliade Rădulescu” , situată lângă Muzeul Țăranului Român, se înscriseseră 5 copii până la ora 11. Spre deosebire de anul trecut, acum părinții nu s-au mai înghesuit. „Poate și pentru că părinții au înțeles care e procedura. Noi le-am explicat că desfăsurăm cursurile în grădiniță. Din lipsă de spațiu am redus numărul de clase pregătitoare la două”, a spus Steluța Vlad, directoare Școlii Nr. 11. Ea spune că prioritate au cei care locuiesc în zonă.

„Pot să rămână fără loc dacă nu bifează și școala de circumscripție”, a spus directoarea.
Nici la Colegiul Goethe, de pe Strada Cihoschi nr. 17, cu patru clase pregătitoare pentru anul școlar 2013-2014, nu veniseră mulți părinți. Până la ora 12 se înscriseseră 20 de elevi.

„E obligatoriu ca elevii să știe limba germană pentru că orele au loc în germană. În cazul în care se înscriu prea mulți atunci îi vom departaja printr-un interviu în limba germană”, a spus Cristina Popa, directoarea de la Colegiul Goethe.

Toate școlile din Capitală care fac înscrieri sunt deschise zilnic între orele 8 și 20 de luni până vineri, iar sâmbăta între 8 și 13.

Ministerul Educaței precizează că până la ora 12.00 au fost înregistrate în toată țara 9.570 de cereri, dintre care 9.117 pentru copiii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie 2013 și 453 de cereri pentru copiii care împlinesc 6 ani începând cu 1 septembrie 2013.

Dintre cele 9.750 de cereri, 905 au fost completate pe formularul on-line disponibil pe www.edu.ro, la secțiunea Înscrierea în învățământul primar. Dintre cele 905 formulare, 315 au fost validate la secretariatele unităților de învățământ unde părinții au aplicat.

Prima etapă de înscriere durează până pe 22 aprilie. A doua etapă de înscriere începe pe 7 mai.

CALENDAR CLASA PREGĂTITOARE

PRIMA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE

30 martie – 7 aprilie 2013 – va avea loc organizarea în fiecare școală care are clasa pregătitoare a „Zilei porților deschise”.

01 – 12 aprilie 2013 -organizarea întâlnirilor pentru informarea și consilierea părinților copiilor din grădiniță care vor fi cuprinși, în anul școlar 2013 – 2014, în învățământul primar.

1 aprilie 2013 – afișarea la sediul unității de învățământ și al inspectoratului școlar și pe site-ul acestora a programului de completare a cererilor tip de înscriere în învățământul primar

02 – 19 aprilie 2013 – evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor. Tot în acest interval se va comunica rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea.

2 – 22 aprilie 2013 – părinții completează online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere.

Părinții care nu vor apuca să-și înscrie copiii în prima etapă, vor putea face acest lucru în a A DOUA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE, care începe pe 7 mai.

07 mai 2013 – afișarea la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile.

08 – 17 mai 2013 – depunerea cererii-tip de înscriere, la secretariatul școlii de circumscripție de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Totodată acum are loc validarea cererilor-tip de înscriere.

20 – 23 mai 2013 – procesarea cererilor-tip de înscriere depuse de părinți pe baza criteriilor generale date de inspectoratul școlar și a celor specifice de departajare ale școlii, în limita locurilor disponibile.

24 mai 2013 – afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

27 – 31 mai 2013 – centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
WhatsApp, două modificări revoluționare. Toți utilizatorii sunt afectați
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...