Epilepsia afectează aproximativ 500.000 de români, arată statisticile de specialitate. Medicii neurologi afirmă că această tulburare răspunde la tratament medicamentos în doar 70% din cazuri, astfel că la 3 din 10 pacienți apariția crizelor nu poate fi prevenită, întrucât unele forme ale bolii sunt rezistente la tratamentul medicamentos și necesită altfel de intervenții.
„Pacienții trebuie informați asupra formelor de manifestare ale acestei tulburări și asupra suportului de care au nevoie cei care sunt bolnavi. Dincolo de informare și educație, avem nevoie de mai multe resurse și de mai mult sprijin pentru tratarea persoanelor care suferă de această afecțiune. Accesul la tratamente moderne, la investigații performante este acum posibil și în Romania dar mai sunt mulți pași de făcut pentru a acorda șanse reale unui număr larg de pacienți și mai ales celor cu forme dificil de tratat”, a spus dr. Ioana Mandruta, medic neurolog.
Aproximativ 70% dintre persoanele care suferă de epilepsie trăiesc în țări aflate în curs de dezvoltare, unde incidența afecțiunii este aproape de două ori mai mare în comparație cu țările dezvoltate. Totodată, în țările în curs de dezvoltare, 75% din pacienții epileptici nu beneficiază de tratament adecvat.
70 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de epilepsie
Datele statistice arată că 6 milioane de europeni și peste 70 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de epilepsie, aceasta fiind cea mai frecventă tulburare neurologică gravă.
Potrivit estimărilor, între 6 și 10 pacienți la fiecare 1.000 de persoane suferă de epilepsie activă, care se manifestă prin crize fără o cauza identificabilă. La nivel mondial, 10% dintre oameni au o criză convulsivă de-a lungul vieții și sunt suspectați că ar putea fi afectați de epilepsie, deși tulburarea presupune existența a cel puțin 2 crize convulsive neprovocate, la interval de minim 2 săptămâni.
„Atunci când vorbim despre epilepsie, cuvântul care cred că o definește cel mai bine este stigmatizare. Pacienții epileptici sunt etichetați, sunt marginalizați, își găsesc cu greu un loc de muncă, și toate acestea din cauza lipsei de educație. Cei din jur nu înțeleg natura acestei boli, drept pentru care este foarte ușor să fie speriați. Dacă am ști ce trebuie făcut în cazul în care suntem martorii unei crize, multe vieți ar putea fi salvate, iar miturile din jurul epilepsiei s-ar reduce considerabil. Aici intervine rolul nostru, de reprezentanți ai celor afectați de epilepsie. Dorim să îi învățăm pe oameni cum trebuie să se poarte în cazul în care sunt martorii unei crize și vrem să transmitem că bolnavii de epilepsie au nevoie de înțelegere și de acceptare socială, pentru a putea duce o viață normală”, spune leana Stefan, director executiv ASPERO.
Cum se manifestă epilepsia
Epilepsia este o tulburare neurologică adesea incurabilă, care afectează aproape 70 de milioane de oameni în întreaga lume, și care poată să apară la orice vârstă, fiind diagnosticată însa cel mai frecvent fie la vârste foarte mici, fie după vârsta de 65 de ani. În mai mult de 50% din cazuri, cauzele acestei afecțiuni nu sunt identificate. De obicei, cauzele cunoscute ale apariției bolii sunt legate de prezența unei leziuni cerebrale.
Cea mai comună formă de epilepsie (nr. idiopatică), afectează 6 din 10 pacienți și nu are cauze identificate. Epilepsia se manifestă prin crize bruște și imprevizibile, de câteva secunde sau minute. Unele crize pot trece aproape neobservate, în timp cealtele sunt dramatice.