Ministrul Lucia Varga: Principala cauză a inundațiilor în România sunt defrișările necontrolate de păduri

Ministrul Lucia Varga: Principala cauză a inundațiilor în România sunt defrișările necontrolate de păduri
Publicat: 06/04/2013, 19:35
Actualizat: 27/03/2019, 03:30

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, susține că principala cauză a inundațiilor în România sunt defrișările necontrolate de păduri, tăierile ilegale, iar în perioada 1990 – 2011 România a pierdut cinci miliarde de euro tăindu-se ilegal 80 de milioane metri cubi de lemn.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, a afirmat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Alba Iulia, că în ultimii ani tăierile ilegale de pădure au devenit un fenomen „puternic”, inundațiile fiind efectele acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Principala cauză a producerii inundațiilor în România sunt defrișările necontrolate de păduri, tăierile ilegale. Din păcate, în ultima perioadă acest fenomen a devenit din ce în ce mai puternic. Am primit un raport al Curții de Conturi cu cifre îngrijorătoare: începând cu 1990 și până în 2011 în România s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, ceea ce înseamnă că România a pierdut peste cinci miliarde de euro. Efectele le vedem, inundațiile sunt efectele acestor tăieri ilegale și ați văzut, în ultima perioadă inundațiile provocate de scurgeri de pe versanți, de torenți, sunt din ce în ce mai prezente”, a spus Varga.

Aceasta a adăugat că autoritățile acționează întărind cadrul legislativ, în așa fel încât să nu mai fie permisă tăierea necontrolată a pădurilor.

„Acționăm în două feluri, pe de o parte întărim cadrul legislativ astfel încât să nu mai fie permisă tăierea necontrolată a pădurilor în România, iar pe de altă parte vom înteți controalele și vom lua măsurile drastice pe care ni le va oferi cadrul legal pentru cei care devastează pădurile din România”, a afirmat Varga.

Potrivit acesteia, în cazul inundațiilor acțiunea pe termen scurt presupune limitarea efectelor acestora, în așa fel încât persoanele afectate să treacă peste perioada grea.

„Pe termen mediu și lung, schimbăm strategia complet. Nu mai vrem să facem lucrări locale, care practic sunt ca și niște mici cârpituri, ci vrem să luăm cursul de apă de la izvoare până la vărsare și să-l amenajăm așa cum se întâmplă și în Germania și în alte țări civilizate, de la izvoare și până la vărsare. Trebuie să facem lucrări de combatere de torenți, lucrări de amenajare constând în baraje, apoi să trecem la îndiguiri, apoi să facem și zone umede în care râul să poată să se și relaxeze. Și ne mai interesează un lucru foarte important: ca banii publici care se cheltuiesc pentru lucrările acestea să fie cheltuiți cu eficiență. Am lucrări în cadrul ministerului care sunt începute de pe vremea comunismului, de pe vremea lui Ceaușescu. Am peste 300 de lucrări începute și neterminate. Unele au acum prioritate. Celor care au un grad de realizare de 80 la sută le alocăm cu prioritate bani pentru a le putea finaliza și de a-și atinge scopul pentru care au fost proiectate – de a apăra cetățenii de inundații, cele care au un grad de finalizare de 50 la sută sperăm să le finalizăm în patru cinci ani, iar pentru celelalte căutăm finanțări europene pentru a le putea face cât mai rapid”, a conchis ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

În ultimele zile, inundațiile au afectat 125 localități din 15 județe și aproape 8.000 hectare de teren agricol, 27 de locuințe fiind inundate, iar patru persoane din Aninoasa (județul Hunedoara) fiind evacuate ca urmare a alunceărilor de teren și cazate la rude, conform unei situații prezentate, vineri, la Guvern.

Localități au fost afectate în județele Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Olt, Suceava, Vâlcea și Vrancea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Cât plătește Australia pentru modernizarea submarinelor?