Carnea de miel se va vinde cu 30 de lei kilogramul, a declarat, vineri, la Sibiu, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine, care a precizat că fermierii au avut costuri foarte mari cu întreținerea oilor în această iarnă, dar se ține cont și de puterea de cumpărare, informează Mediafax.
Întrebat, vineri, într-o conferință de presă, la Sibiu, cu cât vor putea cumpăra românii carne de miel de Paști, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine, Marcel Andrei, a răspuns că „totul depinde de piață”.
„Ținând cont că suntem în 5 aprilie și crescătorii țin oile pe stabulație, că nu este vegetație, costurile pentru iernat au fost foarte mari. La un preț de 30 de lei kilogramul nici nu ne-am acoperi costurile. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont și de puterea de cumpărare a populației și, dacă vrem să vindem, trebuie să ne adaptăm pieței”, a spus Marcel Andrei.
Potrivit acestuia, fermierii nu pot estima „prețuri fixe, bine stabilite, pentru că, dacă piața nu acceptă, degeaba cer”, însă a adăugat că intenția este să se vândă carnea de miel cu 30 de lei pentru un kilogram.
„Sunt produse perisabile și nu ne putem juca. În momentul în care le-am făcut, ieșim cu ele pe piață, trebuie să le vindem”, a afirmat Andrei.
Potrivit acestuia, brânza proaspătă se va vinde la prețuri comparabile cu cele de anul trecut, în jurul sumei de 20 de lei pentru un kilogram.
Anul trecut, Marcel Andrei declara, înainte de Paști, că prețul mieilor, „în greutate, la viu, ar trebui să pornească de la 15 lei, iar la carcasă de la 25 lei”. Acesta adăuga că în anul 2011 prețul varia între 22 și 23 lei.
De Paști, în majoritatea județelor prețul a variat între 10-16 lei un kilogram pentru mielul viu și 20-34 de lei în magazine.