Gruparea de la Craiova suspectată de terorism, printre care se află și cetățeni libanezi, a fost monitorizată de SRI în perioada octombrie – aprilie, aceasta vizând achiziționarea de armament și muniție, dar și facilitarea tranzitului ilegal spre Germania al unui cetățean palestinian, potrivit SRI.
„Acțiunea de la Craiova este pornită de la o sesizare a SRI. Este un caz monitorizat de SRI, în intervalul octombrie 2012 – aprilie 2013, în vederea destructurării acestui grup infracțional coordonat de un cetățean libanez care viza achiziționarea de armament și muniție, precum și derularea de activități circumscrise migrației ilegale. SRI, prin Direcția Județeană Dolj, a asigurat sprijinul de specialitate în cadrul cooperării inițiate cu DIICOT Craiova”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.
De asemenea, în acest caz s-a cooperat și cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, fiind „stopate două tentative de trecere ilegală a frontierei de către un cetățean palestinian intrat legal în România, căruia liderul grupării intenționa să îi faciliteze tranzitul în Germania”, a precizat Sava.
„În cauză e vorba de acțiuni conexe terorismului, în favoarea unor grupuri de cetățeni din zone cunoscute cu grad ridicat de risc de terorism”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al SRI.
Procurorii DIICOT fac, miercuri, șase percheziții în municipiul Craiova, la membrii unei grupări, printre care sunt și cetățeni libanezi, suspectați de tentativă de acte de terorism, după ce ar fi cumpărat ilegal arme militare letale destinate unor facțiuni militare din Liban, Palestina și Siria.
Membrii grupării infracționale, formate din cetățeni români și libanezi, sunt cercetați de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova pentru tentativă de acte de terorism, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și trafic de migranți.
Procurorii au făcut miercuri șase percheziții domiciliare în municipiul Craiova, la locuințele membrilor grupării și la sediul unei societăți comerciale controlate de către aceștia, pentru identificarea mijloacelor de probă, arată DIICOT într-un comunicat de presă.
„În fapt, se reține că Hussein Kassem Ghzayel, 34 de ani, cetățean libanez, a efectuat demersuri în vederea procurării ilegale a mai multor arme militare letale (pistoale mitralieră, aruncătoare etc.) și alte echipamente militare, în scopul comercializării acestora către diferite facțiuni militare/paramilitare din Liban, Palestina și Siria”, au precizat procurorii DIICOT.
Membrii grupării mai sunt acuzați și că au racolat și transportat pe teritoriul României cetățeni de origine libaneză, sub pretextul efectuării de studii universitare, în scopul transportării ilegale a acestora în Germania.
Cercetările în această cauză au fost făcute împreună cu ofițeri de poliție judiciară din Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Craiova și cu sprijinul lucrătorilor din IPJ Dolj – SPIR.