Anul în care este posibilă o coliziune a Pământului cu asteroridul Apophis

Anul în care este posibilă o coliziune a Pământului cu asteroridul Apophis
Publicat: 10/04/2013, 15:49
Actualizat: 03/02/2019, 15:21

Asteroidul Apophis, care s-a apropiat destul de mult de Terra în ianuarie, va trece din nou pe lângă planeta noastră în 2029, iar Agenția spațială franceză dorește să profite de ocazie pentru a studia de aproape acest corp ceresc, întrucât riscul de coliziune nu este complet exclus pentru 2068.

Apophis, denumit astfel după o divinitate egipteană a răului și a tenebrelor, „se joacă cu nervii noștri”, afirmă specialiștii francezi, citați de AFP. Atunci când a fost detectat pentru prima dată, în 2004, oamenii de știință au evaluat la 2,7% probabilitatea unei coliziuni, în aprilie 2029, cu Terra. Potrivit AFP, o serie de calcule noi au înlăturat însă acest scenariu, însă un mic risc continua să existe pentru anul 2036.

Grație noilor date colectate în timpul trecerii sale, la o distanță de 14,4 milioane de kilometri de Terra, pe 9 ianuarie, oamenii de știință au putut să elimine complet acest risc pentru anul 2036.

„Coliziunea rămâne posibilă pentru 2068. Este improbabilă, dar nu imposibilă”, a declarat, marți, Jean-Yves Prado de la Centrul național de studii spațiale (CNES, Agenția spațială franceză), membru al grupului de lucru „Asteroizi geo-intersectori” (care se intersectează cu orbita Terrei) afiliat la ONU.

Cu un diametru de 325 de metri, potrivit observațiilor realizate de telescopul Herschel, Apophis a fost inclus în clasa asteroizilor „potențial periculoși”. O coliziune cu Terra ar provoca distrugeri la scară continentală.

Prin comparație, micul asteroid care a căzut în Rusia, în februarie, avea un diametru de doar 17 metri, reamintind cu brutalitate de faptul că „prăbușirea unui bolid, chiar cu un diametru mai mic de 20 de metri, nu este lipsită de riscuri”, a subliniat Daniel Hestroffer de la Observatorul din Paris.

De la sfârșitul anilor 1990, monitorizarea corpurilor cerești cu orbite care o intersectează pe aceea a Terrei s-a intensificat: aproape 10.000 au fost repertorizate, dintre care 1.387 sunt potențial periculoase pentru Terra.

Repetarea acestor informații nu este însă suficientă. În același timp trebuie evitată coliziunea. Nu lipsesc ideile pentru a devia aceste corpuri indezirabile de pe traiectoriile lor. „Seamănă puțin cu concursul Lépine” (celebru concurs de invenții din Franța, n.r.)”, afirmă Jean-Yves Prado: ideile variază de la cea mai brutală – explozia nucleară – la o modificare lejeră a traiectoriei prin metode mai blânde (remorcarea asteroidului în spațiu etc.) și mergând până la folosirea de combustibili convenționali.

„Riscul poate fi prevăzut și putem evita coliziunea, dar aceste misiuni nu pot fi realizate decât într-un cadru internațional”, a adăugat el.

Înainte de a vorbi despre o intervenție, savanții trebuie să afle mai întâi cu ce vor avea de-a face. Cunoașterea structurii interne a asteroidului este crucială pentru conceperea unor misiuni de deviere a traiectoriei, a subliniat profesorul Patrick Michel, de la Observatorul de pe Coasta de Azur. „Structura sa este solidă, pre-fracturată, poroasă sau este vorba de un conglomerat? Pagubele unui impact în aceste cazuri diferite nu vor fi aceleași”, a adăugat același specialist.

După părerea sa, „singurele mijloace” de a verifica modelele teoretice sunt misiunile spațiale, precum sonda spațială Rosetta, care a survolat asteroidul Luteția în 2010.

Scopul organizării de către CNES a unei misiuni spațiale către Apophis este dublu: îmbunătățirea cunoștințelor științifice și clasificarea asteroidului, pentru a putea, la nevoie, în 2068, sau mai târziu, să se lanseze o misiune eficientă de deviere a traiectoriei asteroidului pentru a proteja Terra.

„Avem nevoie de date extrem de precise”, afirmă Emmanuel Hinglais, directorul misiunilor de explorare a Universului din cadrul CNES. Potrivit scenariului prezentat, va fi nevoie de o misiune de 12-18 luni pentru ca vehiculul spațial să ajungă la punctul de întâlnire cu Apophis, adoptând apoi „o abordare agresivă”, care va merge până la plasarea de instrumente științifice pe suprafața acestuia (antenă radar, seismograf etc.).

Apophis va trece cel mai aproape de Terra pe 13 aprilie 2029, la o distanță de aproximativ 30.000 de kilometri. Pentru această trecere a asteroidului nu va exista niciun risc de coliziune, afirmă oamenii de știință, însă reacții de panică, iraționale, în rândul populației rămân foarte posibile.

„Este posibil să îl vedem trecând pe cer cu ochiul liber”, precizează Emmanuel Hinglais. „Faptul că este «escortat» de un vehicul spațial terestru ar putea calma angoasele”, a adăugat el.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu