Prima pagină » Magazin » STUDIU. Predispoziția la boli de rinichi, în funcție de forma corpului

STUDIU. Predispoziția la boli de rinichi, în funcție de forma corpului

STUDIU. Predispoziția la boli de rinichi, în funcție de forma corpului
Persoanele care au colăcei în jurul abdomenului și care au forma corpului în formă de măr prezintă un risc crescut de a suferi de boli de rinichi

Persoanele care au colăcei în jurul abdomenului și care au forma corpului în formă de măr prezintă un risc crescut de a suferi de boli de rinichi. Aceasta este concluzia unui studiu recent publicat în jurnalul American Society of Nephrology, notează BBC.

Oamenii de știință de la Centrul Medical Universitar Groningen au descoperit că persoanele care au corpul în formă de măr sunt mult mai expuse riscului de a suferi de afecțiuni la rinichi, spre deosebire de cele care au corpul în formă de pară.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat un grup de 300 de persoane, dintre care o parte din voluntari aveau un indice de masă corporală în limita normală, în timp ce a doua categorie de participanți era supraponderată.

Rezultatele analizelor au arătat că persoanele care aveau forma corpului în formă de măr avea probleme cu rinichii. Datele studiului arată că rinichii acestor voluntari implicați în cercetare nu funcționau la capacitate maximă.

„În rândul persoanelor care sufereau de obezitate sau erau supraponderali afecțiunile de rinichi de care sufereau erau mult mai grave decât în cazul celor care aveau colăcei în jurul abdomenului și a căror greutate era una în limitele normalului”, a precizat Arjan Kwakenaak.  

Acesta nu este primul studiu care evidențiază beneficiile de a avea un corp în formă de pară. Un studiu realizat de specialiștii de la Universitatea Oxford Brookes arăta că persoanele cu un posterior mare, dar o talie mai mică sunt mai sănătoase decât persoanele împlinite mai mult în jurul taliei decât al șoldurilor.

Un indicator alternativ pentru măsurarea stării de sănătate este circumferința taliei. Acest indicator este considerat unul important, întrucât grăsimile care se depun în zona stomacului sunt deosebit de dăunătoare. Ele produc derivați chimici mai periculoși și se află mai aproape de organele vitale din corp în comparație cu grăsimile de pe fese, șolduri și coapse.

Ca regulă generală, oamenii ar trebui să își mențină circumferința taliei la o dimensiune ce reprezintă cel mult jumătate din înălțime. Astfel, dacă o femeie are o înălțime de 162 de centimetri, ea ar trebui să aibă o talie de cel mult 81 centimetri, iar un bărbat înalt de 177 de centimetri ar trebui să aibă o talie de cel mult 88 centimetri.

Dacă aceste dimensiuni sunt depășite, atunci silueta capătă o formă de măr.