Prima pagină » Știri » Oprescu: Aveam nevoie de Piața Francofoniei; suntem francofoni de 150 de ani

Oprescu: Aveam nevoie de Piața Francofoniei; suntem francofoni de 150 de ani

Oprescu: Aveam nevoie de Piața Francofoniei; suntem francofoni de 150 de ani
Primarul general Sorin Oprescu a declarat luni, la inaugurarea Pieței Francofoniei din Capitală, că era nevoie de un asemenea loc, "pentru a ne dovedi încă o dată apartenența noastră la familia francofonă, căreia îi aparținem, de facto, de 150 de ani, iar instituțional, de la 20 martie 1993".

Primarul general Sorin Oprescu a declarat luni, la inaugurarea Pieței Francofoniei din Capitală, că era nevoie de un asemenea loc, „pentru a ne dovedi încă o dată apartenența noastră la familia francofonă, căreia îi aparținem, de facto, de 150 de ani, iar instituțional, de la 20 martie 1993”.

„Dacă fundamentele civilizației moderne s-au turnat pe malurile Senei, considerăm firesc și potrivit ca recunoștința noastră să se îndrepte către marea familie francofonă, căreia îi aparținem 150 de ani de facto, iar instituțional, de la 20 martie 1993. Sunt două organizații internaționale (ONU și Organizația Internațională a Francofoniei – n.r.) care au nevoie de recunoaștere (…) Ambele organizații au o piață dedicată în inima Bucureștiului – a Națiunilor Unite, aflată nu departe de acest loc, iar de astăzi această Piață a Francofoniei”, a spus edilul.

Cu același prilej, Oprescu a amintit câteva nume de „titani ai gândirii și spiritului românesc” care, în opinia lui, ar trebui săpate pe soclul monumentului dezvelit în Piața Francofoniei, printre care Constantin Brâncuși, Emil Cioran, Elvira Popescu și Nicolae Paulescu.

Edilul șef al Capitalei a mai spus și că, în calitate de medic, se revendică a fi „un discipol al școlii franceze de chirurgie”.

„Știu mai bine decât oricine câte vieți de români au salvat, peste secole, marii profesori ai Sorbonei, cei care ne-au lăsat știința de a vindeca rănile trupești sau sufletești”, a mai spus Oprescu.

Primarul general a precizat că Piața Francofoniei, inaugurată la intersecția dintre Bulevardul Libertății și Calea 13 Septembrie, se află pe amplasamentul unei vechi curți domnești care a ars în 1812.

Piața Francofoniei din București este prima de acest fel din Europa, atât spațiul, cât și monumentul dedicat fiind realizate de municipalitatea bucureșteană.

Inaugurarea s-a făcut în prezența ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlățean, și a reprezentantului Secretarului General al Organizației Internaționale a Francofoniei, Abdou Diouf.

Potrivit reprezentanților municipalității, monumentul amplasat în Piața Francofoniei a costat aproximativ 8.000 de euro.

Spațiul a fost amenajat de Administrația Străzilor, în cadrul acordului-cadru de reabilitare a infrastructurii stradale „Pachet IV”.

(Serviciul Foto al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)

Autor

Citește și